Internet bez ugovorne obaveze je ubrzo nakon pojavljivanja postao omiljeno rešenje za studentske i podstanarske muke. Studenti nikada nisu sigurni, možda će u istom stanu biti četiri godine, a možda i samo četiri meseca.

Svako će naravno za sebe tražiti odgovarajuće uslove. Internet sa ugovornom obavezom u takvim situacijama ograničava ljude, može biti veoma nepovoljan po korisnika, koji će možda morati da plaća mesečno za internet koji ne koristi. Internet bez ugovorne obaveze je naročito pogodan za studente i druge podstanare, kao i za one koji često rade van kuće i kancelarije.

Studenti i internet

Danas je studentima nezamislivo biti bez interneta. Kako zbog učenja i obaveštavanja, tako i zbog navika kod većine mladih (društvene mreže, igrice…). Bilo kako bilo, internet nije više retka i neobična pojava, postao je nezaobilazan deo naše svakodnevnice, toliko da nekima određuje način života. Kao da smo zaboravili da smo uspešno funkcionisali i živeli bez interneta do pre nekoliko godina, dakle u bliskoj prošlosti.

Danas ćemo sve što nas zanima radije potražiti na internetu, umesto da pozajmljujemo knjige iz biblioteka i pročitamo ono što nas zanima. Značenje onoga što nam nije jasno ili ne razumemo takođe tražimo na internetu, koje često može biti pogrešno. Ne odnosimo se kritički prema velikim tehnološkim dostignućima, zadovoljavamo se činjenicama koje su nam “na izvolte”, koje su često veoma površne, bez da dublje i dalje istražujemo. Internet je svakako dobro polazište. Studentima internet olakšava školovanje na više načina: mogu pronalaziti knjige i skripte na internetu, mogu posećivati sajtove svojih fakulteta, gde čitaju najnovije vesti njima bitne, raspored vežbi, predavanja i ispita…

Zašto internet bez ugovorne obaveze?

A, koliko nevolja oko tog istog interneta i njegovog uvođenja. Jedna od opcija je da postoji fiksni telefon u stanu kako bi mogao da se uvede adsl internet uz ruter. Druga opcija je optički internet, kada se kablovima dovede, takozvana fiber mreža do vašeg stana i tako se zakačite za optičku mrežu. Za ovo je veoma bitna pokrivenost vašeg područja. I treća opcija je wireless internet, za koji je takođe bitna pokrivenost, ali tako da vaš uređaj prepoznaje i prima signale sa rutera namenjenog za dato područje, dakle nisu potrebni kablovi kao što je slučaj sa optičkim internetom. Postoji i četvrta okolnost, a to je da pitate komšije da “delite” sa njima internet i troškove. Koliko samo neprijatnih situacija sa dragim komšijama koji su se ponudili da sa vama dele internet.

Ne kažemo da se ovo dešava uvek, ali poznate su i neretke takve situacije. Ukolite ne živite sami, ukoliko imate cimera/cimerku najbolje rešenje za vas jeste – internet bez ugovorne obaveze. Ne morate se nikome pravdati, sami plaćate svoje račune, te i vreme na internetu provodite kako, kada i koliko vi želite. Istina je da mesečna rata interneta bez ugovorne obaveze iznosi nešto više nego što je to slučaj sa internetom sa ugovorom. Međutim kada sumirate sve probleme, imajući na umu činjenicu da možete otkazati usluge u bilo kom trenutku i to bez novčane naknade, najisplativije ipak bude – internet bez ugovorne obaveze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *