Da, da i da! A evo i zašto.

Za zaposlene je nekada jako teško izabrati radna odela. A tek što može da bude nezgodno da se radnici nateraju da radna odela obuku. Zato smo vam mi pripremili nekoliko saveta kako da odaberete odgovarajuća radna odela, a da pritom budete uverene da su kvalitetna i da se na vreme osigurate da će ih vaši zaposleni zaista i nositi.

Radna odeća nekada i sada

Ranije je radna odeća bila jednolična i skoro svi radni kombinezoni bili su potpuno isti, bez obzira kojom delatnošću su se firme bavile. Tada se odeća konfekcijski proizvodila i ne iznenađuje što su skoro sve građevinske kompanije imale istu radnu odeću za svoje radnike. Ali, to danas više nije slučaj. Sada je radnim odelima dodeljena višestruka funkcija i osim one osnovne koja podrazumeva da se obezbedi pokrivenost tela i zaštita radnika, radna odela služe i kao pokretna reklama koju radnici tokom obavljanja poslova nose. Takođe, zaštitna uloga radnih odela ogleda se u tome što radni kombinezoni, plemovi, majice, jakne, rukavice, naočare i dr. služe kako bi se radnici sačuvali od štetnih hemijskih, fizičkih i drugih rizika u radnom okruženju. Služe i da radnike zaštite od prašine, prljavštine i drugih štetnih čestica.

Međutim, danas su očekivanja radnika znatno viša. Ne samo da žele lepo da izgledaju tokom obavljanja posla, pojedini radnici znaju da je udovna odeća preduslov za kvalitetno i dobro obavljen posao. Zbog toga kvalitet od kojeg je odeća napravljena mora da bude odličan i izdržljiv. Naravno, sve kompanije se danas trude da kroz radnu odeću istaknu vizuelni identitet preduzeća.

Važno je izabrati dobra radna odela, ali kako to učiniti?

Prilikom kupovine radne odeće, nadređeni moraju da vode računa o propisanin standardima i nivoima zaštite koje radna odeća mora da ispunjava. Akt o proceni rizika na radnom mestu jasno kaže da postoje specifični standari koji se moraju ispoštovati, ali i da mora da postoji zaštita od štetnih rizika na radu. Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine radne odeće za svoje zaposlene.

Najpre pogledajte kakav je materijal i njegov sastav, a zatim se osvrnite na boju i način tkanja. Takođe, obavezno pitajte koja je gramaža u pitanju, a pošto je ponuda različita i pošto su dostupni brojni materijali, zapamtite sledeće.

Radna odela moraju da budu ravnomerno tkana ili pletena. U tkanju ne sme da bude greške, a tkanina treba da bude čvrsta.u tom slučaju neće doći do razvlačenja materijala. Posebno treba voditi računa o boji odela, jer odelo treba da bude ravnomerno obojeno. Nikako ne bi smeli pojedini delovi da budu bleđi ili da na pregibima materijal bude svetliji. Pre prvog pranja posebno proverite da li odelo pusta boju, a onda sledeća pranja uskladite sa tim.

Ukoliko dođe do stiskanja ili gužvanja odela, trebalo bi sami da se izravnaju navori, jer ako su odela od čistog pamuka onda ne bi trebalo da vas iznenađuje ako ostane neki nabor. Posebno obratite pažnju od kojih materijala su sačinjeni radni kombinezoni, pokušajte da ih rastegnete, pa ako se vrate u prvobitni oblik onda budite uvereni da je reč o kvalitetnoj tkanini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *