Gde god je potrebno da čovek radi neki posao na visini mogu se videti različite mašine, jedna od njih je kamionska korpa za rad na visini ili telehender, jedna od najkorišćenijih mašina na gradilištu, popularna zbog toga što uz nju idu različiti dodaci, jedan od njih je korpa za rad na visini koja ima višestruke namene, koriste se za pranje prozora, postavljanje novogodišnje rasvete i mnogih drugih poslova na visinama. 

Kamionska korpa za rad na visini 

Kamionska  korpa za rad na visini  ima višestruke namene, uglavnom se koristi za različite poslove na gradilištu. Mnogi radovi na gradilištu izvode se na velikim visinama, poput montaže krovnih konstrukcija i fasade, za takve radove potrebno je da se gradjevinski materijal bezbedno podigne na veliku visinu, a još značajnija je bezbednost radnika koji te radove izvode. Kako bi se ublažili rizici, ali i podigla efikasnost u radu ključna je upotreba  korpe za rad na visini. 

Radnik je u njoj ogradjen sa svih strana, u tom slučaju podjednako  sigurno može da opere fasadu ili prozore na visokim zgradama ili halama, što jeste vrlo zahtevan zadatak i da ne brine što je  na visini od deset ili trideset metara. Osim na gradilištu ona se može videti i na ulici prilikom montaže bilborda ili nekih drugih vrsta reklama, a u vreme pred novogodišnje praznike.  Vidjamo ih u raznim situacijama kao što je orezivanje cveća i drveća na proleće koje, takodje, zahteva specijalizovanu opremu kako bi rad bio bezbedniji i efikasniji. Popravke semafora, postavljanje i popravke klima uredjaja koji su često na nepristupačnim mestima, pa je u tim situacijama korpa stvarno dragoceno rešenje.

Korpa za rad na visini koristi se i za namene koje nisu gradjevinske ili infrastrukturne, jedna od takvih prilika je njena upotreba na nekim umetničkim dogadjajima. Nekada su se koncerti i drugi umetnički performanski snimali iz nje, danas se koristi, ali sve manje zato što dronovi preuzimaju to mesto. Mnoge firme bave se njihovim iznajmljivanjem što u mnogome olakšava posao, ne isplati se da se kupuje za sezonske ili periodične  poslove poput orezivanja ili pranja prozora, ali se i te kako isplati da se iznajmi. 

Korpa kao jedan od dodataka za telehender

Telehender je jedna od najkorisnijih mašina na gradilištima, njegova visoka funkcionalnost je zbog toga što ima različite dodatke odgovarajuće za različite vrste poslova. Jedan od najčešće upotrebljivanih dodataka kod telehendera je korpa za rad na visini. Telehender je mašina u čijoj osnovi je viljuškar sa teleskopskim bumom koji omogućava to podizanje na velike visine, a ima mogućnost montiranja različitih dodataka, za rad na visinama nezamenljiva je korpa.

Teleskopski bum se pomera pod različitim uglovima, tako da korpa koja je na njegovom kraju može da dospe na različite visine i to sa veoma malo napora, na taj način se posao vrlo brzo i efikasno obavlja, a radnik u korpi je apsolutno bezbedan. Slične mašine teško pristupaju terenu koji nije ravan, uglavnom podižu teret pod jednim uglom, zato je telehender u prednosti nad sličnim mašinama, veoma je tražen, po cenu da bude kupljen ili iznajmljen, postoje obe varijante, od potrebe zavisi da li se klijenti odlučuju za prvu ili drugu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *