Za svaki kvalitetno i profesionalno odrađen posao potrebno je da budu ispunjena tri uslova. Prvi je dobar majstor koji je obučen za ovaj rad i koji se profesionalno odnosi kako prema svom poslu tako i prema klijentima. Drugi uslov je kvalitetan i funkcionalan alat. I na kraju, treći uslov, ali ne i manje bitan jeste kvalitetan materijal za rad.

Keramičke pločice su rasprostranjene danas kako u svetu tako i kod nas kada je u pitanju uređenje raznih prostora. Međutim pravilan odabir i stručno rukovanje sa istim ključ su uspeha za dugotrajnost i perfekcionizam. 

Za precizan i pedantan rad trebaju vam gumeni čekić, zidarska fangla i nazubljena gleterica

Iako čekić generalno ima veoma široku primenu u mnogim majstorskim poslovima i poseduje ga svako domaćinstvo, za ovu vrstu radova potreban je gumni čekić. Njega koriste za modelovanje i postavljanje na pravo mesto, odnosno za razne korekcije tokom rada. Sastoji se obično od tanke drvene drške i gumenog udarnog dela. Pa otuda i sam naziv. 

Zidarska fangla sastoji se takođe iz dva dela. Obično je to drvena drška i pocinkovana posuda različitih veličina. Olakšava mešanje i nanošenje lepka za keremiku ili maltera, a kasnije i fug mase. 

Veliki izbor nazubljenih gleterica možete pronaći u bilo kojoj lokalnoj radnji ili ih poručiti puten web shop-ova. Njihova primena i osnovni zadatak ogledaju se u tome da nanose lepak za keramiku na pločicu ili površinu na koju se ona stavlja. Mogu biti napravljene od raznih materijala. A najčešće se reću one se drvenom drškom i čeličnom površinom za rad

Karakteristike dobrog lepaka za keramiku

Za postavljanje lepka za keramiku na pločice koristi se više vrsta lepkova koji su dostupni u specijalizovanim radnjama (farbare i saloni keramike) koje se bave ovom prodajom. Na putu odabira najboljeg lepka za keramiku vodiće vas činjenica vezana za vrstu pločica i površinu na koju se one postavljaju. Ne postoji univerzalno rešenje, ali postoje vodeći proizvodači koji između ostalog proizvode i lepak za keramiku čiji se kvalitet godinama nije manjao i predstavljaju siguran izbor. Ipak, nemojte sami kupovati lepak za kermiku bez da se konsultujete sa majstorom zaduženim za taj posao. Ili da ne potražite savet lokalnog prodavca u vezi sa tim. Svakako dobar je onaj koji je postojan i veran saveznik dugi niz godina.

A za fugovanje će vam trebati odbojnici, fug masa, gumeni fugač i preciznost

Završna faza rada oko postavljanja pločica naziva se jednim imenom fugovanje. Podrazumeva stavljanje plastičnih krstića ili odbojnika u prazan prostor koji ostaje između dve pločice. Estetsko je pitanje kolika će debljina tj. širina fuge biti, ali je najbolje da taj deo prepustite profesionalcima. Kao što je estetsko pitanje i odabir fug mase koje mogu biti neutralne boje ili tamnije sive nijanse u zavisnosti od toga koji efekat želite da postignete. Nanosi se gletericom sa gumenom podlogom pod uglom od 45 stepeni. Nakon obavljenog posla sunđerom pređite preko kako biste skinuli višak fug mase. 

Nakon ove završne faze ostaje samo da se suvom grubljom krpom ili specijalno dizajniranim sunđerima pređe preko površine nakon čega se mogu koristiti klasična i standardna sredstva za čišćenje i održavanje površina prekrivenih pločicama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *