Crveno oko kod mačaka

Najčešći uzročnici i način prenosa

Ukoliko ste primetili da vaš ljubimac suzi, krmelja, ima crvene konjunktive i drži oči povremeno poluzatvorene, uzrok može biti udružena infekcija herpes virusom i hlamidijama. Pored toga što Herpes virus izaziva infekcije gornjih respiratornih puteva, veoma često se u veterinarskoj oftalmologiji javljaju konjunktivitisi i keratitisi izazvani Herpes virusom.

Kod mačaka je uzročnik mačiji Herpes virus tip 1 (FHV-a). Ovaj virus je specifičan za vrstu, ne predstavlja zoonozu (što znači da vlasnici ne mogu da obole) i inficira samo domaće i divlje mačke. Širi se direktnim kontaktom između zaražene i zdrave mačke, a može da se prenese korišćenjem zajedničkih posuda za hranu i vodu, preko odeće, kontaminiranih predmeta itd. Mačke koje žive u društvu drugih mačaka, naročito one u azilu i odgajivačnicama, su najčešće pogođene ovim virusom.

Kada se jednom inficiraju, ove životinje postaju doživotni nosioci Herpes virusa mačaka. Infekcija je najčešće latentna (životinja je inficirana, ali ne pokazuje simptome bolesti), dok svako stanje stresa ili imunosupresije može da doprinese pojavi simptoma ovog oboljenja. Mačići se mogu inficirati preko obolele majke prilikom porođaja.

Hlamidijalne i Herpes virusne infekcije, takođe, pogađaju gornje respiratorne puteve kod mačaka. Uzročnik je Chalmydophila felis. Poput prethodnog uzročnika i ovaj je visoko specifičan za vrstu. Za razliku od Herpes virusa, Hlamidija je slabo otporna u spoljašnjoj sredini, pa se najčešće prenosi samo direktnim kontaktom između zaražene i zdrave mačke.

Infekcije oka kod mačaka

Na taj način se lako prenosi u domaćinstvima sa vise mačaka, azilima ili odgajivačnicama. Takođe, ova infekcija se najčešće javlja kod mladih mačića. Hlamidije se često udružuju sa herpes virusom i pogoršavaju kliničku sliku virusne infekcije.

Simptomi bolesti

Klinička slika konjunktivitisa kod mačaka izazvanog Herpes virusom ili Hlamidijom je identična, pa osnovni pregled, bez dalje laboratorijske dijagnostike ne može diferencirati ova dva oboljenja. Karakteriše se iscedkom iz oka (od prozirnog, poput pojačanog suzenja, do mukopurulentnog: beličasto-žućkastog), i blefarospazmom (zatvaranje očnih kapaka).

Simptomi mogu da budu manifestovani unilateralno (samo na jednom oku) ili bilateralno (na oba oka). Konjunktive očnih kapaka, u početku razvoja konjunktivitisa su sjajne, otečene, glatke i rozikaste boje, da bi u kasnijem stadijumu razvitka oboljenja počele da zadebljavaju, postaju izuzetno hiperemične (crvene), a isedak postaje beo do žut. Kod infekcije FHV-1 se javlja i keratitis (upala i promena strukture epitela rožnjače), kao posledica razmnožavanja virusa u ćelijama epitela rožnjače.

Na ovaj način se javljaju dendritični ulceri, koji su specifični za Herpes virus. Ulceri na rožnjači mogu da usled dalje progresije bolesti i invazije sekundarnim patogenima perforiraju. Takva stanja zahtevaju hitan oftalmološki pregled i hirurško lečenje.

Hronični slučajevi ovih infekcija se mogu prepoznati po nastanku simblefarona (srastanje konjunktive trećeg očnog kapka sa konjunktivom kapaka ili konjunktive i rožnjače), i promenama na unutrašnjim strukturama oka nakon perforacije rožnjače.

Ovo je čest nalaz kod mladih mačića, gde je infekcija sa herpes virusom i hlamidijama najšešći uzrok gubitka vida ali i oka. Kod njih se sem očnih simptoma, javljaju i respiratorni simptomi.

Terapija

Terapija ovih konjunktivitisa zahteva najčešće sistemsku terapiju antibioticima i antivirusnim lekovima. Ukoliko postoje ozbiljnije promene na rožnjači u vidu ulcera, terapija se treba dopuniti topikalnim medikamentima. Simblefaron i nastale adhezije je ponekad moguće hirurški sanirati.

Kako zaštitit ljubimca?

Ukoliko vlasnik primeti bilo kakvu promenu na očima svog ljubimca, trebalo bi u što kraćem roku da se javi veterinarskom oftalmologu, kako bi se sprovela pravilna terapija, sa što manjim posledicama po zdravlje oka. Izbegavajte kontakt Vašeg mačeta sa mačkama nepoznatog vakcinalnog statusa. Ukolio je Vaš ljubimac latentni nosilac virusa, izbegavajte stresne situacije.

Veterinarska ambulanta Oculus je specijalizovana ambulanta za bolesti oka pasa i mačaka. Uspešno se bavimo lečenjem infekcija oka izazvanim herpes virusom i hlamidijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *