Sterilizacija je postala odjednom najkorišćenija reč, budući da usled svega što se dešava kada je virus COVID-19 u pitanju sterilizacija i određene mere su jedino što može učiniti da se osećate bezbedno, ali i da pokušate da što bolje zaštite sebe, porodicu, prijatelje, kolege. Pored raznoraznih dezifijenasa, alkohola, drugih hemikalija, postoji još jedan način sterilizacije, a to su lampe za dezinfekciju.

Iako se koriste već decenijama, ipak je njihova upotreba bila isključivo povezana sa medicinom i sličnim naukama, gde je prioritet sterilisan prostor, te svi predmeti koji dolaze u dodir sa pacijentima. Uloga lampe za dezinfekciju je takva da ubija skoro sve viruse, bakterije, bolje rečeno sve mikroorganizme koji mogu da naškode čovekovom zdravlju, pa je tako i došlo do njihove upotrebe i u drugim okolnostima.

Pre nego vam kažemo koje su to najkorisnije lampe za dezinfekciju, koje se upotrebljavaju van medicinskih ustanova, u svakodnevnim uslovima, bitno je znati određene stvari. Kao i sve što zrači UV energiju/svetlost, tako i lampe za dezinfekciju moraju da se koriste pravilno i kontrolisano. U suportnom, mogu dovesti do štećenja kože, očiju, ali mogu i smetati starijim i osobama sa slabijim plućima, ukoliko oslobađaju određenu količinu ozona. Zato je važno ispratiti sve korake koji se nalaze u njihovim uputstvima, sve preporuke koje su naznačene, a najbolje je da njihovo korišćenje sprovodi osoba koja je za to i obučena.

 

UV germicidne lampe za dezinfekciju

Ove lampe za dezinfekciju su poznate i u upotrebi jako dugo, budući da postoje i brojne kompanije u svetu koje ih koriste za dezinfekciju svojih kancelarija, magacina i drugog. Njihova upotreba se svodi na sterilizaciju samih prostorija, tj. vazduha, kako bi okolina bila bezbedna za sve zaposlene i one koji iz bilo kog razloga ulaze u poslovne prostorije. Ove lampe za dezinfekciju su jako dobre za sve vrste prostorija, posebno one gde je cirkulacija ljudi povećana, jer uspešno razlažu i uništavaju 99% mikroorganizama, a zbog toga je njihova upotreba u poslednje vreme postala popularna i u privatnim prostorima, kao što su kuće, stanovi… lampe za dezinfekciju na ovaj način štede mnogo vremena koje bi se trošilo na postepeno čišćenje i dezinfekciju, a ujedno je mnogo efikasniji način obezbeđivanja prostora od virusa i bakterija.

 

Ručne lampe za dezinfekciju

Alkohol i maramice natopljene dezifisijensima su prva i osnovna pomoć kada je čišćenje predmeta i radnih površina u pitanju, ali postoji nešto lakše i bolje rešenje, a to su ručne lampe za dezinfekciju. Njihova primena je jednostavna, a mogu se koristiti u svim situacijama. Kroz samo nekoliko sekundi možete da sterilišete svoj radni sto na poslu, tastaturu od lap topa ili kompjutera, miš, sve ono sa čim ste u dodiru tokom rada. Ali i predmete koji su inače veliki sakupljači bakterija, kao što su novčanik, mobilni telefon, ključevi od stana ili auta, bankovne kartice. Ručne lampe za dezinfekciju se mogu koristiti i za sterilizaciju garderobe, što je posebno zgodno za stvari koje je nezgodno često prati, kao što su zimske jakne i kaputi. Dovoljno je da samo nekoliko puta pređete preko određenog predmeta dok je lampa uključena i bićete sigurni da je bezbedno za korišćenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *