Imati visoko obrazovanje je danas nešto što se sve više podrazumeva. Diploma fakulteta ili više škole otvara mnogo više mogućnosti nego diploma srednje škole, ali to ne znači i da se iza te diplome nalazi i adekvatno znanje. Nažalost, mnogi studenti pribegavaju alternativnim rešenjima za polaganje ispita.

Neki prosto ne vole da uče, ali žele da imaju tu famoznu diplomu, a neki imaju problem samo sa nekim ispitima, pa taj jedan ili dva, koji ih muče, pokušavaju na drugi način da polože. Metode kojima se služe su različite, ali nekoliko njih su najpopularnije.

Prepisivanje od kolege

Ovaj metod varanja na ispitima je popularan i u srednjoj, pa i u osnovnoj školi i ne traži mnogo truda ni priprema, osim sreću da kolega pored ili ispred ima istu grupu pitanja, kao i da tom istom kolegi ne smeta što prepisujete od njega, pa da vas, ukoliko primeti da „bacate oko“ na njegov rad, ometa u tome i prikriva rad.

Prepisivanje nije pouzadana metoda za prolaz na ispitu, ali je jedino što vam ostaje ako se bolje niste pripremili.

Stare dobre puškice

Papirići sa sitno ispisanim definicijama i podelama su trdicionalna i dobro poznata metoda „podvaljivanja“ na testovima. Nema đaka ni studenta koji bar jednom nije stavio neku ceduljicu u džep, futrolu ili klupu da se ipak nađe za svaki slučaj. Ranije je trebalo dosta vremena za ispisivanje sadržaja, ali danas je ta procedura nešto brža zahvljujući kompjuterima i brzom kucanju, koje danas svi znaju da primenjuju. Otkucani materijal se umanji do potrebne veličine, odštamapa, iseče i eto puškice.

Čest je slučaj da studenti koriste tuđe puškice, od starijih kolega ili onih koji su već polagali isti predmet. Da bi se puškice iskoristile, potrebno je biti obazriv i sačekati pravi trenutak za čitanje teksta sa istih. U suprotnom, bivate otkriveni, a posledice mogu biti ozbiljne.

Bubice i napredna tehnologija

Razvoj tehnologije je doprineo i razvoju mogućnosti za varanje na ispitima. Ima više načina za upotrebu mobilnih telefona u te svrhe. Postojanje bežičnih slušalica i kontakt radio-vezom sa osobom koja ne mora čak ni biti na fakultetu može biti garant uspeha.

Takođe, veoma je popularno korišćenje bubica za ispite, koje su doživele pravu ekspanziju poslednjih godina. Njihova primena je toliko rasprostranjena upravo zbog dostupnosti, ali i zbog prednosti koje ima.

Dobro se može sakriti, a lako ih je iznajmiti, ali i kupiti, jer su im cene dosta pristupačne. Poslednja reč tehnike su i satovi za prepisivanje. Tekst napisan na kompjuteru moguće je prebaciti na sat preko USB-a. Inteligentno rešenje, nema šta.

Unajmljivanje dublera

Vrlo riskantno i za studenta i za onoga ko ga „glumi“. Osim što student dobije nezasluženu ocenu, ovde se radi i o falsifikovanju ličnih dokumenata, kao i lažnom predstavljanju,  što je ozbiljno krivično delo. Ipak, nije redak slučaj varanja na ovakav način.

Kako stati na put ovom prolemu

Bezbroj je mogućnosti za varanje na testovima, ali je pitanje kako rešiti ovaj ozbiljan problem. Na ovakav način dobijamo stučnjake sa diplomama, ali bez potrebnog znanja za zvanje koje su stekli. Nekvalitetan kadar ne donosi dobro ni kompanijama u kojima se  zapošljavaju, a ni društvu u celini.

Dok se nadležni ne pobrinu za ovaj problem, ostaje nam samo da na mlade naraštaje utičemo vaspitanjem, usađivanjem radnih navika i moralnih vrednosti, koje su, nažalost, na sve nižem nivou.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *