Danas se u kupatilima češće sreću kabine ili tuš stene nego kade, čiji su neizostavni deo i stakleni paravani. Tako se postavlja se pitanje šta sve treba da ih specifikuje kako bi doprineli funkcionalnosti i estetici kupatila, što naposletku utiče i na odabir modela.

Osnovna uloga

Stakla za tuš kabinu postavljaju se na tuš kadu ili sa njom čine sastavni deo, dok se paravani inače mogu instalirati i na klasične kade ili pod. Njihova uloga u svakom slučaju uvek je da zaštite ostatak kupatila prilikom kupanja od kvašenja, koje može dovesti do habanja pločica, sanitarija i ostalog kupatilskog nameštaja, kao i da nam pruže svojevrsnu intimu.

Po meri prostora

Kada se kupatilo oprema elementima, bilo onima koji su neophodni, bilo dodatnim nameštajem ili ukrasnim detaljima, to se mora raditi u skladu sa kvadraturom, odnosno raspoloživim prostorom, rasporedom instalacija i položajem prozora, ako ga ima. To utiče i na izbor tuš kabine, njenu veličinu, oblik, generalno model. Stakla za tuš kabinu u saglasju su sa osnovom na kojoj se nalaze. Osim dimenzija, od prostora zavisi i način i strana otvaranja njihovih vrata – mogu biti klizna – na jednu ili obe strane, otvarati se ka unutra, ka spolja, nalevo, udesno, te poput harmonike, kada sastavni delovi naležu jedan preko drugog i dr. Takođe, važan je i oblik, a osim ravna, mogu biti i ovalna, te kako sa jedne, tako i sa sve tri strane.

Kvalitet

Kupatilo je prostor u kojem boravimo značajan deo dana obavljajući ličnu higijenu, a koje je izloženo delovanju vode i pare, te stoga svi njegovi elementi treba, pre svega, da odgovore nameni prostorije. Stoga je važno da pruže odgovarajuću funkcionalnost i udobnost. Takođe, bitno je da ih odlikuju otporni materijali, trajni i postojani, kao i da budu dobro ugrađene. Staklo za tuš kabine takođe treba da odgovori kvalitetom, gde je posebno važan odabir okova, odnosno različitih delova sistema pokretanja vrata koje treba da bude glatko. Stakla su svakako vrlo praktična i pogodan izbor, između ostalog, i zbog lakoće održavanja.

Estetska strana

Činjenica je da stakla za tuš kabine umnogome utiču na estetiku celog kupatila. Naime, svojom nijansom, oblikom i dizajnom stoga doprinose izgledu enterijera, a mogu ga učiniti vrlo neobičnim i modernim. Iako su načelno jednostavnog, neutralnog dizajna, takva da se uklapaju u gotovo svako uređenje, prostoru mogu uneti i dodatni šarm. Mogu biti potpuno glatka ili pak blago hrapava, providna, peskirana, kaljena, u nijansi bele, sive, grafita, srebrne i dr., jednoobrazne ili sa nekim šarama, dok se njihov okvir može naći i u beloj, sivoj, crnoj boji. Mogućnosti je svakako više, a naše je da odaberemo ona koja će našem kupatilu udahnuti notu jedinstvenosti.

Kako odabrati?

Prilikom odabira kabine stakla su često odlučujući faktor. Kada ih biramo, treba da gledamo da budu u saglasju sa našim kupatilom, kvadraturom, rasporedom drugih elemenata, stilom enterijera. Dakle, neke od karakteristika na koje valja obratiti pažnju jesu dimenzije, uključujući i debljinu stakla za tuš kabinu, način pokretanja i pokretački mehanizmi, boja, dizajn, a relevantni mogu biti i cena ili brend.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *