Zimska sezona grejanja je počela, a grejalice su svakako najkorišćeniji uređaj za brzo i jednostavno zagrevanje svake prostorije. Troše struju, imaju jednostavan sistem rada i lako zagrevaju manji ili veći prostor.

Ipak, ako se ne koriste pravilno mogu prouzrokovati velike račune za struju uz male efekte zagrevanja pa je važno pronaći model koji će biti optimalan za vaše potrebe.

Iskoristite mala grejna tela adekvatno i neka pruže najbolji efekat zagrevanja uz minimalno povećanje troškova. Neka energetska efikasnost grejanja donese maksimum za uložen novac i tople prostorije ove zime.

Odaberite odgovarajući model grejalice za energetski efikasno grejanje

Podizanje energetske efikasnosti uređaja znači da sposobnost da uz manju potrošnju energije emituju više toplote za zagrevanje prostora. Prvi uslov za tako nešto jeste odabir odličnih modela grejalica na struju kao primarnog ili dopunskog načina zagrevanja prostora.

U zavisnosti od potreba možete kupiti konvektorsku ili grejalicu sa ventilatorom. Obe vrste mogu biti energetski efikasne u zavisnosti od toga na koji način se koriste.

Konvektorska grejalica je odlična za konstantno grejanje prostorije putem prirodne cirkulacije vazduha. Tihe su i nemaju ventilator već otvore uz pomoć kojih na jednoj strani ulazi hladan vazduh, a na drugoj izlazi topao koji se penje na gore.

Ventilatorska grejalica koristi ventilator, kao što ime i kaže, i odlična je za brzo zagrevanje manjih prostorija kakve su male sobe ili kupatila. Neznatno su bučnije i obezbeđuju brže širenje toplote, ali zato mogu i da troše i više struje.

Da bi grejalice na struju  imale malu potrošnju važno je da se prate uputstva o veličini prostorije koju zagreva. Kupovina malog uređaja u velikom prostoru će doneti veliku potrošnju, a loš učinak, ali to nije jedini način za uštedu energije.

Obično su snage od 1.200 vati pa naviše i što su jače to im manje treba da postignu temperaturu i zagreju više grejača. Dakle, za veće prostore treba grejalica jače snage da bi se postigla temperatura i trošilo manje struje.

Termostati za uštedu energije

Obavezno nabavite grejalicu sa termostatom jer se tako električna energija štedi. 

Pravilnim podešavanjem željene temperature dobija se topao prostor uz velike uštede energije. Neki uređaji rade na principu postizanja zadate temperature, neki imaju samo podešavanja jačine grejača, ali sa podešavanjem se ostvaruju najveće uštede.

Onda kada niste u prostoriji ili tokom noći, grejalica treba da radi na nižoj temperaturi što je oko 16 stepeni u prostoru. Kada boravite u njemu temperatura prostorije treba da bude između 21 i 23 stepena što je dovoljno za prijatan boravak i najekonomičnije grejanje.

Pratite energetske razrede navedene na uređaju

Svi noviji aparati moraju da imaju jasnu klasifikaciju prema evropskim standardima i da na skali pokažu energetsku efikasnost. Svakako da su najbolje grejalice u klasifikaciji A kao zelenoj zoni u uštedi energije.

Što je klasa niža to je potrošnja energije veća pa je najjednostavnije potražiti ove karakteristike i imati jasnu procenu godišnjeg utroška energije u odnosu na prostoriju koja je propisana da se može zagrevati.

Grejalica kao primaran izvor grejanja ili sistem za dogrevanje?

Kada je ušteda energije u pitanju, vrlo je važno koja je uloga grejalice, da li je ona jedino grejno telo ili samo način da pomogne zagrevanju. Od toga zavisi i izbor konkretnog modela.

Snažnija konvekcijska grejalica je pogodnija za duži rad i konstantno grejanje, dok male grejalice sa ventilatorom više odgovaraju brzom dogrevanju prostora.

One su obično manje, lakše i mogu se postaviti na sto, zid ili pod. Grejalice sa keramičkim grejačem mogu biti čak izuzetno kompaktne, a snažne čak i za grejanje površina od 40 m2

U zavisnosti od potreba treba birati i vrstu grejnog tela. 

Pazite i na druge karakteristike koje su važne za grejanje u prostoriji u kojoj se živi ili radi

Uz uštedu struje, jako je važno i kakve sigurnosne karakteristike imaju grejna tela.

Pored standardne zaštite od požara, posebnih tajmera protiv pregrevanja i kvalitetnih kablova, treba poštovati i sistem montaže, ali i mesto gde se grejalica koristi.

Ona mora biti uključena u odgovarajući priključak koji najčešće ne sme biti u produžnom kablu, mora biti daleko od vlage i izvora vode, ali i u skladu sa zahtevima prostorije. To znači da postoje posebne grejalice za kupatila koje su otporne na vlagu i prskanje vode pa kao ih koristite u kupatilima ili drugim vlažnim prostorijama, morate kupiti odgovarajući model koji će biti bezbedan za rad

Buka je drugi važan činilac i nešto o čemu treba voditi računa pa bučne grejalice nije pogodno koristiti u čitavom prostoru već u kraćem periodu, na primer u kupatilu ili kao sistem dogrevanja.

Pored ovog, današnja tehnologija nudi daljinsku kontrolu, upravljanje i telefonom i smart tehnologiju koja prilagođava rad grejalice za održavanje željene temperature.

Svi ovi dodaci su tu da pruže udobnost korišćenja, ali i bolju kontrolu potrošnje energije uz efikasnije zagrevanje što je najbolji sistem grejanja.

Odaberite svoju grejalicu i neka vam sve prostorije budu tople, uz niske račune za struju i neznatnu potrošnju kilovat časova. Pravim izborom to je moguće.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *