Kada kažemo uniforma, šta vam provo padne na pamet?

Mnogima je prva asocijacija na uniform vojska ili policija. Međutim, iako se kod nas na uniforme gleda mnogo drugačije, evo zašto su radna odela korisna i zašto treba zaposleni da ih nose. I da uniforme, tj. radna odela ne moraju da budu jednolična i neinventivna.

Radna odela se definišu kao jedinstvena odeća koju zaposleni u nekoj radnoj jedinici nose.

Poenta svakog radnog odela jeste prikrivanje individualnosti, smanjivanje klasnih razlika, ali i jačanje povezanosti unutar jedne grupe. Zato se često viđaju različite modifikacije radnih odela, a cilj je jedan, a to je da svi zaposleni budu podjednaki.

Radna odela ističu kredibilitet i ozbiljnost!

Ako je reč o poslovima koji podrazumevaju rad sa strankama, onda radna odela doprinose da se istakne formalna atmsfera koja vlada u nekom kolektivu. Međutim, ako zaposleni imaju diraktan kontakt sa klijentima, onda se posebno obraća pažnja da te uniforme koje zaposleni nose ne stvore odbojnost mušterija prema firmi i prema zaposlenima. Zbog toga se posebno brine o kroju uniforme, pa se u pojedinim organizacijama priprema unapred osmišljen dres kod za zaposlene koji neće negativno uticati na korisnike usluga.

Radna odela se uglavnom sastoje od košulje i pantalona za muškarce, a za žene su mahom predviđene suknje i košulje. Ipak, bankaraske uniforme su manje formalne, ali opet zaposleni deluju manje formalno, a opet ozbiljno i kredibilno. Najčešće se za zaposlene biraju bele košuljue bez obzira o kojem kolektivu je reč.

Za opuštetnije poslove biraju se opupteniji krojevi!

Iako postoji mišljenje kod nas da radna odela moraju biti standardizovana, to ne mora uvek da bude tako. Naime, ako je reč o opuštenijim poslovima, onda je dozvoljeno da se mal improvizuje. Zbog toga se pojedini poslodavci trude da njihovi zaposleni ne deluju formalno, ali opet da budu autentični. Kecelje za zaposlene u ugostiteljskim objektima, kopulje u berberskim i frizerskim salonima, karirane košulje sa puloverima, majce i kačkete za promoter su najčešće načini pomoću kojih se održava formalnost, a uz to se i ostavlja poseban marketinški pečat.

Najinteresantnija radna odela u svetu

Jedna od najcenjenijih uniformi na svetu jeste uniforma vatrogasca. Međutim, u pojedinim evropskim zemljama nije baš jasno postavljena granica između radnog odela, odnosno uniforme i kostima. Tako su pojedine uniforme scenskih radnika, orkestara ili majstora posebno upečatljive.

Jedna od najupečatljivijih uniformi jeste uniforma škotskih gajdaša. Nadaleko je čuvena suknja koju Škoti nose. Posebno je interesantna uniforma švajcarske garde, jer oni nose čuvene plavo-žute kombinezone.

Grčka garda takođe ima upečatljivu uniform, a svima uvek zapadnu za oku smene straže koje se mogu videti u brojnim gradovima Grčke i ona se posebno vezuje za tradiciju.

No, svakako radna odela vatrogasaca širom sveta privlače ogromnu pažnju javnosti. Posebno se ističe spretnost i sposobnost ljudi koji se bave ovim zanimanje, pa onda ne čudi što do uniforme vatrogasaca stižu samo oni najhrabriji.

Ipak, sve u svemu uniforme nikada neće izaći iz mode. U svakom slučaju, ako pokrećete neki posao, znajte da radna odela ne samo da mogu da budu efekta, već mogu poslužiti i kao odličan marketinški trik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *