„Pametni“ mobilni telefon je najčešći uređaj koji se koristi svakodnevno, kako radi zabave, tako i radi poslovanja i izvršenja određenih obaveza.

No, svako od nas trebao bi da se zapita koliko smo u današnjici digitalnog sveta i umreženja bezbedni. Rizik od raznih prevara nije lako eliminisati jer su mogućnosti hakovanja mobilnih telefona, prisluškivanja i praćenja velike. 

Prisluškivači

Najlakši način da uređaj bude prisluškivan jeste instaliranje Trojanca na „pametni“ telefon. To se može izvršiti kroz ažuriranje softvera, uz pomoć email-a i raznih lažnih aplikacija kojima ste dobrovoljno dopustili da imaju pristup podacima telefona. Čak i najobičnije igrice često u svetu hakovanja mogu preuzimati vaše podatke i prisluškivati pozive. No, za razliku od Trojanskog napadača, osobama koje nemaju specijalna tehnološka saznanja dostupni su prisluškivači na tržištu. Prisluskivaci se mogu kupiti u vidu softvera za prisluškivanje Androida, gsm audio snimača, SpyTech programa, primamljiv i osavremen usb punjač, bubice i tako dalje. Prisluškivači koji se nalaze u produžnim kablovima, inovativna su metoda putem koje svi vaši razgovori mogu biti na potpuno neočekivan i neprimetan način prisluškivani.

Kako se zaštititi

Zvuči kao fikcija, ali hakeri konstantno vrše nove napade. U današnjici čak i obična osoba može imati mogućnost da pristupi u potpunosti vašem „pametnom“ telefonu. Najčešće su to razočarani i nesigurni supružnici koji putem savremenih tehnologija pribegavaju nadgledanju partnera. Glavno pitanje je – kako se zaštititi? 

Često, potpuno neprimetno, ne obraćajući pažnju ni na najmanje naznake – bivamo sopstvenim telefonom umreženi sa tuđim aparatima za prisluškivanje postajući zrtve ove kompleksnosti. Činjenica da se ovi moralni prekršaji mogu izvršiti gotovo potpuno diskretno izaziva jezu. No, postoji nekoliko načina uz pomoć kojih se možete zaštititi od napadača. Koristeći se posebnim anti-spijunskim programima, detektorima i blokatorima frekvencije prisluškivača možete sprečiti prenos informacija, dodir sa bitnim lozinkama kako vaše finansijsko stanje ne bi bilo ugroženo. Zatim, kada želite da određeni razgovori „licem u lice“, pogotovo oni na poslovnom ili ljubavnom planu budu u tajnosti, izvadite bateriju iz vašeg mobilnog telefona. Prisluškivači su u mogućnosti da imaju dodir sa informacijama čak i onda kada je vaš mobilni telefon ugašen. Radi potpunije zaštite, možete se obratiti raznim kompanijama koje mogu proveriti da li je vaš mobilni telefon podlegao prisluškivačkoj opremi i pomoći vam u bezbednosti. Takođe, ukoliko zaista sumnjate da je vaša privatnost ugrožena, možete se obratiti policiji kako bi se izvršila adekvatna provera. 

Naznake koje otkrivaju da ste žrtva prisluškivača

Pojedini problemi sa mobilnim telefonom mogu se pripisati dotrajalosti, lošoj mreži, određenim kvarovima, međutim, postoji mogućnost da vam je upravo pred očima odigrava napad kojeg niste svesni. Trebate obratiti pažnju na stanje baterije. Ukoliko se ona neuobičajeno brzo prazni a svoj mobilni telefon gotovo da niste ni koristili, a pritom dolazi do zagrevanja uređaja –  vreme je da posumnjate. Zatim, šuštanje tokom razgovora, odjeci i smetnje mogu biti naznake prisluškivanja. Kada je pozadinsko svetlo neuobičajeno dugo uključeno, kada se telefon sam gasi, ili se određene aplikacije instaliraju i pokreću bez vašeg angažovanja to može biti dovoljna naznaka da neko upravlja vašim uređajem. Niko ne želi da njegove privatne prepiske, razgovori, lični podaci budu izloženi javnosti i oku pojedinaca. To je sa etičkog stanovišta za svaku osobu neprihvatljivo. Putem anti-špijunske opreme, obezbedite se na vreme. 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *