Australija je kontinent koji se nalazi jugoistočno od Azije i poznata je po prelepoj prirodi, ali i po visokom stepenu ekonomskog razvitka.

Kada je otkrivena 1606. godine, Britanci su joj odmah našli svrhu za ovu novootkrivenu zemlju. Počeli su tamo slati ljude koji nisu poželjni u Velikoj Britaniji, kao i zatvorenike. Međutim, negativan pogled na doseljenike se vremenom promenio, i u australijskom društvu se krvno srodstvo sa jednim od tih prvih doseljenika počelo smatrati prestižom.

Sada je Australija velika, razvijena zemlja koju već decenijama naseljavaju ljudi u potrazi za boljim životom, a mnogo je i onih koji se žele preseliti u nju. To je zato što nudi ogromne mogućnosti za napredak u karijeri i samim tim veće zadovoljstvo i lakše funkcionisanje porodice.

Ali, da biste se preselili u Australiju, jedan od prvih koraka je, naravno, imati vizu. Australijska viza može se dobiti na više načina, i to sve zavisi od razloga zbog kojeg putujete u ovu državu. Postoje i privremene vize, koje služe za, na primer, godišnji odmor ili posete nekom događaju. U daljem tekstu ćemo obrazloziti svaki vid vize detaljnije.

Viza za Australiju se dobija preko Australijskog biroa za imigraciju. Oni pomažu potencijalnim migrantima, kvalifikovanim radnicima, posetiocima, pa čak i ljudima koji žele radni odmor tako što omogućavaju aplikaciju za vizu. Oni to rade pomoću onlajn provera koje služe da bi se ustanovilo da li ispunjavate uslove za australijsku vizu. Te provere su dostupne za trajnu migraciju i privremenu migraciju, u slučaju radnog odmora ili turiste koji želi da se prijavi za turističku vizu.

Turistička viza za Australiju

Ako zelite da se prijavite za turističku vizu, možete se “oprostiti” od dugog čekanja na istu, jer je ovo jedan od najbržih i najnaprednijih načina za izdavanje vize. ETA (Electronic Travel Authority) ili elektronska putnička dozvola, je sistem koji dozvoljava da dobijete vizu bez fizičkog prisustva. Kada vas prihvate za australijsku vizu, ona je automatski povezana sa vašim brojem pasoša i nema potrebe da je pokazujete dok putujete. Turistička viza vam omogućava da ostanete u Australiji 3 meseca narednih godinu dana. Ovo je odličan izbor ako želite da turistički posetite znamenitosti Australije, ili da posetite rodbinu i prijatelje.

Viza za kvalifikovane radnike

Ako ste pak, zainteresovani za rad u Australiji, vama je potrebna viza kvalifikovanog radnika. Profesionalci i kvalifikovani radnici koji žele da se presele u Australiju moraju proći kroz migracioni program za kvalifikovane radnike. Ovaj sistem se vrti oko toga da li su vaše kvalifikacije prihvatljive i potrebne u zemlji. Drugim rečima, da li je potreban taj tip radne snage u Australiji. Za ovaj tip vize morate odraditi onlajn test koji će birou za imigraciju dati dovoljno informacija o vašim kvalifikacijama.

Porodična viza

Postoji jos jedan tip vize za Australiju. To je porodična viza. Porodične vize služe da ujedine građane Australije sa svojom porodicom koja živi van Australije. Za dobijanje ove vize, obavezno je da vas građanin Australije zastupa da bi zahtev bio uspešan. Ovaj tip vize omogućava bračnim parovima, partnerima i verenicima da se presele u Australiju i tu krenu svoj novi radni život. To takođe važi i za partnere istog pola. Porodične vize su takođe dostupne i za decu, rođake bez bliže porodice i usvojenu decu, kao i za roditelje građanina Australije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *