Koji sistem za grejanje imate u domu? Da li ste zadovoljni?

Polemike su različite, mnogi raspravljaju o tome koji je najbolji sistem za grejanje, a sve je više onih koji traže alternativne načine grejanja kako bi uštedeli novac, a da uz to dobiju maksimalni učinak.

U tom slučaju, trebalo bi da razmislte da obezbedite sistem za grejanje pomoću toplotnih pumpi. Da li znate kako toplotne pumpe funkcionišu?

Naime, sistem toplotnih pumpi u zimskom periodu služi za grejanje, dok se na visokim letnjim temperaturama može koristiti za rashlađivanje. A uz to, preporučuje se za domove u kojima se pojavljuje buđ i vlaga.

Ne iznenađuje podatak da je na našem tržištu sve više zainteresovanih kupaca za ugradnju toplotnih pumpi, jer su koristi višestruke. Iako su početna ulaganja nešto viša, sistem toplotnih pumpi se isplati već nakon nekoliko godina. Troškovi tokom zimskih meseci su znatno niži, jer se toplotne pumpe napajaju delom iz električne energije, a većim delom iz obnovljivih izvora energije.

Kako funkcionišu ove pumpe?

Toplotne pumpe su sistemi za grejanje koji 20% energije za svoje napajanje dobijaju iz struje, dok ostatak energije crpe iz obnovljivih izvora. Tako se mogu na tržištu pronaći toplotne pumpe koje funkcionišu po principi vazduh-voda, zemlja-voda, voda-voda.

Naime, ovi sistemi za grejanje crpe energiju iz spoljašnje sredine i prenose je u unutrašnji prostor kako bi zagrejali dom, a optimalna temperatura vazduha dobija se tako što se topao vazduh prenosi iz unutražnjosti u spoljašnju sredinu.

Na ovaj način se u domu obezbeđuju optimalni uslovi, pri čemu je smanjena vlažnost vazduha, a vazduh je uvek svež i kvalitetan. Ako ne znate, preporuka Svetske zdravstvene organizacije jeste da svaki dom trea da ima temperaturu iznad 18 stepeni Celzijusa. Ali kako dostići idealne uslove u domu, ako je vlažnost vazduha visoka?

Idealni uslovi u domu iako je vlažnost vazduha visoka – kako?

Iako se čini da nije moguće ostvariti idealne uslove vazduha u prostoru ako je napolju visoka vlažnost vazduha, ipak rešenje postoji. U takvim situacijama najbolje funkcionišu toplotne pumpe, jer osim što služe da zagreju dom, njihov zadatak jeste da stvore povoljne uslove u enterijeru i da obezbede idealnu temperaturu.

Da bi u domu cirkulisao svež vazduh i da bi ukućani imali zdrave uslove za  život neophodno je obezbediti idealnu temperaturu vazduha. E u tim situacijama od presudne važnosti su toplotne pumpe. S obzirom na to da poseduju filtere za vazduh, toplotne pumpe omogućavaju protok svežeg vazduha što je naročito važno u domovima čiji su ukućani deca ili osobe sa resiratornim problemima.

Najefikasniji i najisplativiji sistem

Zahvaljujući vazdušnim filterima nivo alerfena, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama se neutrališe, razbija i uklanja, a vazduh se stalno prečišćava i neprastano kruži.

Ako imate dilemu oko ugradnji ovih sistema za grejanje, ne zaboravite da su toplotne pumpe efikasne i za rashlađivanje prostora u letnjem periodu. Iako su početna ulaganja nešto viša, instalacija ovih grejnih tela se višestuko isplati.

Zato smanjite troškove odmah, uživajte u toplom domu i idealnim temperaturama u svako doba godine. Toplotne pumpe su najefikasniji, ali i ekonomski najisplativi sistemi za grejanje i rashlađivanje doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *