Ako povremeno osetite bol ili trnjenje u predelu leđa ili vrata, onda ste sigurno jedan od kandidata za odlazak na fizikalne terapije u nekom budućem periodu. 

Iz zdravstvenog ugla, nijedan bol ne treba zanemariti naročito ukoliko on postane hroničan i traje duže vreme. Treba napomenuti da danas na fizikalne terapije ne idu samo osobe sa nekom ozbiljnijom dijagnozom oboljenja zglobova već i potpuno zdrave osobe koje žele da poboljšaju kvalitet svog života. Zadatak fizijatra je da svakog pacijenta nakon pregleda uputi na određene terapije ako smatra da ima potrebe za tim. To može biti kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija i sl. 

Koja je najbolja fizikalna terapija?

Odgovor je – ona koja daje zadovoljavajuće rezultate. To znači da je pacijentu prethodno uspostavljena tačna dijagnoza od strane fizijatra, kao i da su fizioterapeuti dobro odradili svoj posao kada je pokazivanje vežbi u pitanju. Ukoliko se interesujete za neki fizioterapeutski centar u našoj prestonici, najbolja fizikalna terapija u Beogradu je u onoj ustanovi koja sprovodi plansku rehabilitaciju kao i preciznu dijagnostiku svih pacijenata.

Kako izgleda proces pripreme za fizikalnu terapiju?

Kao što smo već napomenuli na samom početku teksta, prvi korak je da pacijent zakaže pregled kod fizijatra. U zavisnosti od pregleda, fizijatar će odlučiti da je potrebno snimanje kičme ili vratnog dela rendgenom ili magnetnom rezonancom. 

Nakon toga pacijentu se daju određene fizikalne terapije kojima se treba maksimalno posvetiti i ne preskakati zakazane termine. Ukoliko je neophodno, fizioterapeut treba da pokaže vežbe pacijentu kako da ih pravilno radi i u kućnim uslovima. 

Da li se artritis može izlečiti fizikalnom terapijom?

Ako govorimo o artritisu, najčešći oblik je onaj koji se vezuje za oboljenje hrskavice. Reč je o osteoartritisu dok se ostali poremećaji imunološke prirode. 

Reumatodni artritis spada u nešto teža oboljenja, pa ako je bolest u akutnoj fazi moguće je primeniti fizikalnu terapiju kao i medicinsku rehabilitaciju. Od terapija se u ovom slučaju preporučuju elektrostimulacija, magnetoterapija kao i terapija laserom. 

U ovom slučaju važno je bolest otkriti na vreme kako bi fizikalna terapija dala pozitivne rezultate. 

Kada se primenjuju lekovi u fizikalnoj terapiji?

Kada se pacijent žali na bol koji mu remeti kvalitet života, uz prepisanu fizikalnu terapiju strujom, iskustva kažu da je obavezna i primena medikamenata. Pored lekova, fizijatri neretko pacijentima predlažu upotrebu određenih suplemenata kao dodatka ishrani koji imaju ulogu obnavljanja hrskavice. Ovde mislimo na svemoćan vitamin C, ali i vitamine iz B grupe. 

Zašto imamo sve više deformiteta kod mlađe populacije?

Ako se malo bolje informišete, doći ćete do poražavajuće statistike koja nam upravo govori da je sve veći broj mladih koji imaju neki degenerativni poremećaj kičme (poput krive kičme). 

Savremen način života koji podrazumeva dugotrajno i nepravilno sedenje za računarom   nepovoljno utiče na naš kičmeni stub. Često se dešava da nas u tom slučaju boli vrat ili da osećamo trnjenje u lumbalnom delu kičme. 

Fizijatri preporučuju da se na svakih sat vremena pravi pauza. Dovoljno je ustati i malo prošetati kako bi se poboljšala cirkulacija i opustili mišići.

Takođe, umerena fizička aktivnost se podrazumeva kao i pravilno držanje kičme bilo da ste u sedećem ili stojećem položaju. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *