Krediti za poljoprivrednike su najbolji izbor za proširenje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje jer obezbeđuju sredstva koja je inače teško imati tokom kalendarske godine. Sa ovakvim problemom se susreće svako gazdinstvo pa je ovo jedna od traženijih bankarskih kategorija.

Da bi izbegli prodavanje opreme, stočnog fonda ili plodova koji su dobijeni, krediti za poljoprivrednike obezbeđuju nesmetanu proizvodnju, ali i nastavak ulaganja koje će dati uvećane prihode u godinama koje slede.

Zašto su krediti za poljoprivrednike najbolji izvor sredstava?

Poljoprivredni krediti se posebno koncipiraju prema potrebama svakog poljoprivrednog gazdinstva, ali i prema proizvodnji koja se obavlja. Postoji nekoliko linija koje daju grejs period od 3 meseca do godinu dana i varijabilan rok otplate: mesečno, tromesečno, polugodišnje, tako da se svaki proizvođač prilagodi i obezbedi sredstva za otplatu.

Kod stočarstva se može obezbediti povraćaj sredstava prodajom novih stočnih grla nakon godinu i više, ali se u voćarstvu kod novih zasada mora sačekati i nekoliko godina na pun rod. Upravo zbog ovakvih razlika dinamika otplate se mora prilagoditi prihodima koji se očekuju.

Pored kredita za poljoprivrednike koje daju poslovne banke i država nudi dodatne subvencije koje se mogu upotrebiti za proširenje poljoprivredne proizvodnje putem kupovine mehanizacije uz niže troškove, kupovine umatičenih stočnih grla, sertifikovanih sadnica, semena za sadnju…

Na ovaj način registrovana poljoprivredna domaćinstva nemaju razloga za brigu jer su krediti za poljoprivrednike prava podrška svakoj grani poljoprivredne proizvodnje. Trebalo bi da se lako otplate i tako doprinesu daljem razvoju i uvećanju prihoda.

Nova ulaganja znače i opstanak poljoprivrednog gazdinstva

Poljoprivredna proizvodnja ne može da opstane ako se ne ulaže u nju tako da ulaganje znači i razvoj i opstanak. 

Kupovina semena, obnova sadnica, đubrivo, preparati za zaštitu biljaka, stočna hrana, sistem navodnjavanja, sistem dodatnog obezbeđenja ograde, sistema za zaštitu od grada, uvođenja novih tehnologija…su samo neki od primera kakvo ulaganje je potrebno svake godine i da nije uvek lako obezbediti sredstva za to.

Samo ulaganje nije dovoljno da se obezbedi unapređenje poljoprivrede jer su uslovi proizvodnje dosta promenljivi i zavise od vremena, kiše, koliko su topla leta, od bolesti koja napada stoku i biljke, pa je moguće jedne godine imati odlične rezultate, a već sledeće ispod proseka. Zbog toga je neophodno obezbediti nova sredstva svake godine, a krediti za poljoprivrednike se mogu podizati i kao namenski i kao gotovinski pa je zagarantovan normalan tok proizvodnje.

Sve je više ljudi koji se vraćaju selu i bave se poljoprivredom. Težak je to posao, pun neizvesnosti i teškog rada svaki dan. Pa ipak, nema lepšeg osećaja kada se pred vama razvija novi život kada možete da ubirate plodove svog rada.

Osim što se može zaraditi, poljoprivredna proizvodnja donosi i zdraviji način života gde smo sigurni u kvalitet voća i povrća, mesa i mleka. Sve je više onih koji rado plaćaju više za domaće proizvode koji garantuju bolji zdravstveni kvalitet.

Poljoprivredni krediti su tu da pomognu gazdinstvima da održe i razvijaju svoju proizvodnju. Kada imaju podršku banke mnogo je lakše upustiti se u sve neizvesne poduhvate i spremno dočekati sve neizvesnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *