Možete li da nabrojite pet najlepših destinacija u Srbiji? Gde ste poslednji put otišli na vikend sa porodicom ili prijateljima kako biste uživali u miru i tišini?

Etno turizam sve je popularniji u Srbiji. Bogata ponuda hrane i pića, a uz to i smeštajne jedinice, apartmani koji u ponudi imaju sve, postali su interesantni kako gostima iz zemlje, tako i iz inostranstva. Prepoznali su to i mnogi meštani, pa se trude da turiste ugoste i isprate onako kako nama Srbima domaćinima dolikuje. Oni koji žive u gradu obično bi da vikend provedu na selu, u prirodi, dok se ljudi iz sela odlučuju da prošetaju asvaltom Beograda i obiđu sve ono što glavni grad ima da ponudi. Ono što je veoma korisno jeste da kada su u pitanju apartmani Beograd ima ogromnu ponudu, tako da smeštaj u Beogradu uopšte nije nešto o čemu morate da brinete. A sada da se vratimo na one znamenitosti Srbije koje definitivno treba obići.

Rezervat prirode koji ne smete preskočiti – Uvac

Uvac se nalazi na jugozapadu Srbije. Od 1971. godine zaštićen je, a nalazi se na teritoriji opština Nova Varoš i Sjenica. Zbog izuzetne lepote i prelepih meandara Uvac posećuju ne samo domaći turisti, već i gosti iz regiona, ali i iz čitave Evrope.

Mnogobrojni vidikovci iz okolnih sela pružaju pogled na meander, a Uvac je poznat i kao prirodno stanište beloglavog supa. Beloglavi sup se krije po malim pećinama, a u ovom delu Srbije mogu se videti i veće pećine, od kojih je najveća Ledena pećina. Ova pećina još uvek nije dovoljno istražena. Pored pogleda na meandre, možete uživati i u krstarenju brodićem, a za pecaroše Uvac je posebno mesto za uživanje. Više o ovom rezervatu možete pročitati ovde.

Đavolja varoš – neobičan spomenik prirode

Na jugu Srbije, podno planine Radan nalazi se Đavolja varoš. Preko 200 reljefnih figura nalazi se na nadmorskoj visini od 600 metara, a poznato je i Crveno vrelo odakle izvire mineralna voda. Brojne su legende vezane za ovo mesto, a zbog svoje mističnosti, neobične lepote i neverovatnih prizora, Đavolja varoš privlači veliki broj turista iz svih krajeva sveta. Ne iznenađuje onda što je ovo mesto nominovano za svetsko čudo prirode.

Znaju to dobro meštani ovog kraja, pa se ponuda specijalizuje shodno interesovanjima gostiju. U ponudi su apartmani, sobe za prenoćišta, bogata ponuda specijaliteta iz ovog kraja, a i brojni drugi predmeti.

Tamo  gde je Topola, tu je i Oplenac!

Na samo nešto više od sat vremena vožnje od beograda nalazi se Oplenac. Listopadno-četinarske šume i mesto koje odiše neverovatnom lepotom nalazi se neposredno u blizini Topole. Istorija jedne od najznačajnijih dinastija Srbije, dinastije Karađorđevića sačuvana je upravo na Oplencu gde je i mauzolej i istorijsko-memorijalni kompleks ove dinastije. Kraljevi vinogradi, crkva sv. Đorđa, kuća kralja Peta, kraljičina i kraljeva vila i spomenik Karađorđu deo su ponude koju nudi Oplenac.

U blizini se nalazi i hotel koji svim turistima pruža kompletnu uslugu bogatu specijalitetima ovog kraja, a i cele Srbije.

Jedan od najlepših srpskih manastra – manastir Studenica

Zbog svoje prefinjene arhitekture i ambijenta u kojem se nalazi Studenica je od 1986. godine na UNESCO-voj listi. Nastala u 12. Veku, Studenica je nekada bila jedan od najbogatijih manastira na ovim prostorima, ali zbog istorijskih neprilika u kompleksu manastira sačuvane su samo tri crkve – Kraljeva, crkva svetog Nikole i Bogorodičina crkva. Ipak u ovom manastiru mogu se videti mnogi dragoceni predmeti sačuvani do danas.

Ima Srbija čime da se diči. Mnogo je predela neverovatne lepote, a to najbolje znaju stranci koji dolaze u našu zemlju i rado joj se ponovo vraćaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *