Saobraćajne nesreće u Srbiji se dešavaju svakodnevno i nažalost od njih strada veliki broj ljudi.

Među najčešćim saobraćajnim nezgodama su obaranje ili gaženje pešaka, sletanje vozila sa puta,
sudari vozila iz suprotnog smera, iz istog smera i bočni sudari. Uzroka saobraćajnih nesreća ima mnogo, ali se smatra da su vodeći uzroci vezani za nepoštovanje saobraćanih propisa, umor i konzumiranje nedozvoljenih pića.

Instruktori Auto škole Fest nas informišu kako da izbegnemo ove teške situacije i vozimo se bezbedno.

Poštovanje saobraćajnih propisa

Tokom vozačke obuke, najpre teorijske, a potom i praktične, kandidati za polaganje vozačkog
ispita se detaljno informišu o saobraćajnim pravilima i propisima. To se, pre svega, odnosi na
pravila prvenstva prolaza, saobraćajne signalizacije i poštovanje prava pešaka.

Poštovanjem propisa vozač čuva svoju, bezbednost ljudi koje prevozi i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Održavanje odstojanja između vozila

Odstojanje između motornih vozila na putu treba da bude minimum polovina brzine vozila izražena u metrima kada su suvi kolovozi. To znači da kada vozite brzinom od 60km/h odstojanje između vašeg i vozila ispred vas treba da bude minimum 30 metara.

Kod vožnje u zimskim uslovima odstojanje između vozila treba povećati odstojanje zbog prevencije sudara usled proklizavanja i problema sa kočenjem. Kada vozite auto putem razmak između vozila treba da bude 100 metara, što je obično naznačeno i saobraćajnim znakom. Pored odstojanja između vozila u istoj traci treba voditi računa i o odstojanju vozila sa vozilima koji mu dolaze u susret, što znači da treba voziti što bliže desnoj traci.

Vožnja isključivo u odmornom stanju

Umor spada u dominantne faktore rizika za saobraćajne nesreće. Nažalost, crna statistika u Srbiji govori o tome da mnogi vozači nisu ozbiljno shvatili da za volan sedaju isključivo u odmornom i naspavanom stanju. Umorni vozači imaju slabiju koncentraciju, sporije uviđaju promene u saobraćaju i sporije su im reakcije.

Instruktori Auto škole Fest napominju da se nipošto ne seda za volan ukoliko je prisutan umor ili pospanost. Svaki vozač treba da ima u kolima flašu sa vodom ili drugim napitkom za osveženje i neku čokoladicu ili keks, kako bi se koncentracija lakše održavala tokom vožnje.

Kada planirate duža putovanja obavezno unapred planirajte i odmorišta na svakih sat ipo do dva sata vožnje. Česte benzinske pumpe duž auto puta su od velikog značaja za vozače jer pored točenja goriva mogu da se odmore, popiju kafu i osveže se.

Vožnja bez alkohola i droga

Alkoholisani vozači su najveća pretnja po bezbednost saobraćaja i godinama unazad se
zakonodavac bori sa ovom pojavom povećavajući kazne i smanjujući broj dozvoljenih promila
alkohola u krvi. Trenutno je za vozače dozvoljeno da u krvi imaju maksimalno 0,2 promila
alkohola, sem u slučaju da poseduju probnu vozačku dozvolu.

Vozači očetnici ne smeju da imaju uopšte prisustvo alkohola u krvi. Ipak napominjemo da i minimalno prisustvo alkohola u krvi nije poželjno jer osobe različito reaguju na alkohol, čak i u malim količinama.

Ukoliko planirate da idete na neko veselje, planirajte i ko će trezan da vas vozi, odnosno bukirajte prenoćište. Iako to nekada može biti malo komplikovano, imajte na umu da bi mnogi sve dali da mogu da isprave svoj nepromišljeni potez sedanja za volan u alkoholisanom stanju. Isto važi i za droge, za koje, pak, ne postoji ni minimalna tolerancija.

Kvalitetna vozačka obuka

Najbitnija stvar kada je u pitanju izbegavanje rizičnih situacija tokom vožnje je kvalitetna i temeljna vozačka obuka. Ono što jednom naučite u auto školi ostaje vam kao pravilo za ceo život. S obzirom na to pažljivo birajte kojoj auto školi ćete pokloniti svoje poverenje!

Auto škola Fest je mlada auto škola iz Beograda, koja zapošljava iskusne instruktore vožnje, koji su maksimalno posvećeni svakom kandidatu. Tokom vozačke obuke kandidati stiču sva potrebna znanja kako bi se dobro snašli u svakoj, pa i izuzetno rizičnoj situaciji u saobraćaju.

Prema dosadašnjoj statistici najveći broj naših polaznika vozački ispit polaže iz prvog puta.

Za sve informacije u vezi vozačke obuke i polaganja vozačkog ispita pozovite telefone: 011/407-93-04 i 065/ 325-13-21.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *