U moru informacija kojima raspolažemo, nekada nam nije baš lako da razlučimo šta je najvažnije i šta je suština. U nekim malo „običnijim“ okolnostima, najvažnije vesti dana za nas su one koje se odnose na situacije i događaje koji na nas mogu neposredno uticati. Tako na primer, gotovo svako od nas u najvažnije vesti dana ubraja i vremensku prognozu koja je među prvima ili baš prva stvar o kojoj se informišemo izjutra. 

U vreme kada je tek krenula pandemija korona virusa, najvažnije vesti dana za sve nas svakako su bile informacije o broju novootkrivenih slučaja zaraze, novim korona merama i ograničenjima, policijskom času i svim informacijama koje su u prvim mesecima pandemije bile od izuzetnog značaja. 

Poslednjih meseci vreme u kojem živimo, a naročito društveno-politička situacija, posebno su turbulentni i stresni. Od proleća i početka sukoba u Ukrajini, najvažnije vesti dana u čitavom svetu odnose se upravo na ova dešavanja. Svi su zainteresovani oko toga kako se odvija situacija na terenu, vremenom se pojavila i priča o izbegličkom talasu migranata koji stižu iz Ukrajine i Rusije i predstavljaju problem koji Evropa mora da reši, a poslednjih mesec i više dana, kako je leto u Evropi polako bivalo na zalasku, sve više interesujemo se za ovu temu iz aspekta kako će ona konkretno uticati na sve nas u zimskom periodu koji dolazi. Tako stižemo do oblasti ekonomije, koja je definitivno poslednjih dana tema broj jedan u čitavom svetu. 

      Najvažnije vesti dana – uvek iz oblasti ekonomije 

Već vam je dobro poznata priča o tome kako je poslednjih mesec dana gotovo sve poskupelo. O ovoj temi čak i ne moramo čitati – dovoljno je otići u prodavnicu i videti kako su cene pojedinih namirnica u poslednjih mesec dana i višestruko povećanje. Neka poskupljenja su opravdana, poput na primer cene hleba, brašna, ili pekarskih proizvoda koji se prave od brašna, zbog globalne situacije na tržištu pšenice izazvane pomenutim sukobom kojim je zahvaćena i zemlja koja je jedan od najvećih izvoznika pšenice. Neke cene država ograničenjima drži pod kontrolom i tu se najpre radi o osnovnim životnim namirnicama. Cene mnogih proizvoda na rafovima marketa pak podivljale su potpuno neopravdano, jer su proizvođači jednostavno odlučili da iskoriste situaciju i profitiraju u trenucima trenda „opšteg poskupljenja“ – tako su na primer porasle cene bananama, prezlama, ovsenim kašama, jajima, paštetama i slično. Sve informacije o poskupljenjima kojih je sve više i koje se dopunjuju iz dana u dan definitivno u poslednje vreme spadaju u najvažnije vesti dana

     Situacija sa gasom svakako spada u najvažnije vesti dana 

Posebno mesto u vestima sa ekonomskim temama od početka pomenutog sukoba u Ukrajini zauzimaju teme o cenama energenata koje „divljaju“ iz dana u dan. U najvažnijim vestima u svetu među prvih nekoliko svakog dana su definitivno cene gasa, cene nafte i drugih energenata. 

Kako je pred i čitavom Evropom zimski period koji se u poslednje vreme najavljuje kao „najteži ikada“, u najvažnije vesti dana koje nam okupiraju najviše pažnje svakako su i vesti o ceni drva za ogrev, uglja i peleta. Ukoliko pažljivo sagledamo trenutnu situaciju, deluje kao da nema izgleda će se teme koje su u žiži našeg interesovanja u skorije vreme promeniti. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *