Sekire su jedan od najstarijih alata koje je čovek ikada koristio. Istraživači tvrde da prva sekira bez drške datira čak 1.5 miliona godina pre nove ere, dok su sekire sa drškom ipak novijeg datuma – napravljene su “tek” 6000 godina p.n.e. Najraniji modeli sekira sa držaljima uveliko su podsećali na današnje: imali su kamenu glavu, na koju je bila pričvršćena drvena ručka.

Dizajn sekire se nije mnogo promenio, a ni njena namena. Ovaj jednostavni, ali moćni alat se oduvek koristio za sečenje i cepanje drveta, s razlikom da je nekada bio i deo naoružanja.

Danas je sekira obavezni deo pribora i alata koji poseduje svako domaćinstvo. Koristi se za pripremu drveta za ogrev, ali i u drvnoj, tesarskoj i građevinskoj industriji. 

Dostupni su brojni modeli, koji se razlikuju po nameni i materijalu izrade, a koju sekiru ćete odabrati zavisi od vaših potreba. Za seču drva se koriste veći i jači modeli, dok su za cepanje pogodnije manje i lakše sekire. Ako vam je potrebna sekira za baštenske radove ili boravak u prirodi, opredelite se za planinarsku sekiru manje težine i dimenzija.

U nastavku vas upoznajemo sa karakteristikama različitih modela sekira, kako biste lakše doneli informisanu odluku o onoj koja je idealna za vaše potrebe.

Vrste sekira prema nameni

Pre nego naručite sekiru morate znati za šta vam je potrebna. Možda mislite da je svejedno i da jednom sekirom možete obavljati sve, ali na teži način ćete se uveriti da to nije tačno ako napravite pogrešan izbor.

Dakle, koje su vaše potrebe? Da li ćete koristiti sekiru za kampovanje ili sređivanje bašte? Za cepanje ogreva? Ili za seču drveća? Ako planirate da boravite u prirodi i očekujete da ćete seći relativno male komade drveta za vatru, trebaće vam lagana sekira. Ako cepate trupce poželećete veću sekiru, posebno dizajniranu za cepanje drveta.

Hajde da pogledamo različite vrste sekira, počevši od najmanjih do najvećih:

  • Male sekire su manjih dimenzija i težine – dugačke su do 40cm i teže manje od 1kg. Zgodan su, efikasan i svestran alat koji lako možete poneti sa sobom. Koriste se jednom rukom, za razliku od drugih modela.
  • Sekire srednje veličine imaju dršku dužine do 60cm, dok je težina oko 1kg. Obzirom da nisu preteške, možete ih koristiti sa jednom ili dve ruke. Pogodne su za cepanje drva.
  • Velike sekire su dužine 80 do 90cm, a teške su 2 do 3kg. Ovaj robusni alat se koristi isključivo sa dve ruke, za seču drveća i cepanje masivnih trupaca.

Sečiva sekira prave se od čelika, dok su drške od drveta ili fiberglasa. Drške su ergonomski oblikovane, prijatne za rukovanje, ali i veoma izdržljive. Sekire sa fiberglas drškama su idealne sekire za cepanje drva i preporučuju se za cepanje najtvrđih komada drveta, jer amortizuju udarce, ne klize i olakšavaju obavljanje posla.

Pored podele po veličini, razlikujemo kanadsku sekiru, praktičan i visokokvalitetan alat koji dolazi u tri dimenzije i pogodan je za sve poslove obrade drveta. Tu je i tesarska sekira, 2 u 1, koja je nezamenjiva u građevinskoj i industriji nameštaja, jer s jedne strane ima čelično sečivo, a sa druge otvor za vađenje eksera.

Bitni faktori kada birate sekiru za cepanje drva

Cepanje drva je težak fizički posao koji može biti delimično olakšan odabirom pravog alata za rad. Kada birate sekiru za cepanje drva obratite pažnju na dužinu drške, vrstu sečiva, težinu, kako vam sekira leži u ruci i koliko vam je lako da njom manevrišete. 

Kako biste odredili odgovarajuću dužinu, uzmite sekiru za sečivo, a dršku povucite ka pazuhu. Drška treba da dođe do pazuha, ali ne i da ga prelazi, jer će vam u suprotnom sekira biti prevelika, a rad otežan. Ako ne možete da podignete sekiru jednom rukom, model je pretežak i izazivaće zamor pri dugotrajnijem rukovanju. Svako sečivo se vremenom istupi, zato imajte na umu da i najkvalitetniju sekiru povremeno treba naoštriti.

Drva cepajte pod uglom od 90 stepeni, kako ne biste rasipali snagu, i obavezno stanite na propisnu udaljenost, kako se ne biste povredili ako komad drveta odskoči. Vodite računa i o bezbednosti ljudi oko vas i zamolite ih da se udalje bar 2m od mesta na kojem cepate drva.

Pravo vreme da kupite sekiru je onda kada vam nije neophodna. Jesen je, do ogrevne sezone ima još vremena, dakle pravi je momenat da se pripremite. Obzirom da se procenjuje da ogroman deo populacije Srbije loži drva kao primarni metod zagrevanja doma, kvalitetna sekira će dobro doći svakom domaćinstvu za ovu i brojne druge namene.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *