S obzirom da nije lako izabrati knjigu za čitanje ili poklon jer je ponuda knjiga velika u ovom tekstu ćemo vam dati neke sugestije. Predstavićemo vam tri autora koja zavredjuju pažnju: Lujza Hej, Haruki Murakami i Gijom Muso. Iako skroz različitih pravaca i stilova izuzetno  su popularna sva tri autora. 

Knjige Gijom Musoa

Gijom Muso (1974.) je poznati francuski pisac. Po zanimanju je profesor ekonomije ali kao veliki ljubitelj čitanja i književnosti ipak se opredelio da postane pisac. Pored književnosti veliki je ljubitelj filmske umetnosti, kulinarstva i moderne umetnosti. 

 

Zato što te volim

2007.godine je objavio roman Zato što te volim i postao veoma popularan autor. Njegovi romani su prevedeni na 34 jezika. Knjige su mu prodate u nekoliko miliona primeraka. Muso ima svoj ubedljiv stila tako da uspeva da drži pažnju čitalaca svojim nepredvidljivim i šokatnim dešavanjima.

Počeo je da piše kao student i svoju prvu knjigu Skidamarink je napisao 2001. godine. Njegova  knjigu Samo budi ovde (2004.), o čoveku koji se vraća iz mrtvih, je prodata u milion primeraka u Francuskoj i prevedena je 23 jezika. Ova knjiga je ekranizovana 2009. a glavnu mušku ulogu u filmu igra Džon Malkovič. Ovaj mladi pisac je izmedju ostalog napisao i : Možda nebo zna (2005), Vrati mi se (2008), Ostani kraj mene (2006), Devojka od papira (2010), Zov anđela (2011), Sedam godina kasnije (2012), Ako sutra ne postoji (2013), Central park (2014),  Devojka iz bruklina (2016), Devojka i noć (2018), Kako bih bez tebe (2009) Stan u Parizu (2017), …

 

Citati iz knjiga Gijom Musoa 

– Svet ti ništa neće dati, veruj mi. Ako želiš da imaš život, ukradi ga.

– Ponekad moramo da okrenemo stranicu da bismo na sledećoj mogli da napišemo nešto novo.

– Najlepše godine su one koje tek treba da se dožive.

– Bio sam toliko blizu tebe, da mi je hladno kada sam pored drugih. 

– Sudbina je izgovor za one koji odbijaju da preuzmu odgovornost za sopstveni život.

– Voleo bih da mogu više da vam pomognem, da vam pomognem da pronadjete pravi put koji vodi iz mraka i neznanja u kojem tavorite. Ali ćete morati dami da pronadjete taj put. Mudrost nikada nećete dobiti na tanjiru. Da je drugačije, to ne bi bila mudrost. 

 

Knjige Lujze Hej 

Lujza L.Hej je (1926-2017) američka autorka čije se knjige nalaze na top listama bestselera već desenijama u knjižarama širom sveta. Njene knjige iz oblasti popularne psihologije i samopomoći  prevedene na skoro trideset jezika a najpoznatije knjige su Moć je u vama i Kako da izlečite svoj život. 

Lujza je pristalica filozofije samopomoći i pozitivnog razmišljanja. Svojim knjigama i motivacionim govorima koje je držala više od dvadeset pet godine pomagala je milionima ljudima da se izbore sa životnim poteškoćama, bolestima, neuspesima i nesigurnostima. S obzirom da je i sama imala velike probleme – kao mala je doživela zlostavljanje i incest a kasnije je obolela od raka sva svoja znanja je zapisala u knjigama. Zahvaljujući afirmacijama, vizuelizacijama i zdravom ishranom uspela je da se izbori sa rakom.  

 

Kako da izlečite svoj život

Kako da izlečite svoj život (1984) je najpoznatija knjiga Lujze Hej koja je prodata u 50 miliona primeraka. Ova knjiga može pomoći svima onima koji nisu zadovoljni svojim životom, koji  nemaju samopouzdanja , koji su bolesni,.. Čitajući ovu knjigu čitalac uči kako da zavoli sebe, pronadje samopouzdanje u sebi, ozdravi, bude zadovoljan i srećan. Pored ove knjige napisala je još dosta knjiga samostalno ili sa saradnicima. Neke od njih su Volite svoje telo, Ja to mogu, Izlečite svoje telo, Iscelite svoj um,  Iskusite svoje dobro odmah, Zahvalnost način života, … 

 

Poruke koje možemo naći u knjigama Lujze Hej

Ova autorka zagovara stanovište da je važno kakve su nam misli i da je moguće svojim mislima uticati na stvari koje nam se dešavaju u životu. Ideja o zakonu privlačnosti i važnosti misli se može naći u starim učenjima. Ako promenimo način razmišljanja promenićemo i svoj život. Još jedna stvar koja je po Lujzi važna je da prihvatimo i volimo sebe bez obzira na sve što nam se dogodilo, šta smo uradili ili koje osobine imamo. Redovnim praktikovanjem pozitivno formulisanih misli iliti afirmacija možemo uticati i na sebe i na svoj život. Afirmacije se mogu ticati novca, ljubavi, samopouzdanja, sreće, posla,..  I evo nekih:

– Život me voli. Sve je dobro.

– Volim sebe ovakvu kakva sam.

– Samo poželi i dozvoli sebi da se dogodi.

– Nijedna osoba, mesto ili stvar nema moć nada mnom, jer sam ja jedini mislilac u svom umu.

– Ja sam uspešna šta god da radim.

–  Život mi iz dana u dan postaje sve neverovatniji.

– Nikada nije postojala ista osoba kao što sam ja. Ne postoji ništa i niko s kim bih mogla da se poredim ili takmičim.

– Ja svetlucam i sijam na svoj jedinstven način.

– Moji prihodi su sve veći i veći.

 

Knjige Haruki Murakamija

Haruki Murakami (1949) je svetski poznati japanski pisac. Njegove knjige su bestseleri i u Japanu  i u svetu. Knjige su mu prevedene na preko 50 različitih jezika. Uglavnom piše romana i kratke priče.  Od književnih nagrada koje je dobio ističu se nagrada “Franc Kafka” (2006.) i Jerusalimska nagrada (2009.).   

Iako je od malena voleo knjige tek sa trideset godina je počeo da piše. Ideju za prvenac je dobio  dok je gledao bejzbol utakmicu. Taj tekst je pobedio na jednom literatnom konkursu i od tada se opredelio da mu životni put bude pisanje. Pored pisanja bavi se i prevodjenjem. Prevodi američke autore (npr. Karvera, Selindžera,..) na japanski jezik i radi kao gostujući profesor na Priston Univerzitetu u Americi. Jedno vreme je živeo u Evropi i Americi, ali se u jednom trenutku vratio u Japan. Izuzetno je veliki ljubitelj muzike i trčanja. Po nekim njegovim knjigama snimljeni su i filmovi (Norveška šuma, Slušaj pesme vetra).   

 

Norveška šuma 

Norveška šuma je Murakamijeva najčitanija i najpopularnija knjiga. Ova kultna knjiga objavljena je davne 1987. godine i prodata je u milion primeraka samo u Japanu. Zahvaljujući upravo ovoj knjizi Murakami je stekao je i svetsku slavu. Dešavanja u knjizi su smeštena u Tokio šezdesetih godina prošlog veka za vreme studentskih protesta protiv tadašnjeg režima. U pitanju je nostalgična, ljubavna priča o gubitku i seksualnosti. Pored ovog bestselera izdvajaju se i: Slušaj pesmu vetra (1979), Igraj, igraj, igraj (1988), Južno od granice, zapadno od sunca (1992),  Sputnik ljubavi (1999), Kafka na obali mora (2002), Kad padne noć (2004), Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća (2013), Muškarci bez žene (2014) i triologija 1Q84 (2009). 

 

Muzika i knjige Murakamija

U Murakamijevim knjigama se oseća miks tradicionalnog japanskog duha i zapadne kulture.  U njegovim knjigama ima fantazije, mističnog, senzualnog, nadrealnog, ljubavi, patnje, otudjenja, gubljenje i pronalaženja sebe,… Za Murakamija je bitna muzika (jedno vreme u životu je radio u prodavnici gramofonskih ploča) pa se i u njegovim knjigama ona može osetiti. Stihovi iz različitih pesama posebno akcentuju dogadjaje i likove u njegovim romanima i pričama. U naslovima nekih njegovih knjiga (kao što  je npr. Norveška šuma) nalaze se stihovi iz poznatih pesama. 

 

Ukoliko želite da nabavite knjige od navedenih autora možete ih pronaći na sledećem linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.