Solarne elektrane

U današnje vreme stare tehnike proizvodnje električne energije su neefikasne, skupe i nisu u skladu sa održivim razvojem. Mnoge države se okreću obnovljivim resursima kao vidu  jeftinijeg i ekološki prihvatljivijeg načina proizvodnje električne energije. Kao jedno od glavnih rešenja  ovog problema nameće se solarna energija.

Šta je solarna energija?

Jednostavno rečeno solarna energija je energija koja nastaje kao proizvod sunčevog zračenja. Predstavlja obnovljivi vid energije koji se ne može potrošiti i čiji se izvor ne može iscrpeti. Količina sunčeve energije koja dospe do zemljine kore ispoljava se u vidu toplotne i svetlosne energije. Postojanjem i delovanjem solarne energije uslovljeno je i delovanje energije vetra i energije vode (energija talasa i morskih struja).

U uglju, nafti i gasu koji se nalaze ispod površine Zemljine kore je akumulirana sunčeva energija koja se kasnijom obradom ovih fosilnih goriva upotrebljava kao toplotna, električna, hemijska ili mehanička energija. Količina solarne energije koja dolazi do zemljine površine iznosi 190 miliona Teravat časova godišnje, što je oko 170 puta više od energije ukupnih rezervi uglja u svetu.

Kada bi se potencijal sunčeve svetlosne energije maksimalno iskoristio, za 6 sati bi se moglo skupiti dovoljno energije da zadovolji svetske potrebe na godišnjem nivou. Imajući to u vidu solarna energija se čini kao odličan izbor.

Izgradnja solarnih elektrana

Izgradnja solarnih elektrana predstavlja ključni korak ka smanjenju negativnog uticaja čoveka na okolinu. Pre početka samog procesa izgradnje, važno je izabrati optimalnu lokaciju za vašu solarnu elektranu. Naravno, obavezno je da ona bude dobro osunčana. Posle toga, postavljaju se solarni paneli kojima je zadatak  da apsorbuju sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu. Firma ENEL PS ima višedecenijsko iskustvo u projektovanju, izgradnji i održavanju solarnih elektrana.

Njihov tim stručnjaka selektuje optimalne lokacije za prikupljanje solarne energije, usput koristeći najnovije tehnologije za postavljanje solarnih panela. Nakon toga, njihov tim prati performanse sistema kako bi bili sigurni da sve funkcioniše kako treba i da se sunčeva energija iskorišćava maksimalno.

Solarne elektrane – ekološki dobra i isplativa investicija

Korišćenjem obnovljivih izvora energije smanjujete troškove za potrošnju električne energije, jer upotrebom solarnih elektrana koristite struju proizvedenu od sunčeve energije. Pored toga postoji i mogućnost da ostvarite više energije nego što vam je potrebno i to sačuvate za dane kada potrošnja bude veća. Još jedna od prednosti je to da izgradnja solarne elektrane zahteva samo početna finansijska ulaganja.

Troškovi održavanja su minimalni i javljaju se jako retko u periodu od po nekoliko godina.  Prema procenama stručnjaka koji se bave istraživanjem efikasnosti i isplativosti solarnih elektrana potrebno je između 5 i 7 godina da bi se vratila sva finanijska ulaganja uložena u ovaj projekat. Ako uzmete u obzir da je radni vek elektrana mnogo duži ovo se ispostavlja kao dobra investicija.

Solarne elektrane se smatraju budućnošću u proizvodnji električne energije i jedan od glavnih razloga je taj što ih možete koristiti bez zagađivanja vode i vazduha. Solarna energija je ekološki prihvatljiva i predstavlja jedan od najznačajnih obnovljivih izvora energije i kao takva doprinosi održivom razvoju. Korišćenjem solarne energije smanjuje se emitovanje štetnih gasova, samim tim doprinosite čistijem vazduhu i vodi što se značajno održava na zdravlje stanovništva.

ENEL PS je tu da ljudima pomogne da izgradite zeleniju budućnost i opredelite se za ekološki efikasna rešenja koristeći energiju iz obnovljivih izvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *