U Srbiji, cene nekretnina konačno pokazuju naznake stabilizacije, što je važno, iako su i dalje visoke. Dodatno povećanje bi stvorilo probleme za podstanare i dužnike. Ova situacija posebno pogađa one sa kreditima sa promenljivom kamatom i studente koji su podložni odlukama stanodavaca.

Tokom pandemije, povećano štampanje novca podstaklo je masovno ulaganje u nekretnine, što je rezultiralo rastom cena. Međutim, očekuje se preokret u narednom periodu, s nagibom cena u suprotnom smeru, a prvi znak toga je smanjen promet na tržištu nekretnina.

Ako se ovaj trend nastavi, stručnjaci tvrde da je pojeftinjenje cene kvadrata neizbežno. 

Šta nam otkriva četvrti uzastopni pad ugovora o prodaji nekretnina?

U četvrtom uzastopnom kvartalu, primećen je pad od 15,9% u broju ugovora o prodaji nekretnina  u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu.

Tržište nekretnina, nakon višegodišnje stagnacije, pokazuje trend smanjenog interesovanja za opciju kupovine. Republički geodetski zavod beleži stabilizaciju na tržištu nekretnina, uz umeren rast cene stanova u Srbiji.

Stručnjaci prognoziraju da će ova dinamika nastaviti i u narednoj godini. Ovi podaci ukazuju na promene na tržištu nekretnina u zemlji, pri čemu se menjaju potrebe i zahteva potrošača.

Stagnacija u kupovini nekretnina dok ponuda raste

Trenutno je ponuda na tržištu nekretnina veća nego ikad, ali kupovina je stala. Prodavci i dalje tvrdoglavo zadržavaju visoke cene kvadrata, što se odražava u stagnaciji.

Prvi pad cena, kako procenjuje specijalizovani portal za nekretnine „Nadjidom“, neće biti preterano izražen. 

Ovde je potrebno naglasiti da će proći određeno vreme pre nego što se promene u ponudi i potražnji odraze na cene jer je potrebno najmanje tri do šest meseci da bi se ona zaista osetila.

Uticaj različitih faktora na cenu kvadrata na tržištu nekretnina

Različiti faktori utiču na cenu kvadrata. Pored pada prometa, ključnu ulogu igraju osnovni ekonomski principi ponude i tražnje. Ukoliko postoji manja potražnja u odnosu na ponudu, cene mogu da padnu.

Značajan uticaj ima i ekonomska situacija. Ekonomska situacija u državi ili regionu može imati uticaj na finansijske mogućnosti i volju ljudi da investiraju u nekretnine. Recesija ili ekonomska nestabilnost mogu dovesti do pada cena i visokih kamatnih stopa, što otežava pristup kreditima za kupovinu nekretnina.

Osim toga, interesovanje investitora, promene regulative, stanje infrastrukture i demografske karakteristike su ključni faktori u formiranju cena na tržištu nekretnina. Na primer, dolazak velikog broja Rusa na naše prostore utiče na demografske promene koje se moraju uzeti u obzir prilikom analize promena cena na tržištu nekretnina.

Cene kvadrata u Srbiji zasad bez promena

U pogledu lokalnih promena, cene kvadrata u većim gradovima Srbije ostale su gotovo nepromenjene. Međutim, u nekim opštinama primećen je minimalan pad cena.

Opština Palilula se ističe kao jedina u Beogradu sa zabeleženim padom cena od gotovo 4%. Na Vračaru, najtraženijoj lokaciji, cena kvadrata je blago opala, za manje od pola procenta. U Novom Sadu, samo opština Podbara beleži pad cena od 0,44%, dok je u Nišu kvadrat pao za 0,27% na opštinama Pantelej i Palilula. Pančevo beleži pad od 2,43%.

Smanjenje inflacije u Srbiji i Evropskoj uniji pozitivno deluje na tržište nekretnina kod nas, ublažavajući pritisak. Uprkos tome, udeo neregistrovanih nekretnina u ukupnoj vrednosti i dalje raste, dostižući 32% ukupnog prometa u trećem kvartalu, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Zaključak: Trendovi i izazovi na tržištu nekretnina u Srbiji

U završnom osvrtu na trenutno stanje na tržištu nekretnina u Srbiji, primećujemo da su cene nekretnina pokazale znake stabilizacije, mada su i dalje na visokom nivou. Ova stabilizacija je dobrodošla, s obzirom na potencijalne probleme koje bi dalji rast cena mogao stvoriti za podstanare i dužnike.

Analiza različitih faktora, uključujući ekonomske principe ponude i tražnje, uticaj ekonomske situacije, interesovanje investitora, regulativne promene, stanje infrastrukture i demografske karakteristike, otkriva kompleksnost dinamike tržišta.

U pogledu budućnosti, stručnjaci prognoziraju da je neizbežno da dođe do pojeftinjenja cena kvadrata ako se trenutni trend smanjenja prometa nastavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *