Javna kupatila neretko znaju da budu veoma prljava, zapuštena i slabo održavana. Tako da ona posle nekog vremena postaju stecište narkomana, prosjaka i ostalih lutalica koja upravo u nekom takvom javnom kupatilu vide dom ili barem privremeno boravište pre nego što nastave sa neprestanim seljenjem i nomadskim načinom života. A posle njih na tim mestima širi se nepodnošljiv smrad fekalija, stvara se leglo zaraze i bolesti, koje mnogi građani, u širokom luku, sa pravom, zaobilaze.

 

Šta uraditi da javni toalet liči bar malo na sebe?

 

Najlakše je ne činiti ništa, samo skloniti pogled, pobeći što dalje od problema tako da će vreme samo po sebi učiniti da jedan takav toalet padne veoma brzo u zaborav… kao da ga nikad nije ni bilo. Takav prilaz problemu svakako nije rešenje i treba se potruditi bar malo da se popravi situacija oko sebe, oko nas. Ipak ćemo, između ostalog i njih, mi ostaviti posle sebe našoj deci, a ona svojoj, a javni toaleti su javno dobro od koje svi građani treba i moraju da imaju koristi, a ne da ga se stide.

Zato moral mora biti podignut na najviši mogući nivo, mora postojati svest o svrsishodnosti takvih mesta. Samo tako javna kupatila mogu povratiti svoj davno izgubljeni sjaj.

 

Odakle krenuti u sređivanju javnih toaleta?

 

Jedna od bitnijih stavki u svakom javnom toaletu jesu sušači za kupatila. Kroz svako javno kupatilo prođe veliki broj ljudi, pa se instalacija njih samih nalazi u vrhu prioriteta, što bi se reklo, „must have“. Zbog velike fluktuacije ljudi, nesvrsishodno je da postoji drugačije rešenje. A u nastavku teksta pokušaćemo podrobnije da se pozabavimo zašto sušači za kupatila pre nego papirni ubrusi ili neki drugi vid sušenja ruku.

 

Prednosti korišćenja sušača za kupatila

 

Gotovo da ne pstoji tržni centar ili šoping mol, kafić, restoran, firma koja ne poseduje jedan takav sušač. Njegove prednosti su brojne. Samo neke koje se ističu i koje svakom posetiocu jednog javnog toaleta prvo „pada u oko“ jeste njihova bolja, jednostavnija higijena, efikasniji su i ekonomičniji,  imaju bolje perfomanse i i lakše se uklapaju u ostatak enterijera.

Nekada su sušači sušili dugo, čini se pravu večnost, tako da je većina ljudi provodila znatno kraći period pored sušača. Na taj način ostajala im je određena količina vode na rukama, što je kasnije u dodiru sa nekim predmetom predstavljalo plodno tlo za razvoj novih bakterija. Najnoviji modeli sušača za kupatilo nemaju više takav problem jer u rekordno kratkom periodu suše ruke. Samim tim troše manje energije, pa su ekonomičniji i ekološki pogodniji. Ako pogledate dugoročno, instalacija jednog takvog sušača uštedeće Vam na godišnjem nivou pozamašnu svotu novca. Na kraju, ne treba zaboraviti poslednji, ali ne i najmanje važan razlog – kako ga iskombinovati pri uređenju enterijera. Sušači za kupatila se mogu veoma lako i jednostavno kombinovati sa ostalim kupatilskim elementima, jer se bez problema uklapaju.

Sušači u javnim toaletima imaju i poneku manu

 

Neki od novijih modela sušača, koji izduvavaju topliji vazduh, tzv. „jet dryers“, izbacuju snažan i topqao vazduh koji u nekoliko sekundi osuši Vaše ruke. Ali, pri tom naletu topline mogu izbaciti i do 1300 puta više virusa nego ubrusi, i 60 posto više nego obični sušači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *