U izgradnji ili renoviranju životnog prostora treba uzeti sve u obzir, pridati važnost dekoru trema, ulaznih vrata, hodnika, glavnih prostorija ali i spoljašnjosti kuće.

Za svaku domaćicu veoma je važno da dizajn kuhinje bude funkcionalan i lep, no za domaćina veća važnost je u garaži i praktičnim osobenostima poput spoljašnje izolacije i fasade. Stilske tehnike, dekorativna osvetljenja, kvalitetni građevinski materijali, originalan nameštaj i neobično uređena unutrašnjost ono su što treba da krasi svaki dom i dopušta predah od ubrzanog ritma savremenog društva. Lepota, ekskluzivnost i praktičnost u renoviranju ne smeju biti izostavljeni. Razni kvarovi, škripanje poda, ispucalost zidova, curenje cevi i slični problemi – moraju biti sanirani. Pored toga, da bi se poboljšao sveukupni kvalitet životnog prostora potrebno je izvršiti obaveznu izolaciju. 

Građevinske skele za olakšavanje procesa rada 

Ove konstrukcije montiraju se vertikalno i horizontalno usidravajući uz blizinu zida. Građevinske skele brzo se sastavljaju i rastavljaju, a pored spoljne upotrebe mogu se koristiti i za unutrašnje radove. Pomoću njih renoviranje je znatno olakšano, no, moraju se uzeti u obzir opterećenja.  Kvalitetene građevinske skele moraju imati dobre oslonce i mogućnost trpljenja pokretnog pritiska kao i neočekivanih atmosferskih promena poput udara vetra i kiše. Najčešće sastavljene od tesane, drvene građe ali i čelika, građevinske skele obavezne su da pruže sigurnost radnicima. Veliki izbor građevinskih skela na tržištu omogućava njihovu prilagodljivost ne samo fasadnim radovima već i raznim instalacijama, dekorisanju prostora, rekonstrukciji plafona i tako dalje. U urbanim sredinama, određeni modeli mogu znatno olakšati proces rada, pogotovo prilikom velike gradske guzve. 

Zašto je bitno posedovati spoljašnju izolaciju

Prostor koji nije izolovan, ima smanjen životni komfor. Veći potrošak električne energije je zasiguran, a pritom vremenom će doći do vidno primetnih nedostataka poput pukotina, nastanka vlage i širenja lošeg mirisa u prostor. U tom slučaju, renoviranje izrodiće sasvim novi enterijer. Unutrašnja ili spoljašnja izolacija nadomestiće mnoge gubitke u lepoti i komfornosti enterijera. Kuća će samim tim dobiti povoljnu mikroklimu, a temperatura vazduha i zidova biće na zadovoljavajućem nivou. Spoljašnja izolacija je nesto praktičnija od unutrašnje pre svega zbog očuvanja prostora, zvučne izolovanosti i ne vršenja pritiska na čitavu konstrukciju kuće. 

Koji materijali se koriste za izolaciju kuće

Najčešće su u pitanju ploče od stiropora, staklene i mineralne vune. Prilikom postavke mineralne i staklene vune treba posebno biti obazriv kako bi se zdravlje očuvalo, pa je upotreba rukavica i maske neophodna. Stiropor je povoljniji ali je mineralna vuna nezapaljiva i kao takva povećava otpornost. Takođe, upotrebljavaju se slojevi vodonepropusne strukture koji se ojačavaju specijalnim mrežama umanjujući time rizik od stvaranja pukotina kroz vreme. Osim toga, prilikom dodavanja završnog maltera i boje dobiće se izražaj u estetici fasade. Fasada je najviše izložena atmosferskim promenama. U njenom dekorisanju mogu se koristiti polimeri cementa, aktilni malteri bogatog opsega boja, silikatni malteri i tako dalje. No, za bilo kakvo izvođenje radova i rekonstrukciju fasade neophodna je upotreba građevinskih skela. Bez njih radovi ne bi bili mogući. Dekorativniji izgled fasade može dati lepši utisak prilikom ulaska u sopstveni dom. Osvežen dekor, veća funkcionalnost i dobro urađen građevinski projekat uz pomoć skela ne mora uopšte iziskivati velika novčana ulaganja. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *