Sta je fiskalizacija

Novi Zakon o fiskalizaciji koji je Narodna skupština Republike Srbije donela 17. decembra 2020. godine, primenjivaće se od 1. januara 2022. Izmene zakona došle su najviše zbog napretka tehnologije.

Izvršene su detaljne analize postojećeg sistema fiskalizacije i utvrđeno da postoji potreba za njegovim unapređenjem. Cilj je efikasnija kontrola privrednih subjekata i bolja naplata poreza, kao i suzbijanje sive ekonomije i ravnopravni uslovi za sve učesnike na tržištu.

To se može realizovati kroz praćenje svakog računa u realnom vremenu. Poreska uprava vršiće prenos podataka o izdatim fiskalnim računima putem stalne internet veze. Koje su to novine koje donosi Zakon o fiskalizaciji i na koga se sve odnosi, saznaćemo u nastavku teksta. 

Zakon o fiskalizaciji

Šta je fiskalizacija i šta je predmet fiskalizacije?

Fiskalizacija je fiskalni zakon čiji je zadatak da spreči nelegalno izdavanje računa. Predstavlja način evidentiranja prometa robe i usluga u prometu na malo, koja se vrši putem posebnih elektronskih fiskalnih uređaja.

Prva zemlja koja je uvela fiskalni zakon u pogledu upotrebe fiskalnih uređaja 1983. godine bila je Italija, dok je u Srbiji projekat fiskalizacije zašiveo 2004. godine. Prema Zakonu o fiskalizaciji, fiskalni račun mora se ispisati i dati kupcu pomoću fiskalnog uređaja: elektronske fiskalne kase, fiskalnog štampača i uređaja za elektronski potpis. 

Predmet fiskalizacije je promet robe i usluga na malo, odnosno promet robe i usluga fizičkim licima, kao i svaki promet robe i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga ko je kupac/korisnik proizvoda ili usluga, uključujući i promet izvršen putem samonaplatnih uređaja – automata.

Nova fiskalizacija 2022 nalaže da obveznici fiskalizacije u momentu prometa izdaju fiskalni račun putem elektronskog fiskalnog uređaja, kao i da Poreskoj upravi dostave podatke o izdatom računu u realnom vremenu.

Ono što ne definiše Zakon o fiskalizaciji je način na koji može da se obavlja promet robe i usluga. To je definisano Zakonom o trgovini. Trgovina se može obavljati na prodajnom mestu (prodajni objekat, prenosivi prodajni objekat, i slično), mogu je obavljati putujući trgovci i može biti daljinska trgovina (e-commerce, dropshipping, web shop). 

Predmet fiskalizacije

Pročitaj još: Povoljan online kredit

Novine u Zakonu o fiskalnim kasama 

Neke od najvažnijih novina koje donosi novi Zakon o fiskalizaciji odnose se na predmete fiskalizacije. Sada su to i primljeni avansi za promet na malo i svaki drugi promet u maloprodajnom objektu, nezavisno da li je kupac fizičko ili pravno lice.

Kao predmet fiskalizacije određuje se promet izvršen putem samonaplatnih uređaja – automata i jasno se definiše ko su obveznici fiskalizacije. Pojmovi „fiskalni isečak“ i „fiskalna kasa“ se više ne upotrebljavaju. Umesto njih sada se koriste „fiskalni račun i „elektronski fiskalni uređaj“.  

Postojeće fiskalne kase izbacuju se iz upotrebe i neće moći više da se koriste u radu sa POS softverom. Zameniće ih POS štampači. Obrazac NI odnosno nalog za ispravku, kao i dnevni izveštaj, periodični izveštaj i presek stanja više se neće primenjivati. 

Na koga se odnosi, a na koga ne novi Zakon o fiskalizaciji

Ako želite da otvorite firmu, morate se dobro informisati o zakonskim propisima. Bitno je napraviti dobru strategiju i izdvojiti vreme za nju, ali isto tako je važno uvek biti u toku sa promenama zakona. Takva je sada situacija u delatnostima koje će od 1. januara 2022. godine imati obavezu da fiskalizuju račune: frizerski i kozmetički saloni, kladionice, muzeji, sportski centri i slično.

Ako se promet robe ili usluga ostvaruje putem elektronske prodaje (web shop, e-commmerce, prodaja preko društvenih mreža), trgovci će morati da fiskalizuju svoje tačune. 

Za razliku od njih, taksisti i advokati, veterinari, telekomunikacije, javni poštanski servis i veliki deo finansijskih usluga moći će da rade bez online fiskalnih kasa. Isto se odnosi i na obrazovanje, ali bez dela pod šifrom 85.5 koje podrazumeva ostalo obrazovanje (učenje jezika, obuka za rad na računaru, i slično) za koje će biti potrebne fiskalne kase.

U okviru delatnosti koje se odnose na promet robe i usluga na malo, predviđena su dva slučaja za koje ne postoji obaveza fiskalizacije: trgovina na malo od strane putujućih trgovala i uličnih trgovaca, kao i pijačna prodaja sopstvenih poljoprvrednih proizvoda. 

Usklađivanje sa novom fiskalizacijom do kraja 2021. godine

Ključne novine koje donosi novi Zakon o fiskalizaciji u vezi su sa sa postupkom izdavanja fiskalnih računa. Poreska uprava očekuje da će doći do smanjenja obima sive ekonomije i bolje naplate poreza uz elektronsku fiskalizaciju računa.

Naime, efikasnije će se vršiti kontrola poreskih obveznika i smanjiće se broj eventualnih pokušaja utaje poreza. Zakon je stupio na snagu, ali na obveznicima fiskalizacije ostaje da do kraja 2021. godine usklade svoje poslovanje sa novim propisima.

I jako važna informacija je da će novi sistem fiskalizacije biti potpuno besplatan za obveznike. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *