Kada se u čitanju ili razgovoru pomene peć, prva asocijacija obično je onaj divni osećaj ušuškanosti kraj tople peći ili kamina. Još ako to povežemo sa planinskom kućicom, dok veje sneg i duvaju hladni vetrovi, onda se osećaj pojačava i vraća neke ranije doživljene slike u sličnom ambijentu ili pobudi želju da nekoliko zimskih dana odvojimo za odmor u planini, šetnje po studeni i uživanje u vrućem čaju posle tih šetnji. A gde drugo nego pored tople peći. 

Zavisno od iskustva ili mašte, peći mogu da asociraju na različite emocionalne, estetske i praktične aspekte života. Često su to idilične i romantične slike u koje bismo želeli da se udenemo, ali i sasvim praktične zamisli kako bi jedna dobra peć rešila grejanje sobe ili dnevnog boravka. 

Peći asociraju na toplinu doma, prijatnu i udobnu atmosferu porodičnog okupljanja. Ako smo na drugi način rešili grejanje, peći ponekad nedostaju zbog svojih posebnosti, kao što je pucketanje i odsjaj plamena iz kamina i peći na drva.    

Pored grejanja peći su praktične zbog mogućnosti da ih koristimo za pripremanje hrane. A u njihovoj izradi sve više pažnje se poklanja dizajnu i dopadljivoj estetici. 

Novije peći imaju i moderne funkcije kao što su automatsko paljenje, termostati za regulaciju temperature, sistemi za ventilaciju… 

Kada govorimo o pećima u domaćinstvu, u pretežnoj upotrebi su peći na čvrsta goriva i električnu energiju. U upotrebi su i peći na gas, a sećamo se i nekada popularnih “naftarica” koje koriste ulje za loženje. 

Peći na čvrsta goriva 

Peći na čvrsta goriva mogu koristiti više vrsta ovih goriva, najčešće drva i ugalj, a u novije vreme pelet i brikete. Tradicionalne peći na drva popularne su zbog dostupnosti drveta i prijatne atmosfere koju stvaraju. 

Ugalj ima visoku energetsku vrednost i pruža dugotrajnu toplotu, ali je “prljav” i sagorevanjem oslobađa štetne gasove, tako da se za peći manje koristi od drveta. 

Novija vrsta su peći na pelet koje koriste drvene pelete kao gorivo. Mogu imati automatske dozatore peleta, što omogućava kontinuirano sagorevanje bez potrebe za stalnim punjenjem. Popularne su zbog visokog stepena sagorevanja i manje količine pepela.

Briketi od drveta prave se od komprimovane piljevine i drvnog otpada, a briketi od uglja od komprimovanog uglja. 

Prednost peći na čvrsta goriva je što su nezavisan izvor grejanja, tako da nestanak struje ili drugog energenta ne utiče na njihovu funkciju. Ali zahtevaju redovno čišćenje pepela i dimnjaka i za njih je neophodno imati dovoljno veliki prostor za skladištenje drva, uglja i peleta.

Električne peći

Električne peći se koriste u domaćinstvu za grejanje i pripremanje hrane i obično su to dve odvojene funkcije, za jednu ili drugu namenu. 

Peći za grejanje

Upravo zbog funkcije grejanja, električne uređaje za tu namenu svrstavamo u peći i to su radijatori, konvektori, termalni paneli, podni sistemi i razne grejalice. 

Električni radijatori mogu imati u sebi ulje koje se zagreva i odaje toplotu, a panelni radijatori koriste grejače bez tečnosti i pogodni su za brzo grejanje. 

Konvektorski grejači rade na principu zagrevanja vazduha i mogu imati ventilator za brže zagrevanje prostora. 

Termalni paneli emituju infracrvenu toplotu koja direktno zagreva predmete i ljude, a ne vazduh. Energetski su efikasni i pružaju prijatnu toplotu.

Električni podni sistemi imaju grejače ispod podne obloge i zagrevaju celu površinu poda. 

U ovu vrstu spadaju i razne grejalice koje koriste grejne elemente i ventilator za brzo zagrevanje prostorije. Praktične su za dodatno grejanje ili zagrevanje manjih prostora.

Električna energija jeste komfornija za grejanje, ali je obično i skuplja, a problem mogu biti povremeni nestanci struje naročito tamo gde električna mreža nije pouzdana.

Peći za kuvanje

Klasične električne peći ili šporeti imaju grejne elemente napravljene od metala sa visokim otporom koji stvara toplotu. 

Kod staklokeramičke ploče grejni elementi su ispod ploče, na kojoj se sprema hrana i njena prednost je što se lako čisti. 

Indukcione peći ili ploče koriste elektromagnetnu indukciju koja zagreva samo posuđe, ne i samu ploču. Efikasne su i omogućavaju preciznu kontrolu temperature.

Kod konvekcione peći ventilator tera topli vazduh oko hrane, omogućava ravnomernije pečenje i skraćuje vreme kuvanja.

Mikrotalasne peći koriste mikrotalasnu radijaciju za pripremu hrane. Pogodne su za brzo zagrevanje i spremanje jednostavnih jela.

Peći na gas

Peći na gas koriste prirodni gas ili tečni naftni gas (TNG) kao izvor energije. Namenjene su za pripremu hrane, kao što je šporet na gas, ili za grejanje, naročito tamo gde su ovi izvori energije jeftiniji. 

Gasne peći su efikasne, ali zbog rizika curenja gasa i opasnosti koje to nosi, neophodno je redovno održavanje i pridržavanje bezbednosnih mera. Uz to preporučuje se adekvatna ventilacija i instalacija detektora kako bi se na vreme otkrile eventualne opasnosti.

Peći na lož ulje 

Peći na lož ulje su u vreme povoljne cene ovog energenta i redovnog snabdevanja naftnim dervatima bile dosta korišćene. Ali se to smanjilo sa značajnim cenovnim oscilacijama zbog kojih lož ulje može biti znatno skuplje kao energent za grejanje od drugih izvora. 

Peći raznih vrsta predstavljaju efikasan i ekonomičan način grejanja tokom hladnih zimskih meseci. Novije, moderno dizajnirane peći, imaju dopadljiv izgled i visoku energetsku efikasnost, a naročito su poželjne zbog prijatne atmosfere i osećaja posebne topline koji pružaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *