Planina Kopaonik

Da li planirate odmor na nekoj od planina u Srbiji, i ove zime? Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora, volite gužvu, dobre sadržaje, za dobar provod Kopaonik i Zlatibor su svakako destinacije koje će se naći na vrhu vaše liste želja.

Tokom prethodnih godina na ovim planinama prošli su milioni turista, možda ste i vi bili među njima, ali ove dve planine nude toliko toga da prosto nikada ne mogu da dosade. Zato su svake godine toliko posećene, a uglavnom se isti posetioci vraćaju skoro svake godine.

U ovom tekstu predstavićemo više razloga zašto su baš Kopaonik i Zlatibor najpopularnije destinacije u Srbiji tokom zimskog perioda, možda ćemo vam dati ideju kako još možete provesti dane na ovim planinama.

DOBAR POLOŽAJ I PRIRODNE KARAKTERISTIKE

Pre svega, da bi neka turistička destinacija postala popularna i zanimljiva investitorima mora imati dobar položaj i određene prirodne potencijale na kojima će se bazirati turizam.

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i na njemu se nalazi najveći vrh Srbije od 2017 metara nadmorske visine. To je najveći razlog zašto je baš Kopaonik izabran za velika ulaganja i mesto na kome će se graditi najveći ski centar u Srbiji.

Dodatna prednost je što se na ovom mestu zbog visine i terena temperature nisu mnogo niske, a tokom godine ima i 200 sunčanih dana, što pruža savršene vremenske prilike za skijanje. Sneg počinje krajem novembra i traje do maja, što čini oko 160 dana godišnje pod belim prekrivačem.

Za razliku od Kopaonika, Zlatibor ima najviši vrh od 1496 metara nadmorske visine pa skijanje nije toliko zastupljeno kada su u pitanju profesionalni skijaši. Ali, Zlatiborska klima je nešto što ovu planinu izdvaja od drugih.

Klima na Zlatiboru je alpska i subalpska, što znači da su leta prijatno topla sa svežim noćima, a zime dosta duge, nisu preterano oštre i donose obilje padavina. Sneg pada od oktobra do maja, nekad sa kraćim a nekad sa dužim prekidima, i zadržava se na tlu u proseku 100 dana.

KVALITETNA PROMOCIJA

Turizam na Kopaoniku i Zlatiboru razvija se dugi niz godina, a razlog zašto je to tako, sigurno je kvalitetna promocija. Ali da bi imali investitore na nekoj destinaciji, pre svega ona mora imati veliki potencijal i prirodne karakteristike koje je izdvajaju od ostalih destinacija.

Vremenom sve više ljudi dolazilo je na ove planine sa idejom da ulože novac u turizam. Sa povećanjem ponude rasla je i potražnja, pa tako danas pored domaćih svake godine sve više imamo i stranih posetilaca iz različitih država.

Ono što ove dve planine čini posebnim je što klima i sadržaji omogućavaju turistima kvalitetan boravak kako zimi tako i leti. Što dodatno poboljšava promociju, jer se turizam odvija tokom čitave godine.

SKIJANJE I ZIMSKI SPORTOVI

Svakako jedan od najvećih razloga za putovanje na planinaskim destinacijama tokom zimskog perioda su skijanje i ostali zimski sportovi.

Kopaonik predstavlja jedan od najposećenijih i najvećih ski centara u regionu. Poseduje ski centar sa stazama svetskih standarda, prilagođen svim kategorijama skijaša i bordera, od početnika do profesionalnih skijaša.

Raspolaže sa preko 70 kilometara ski staza kako za alpsko tako i nordijsko skijanje. Svake godine ulaže se mnogo novca u infrakstrukturu, a pokazatelj da se sve razvija u na pravom putu su posetioci koji se svake godine ponovo vraćaju.

Najveći ski centar na planini Zlatibor je ski centar Tornik, koji se nalazi na 9 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora. Tornik se nalazi na nadmorskoj vision od 1110 – 1490 metara, a ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat.

Zlatibor skijaliste Tornik

DODATNI SADRŽAJ ZA AKTIVNI ODMOR

Na svakoj destinaciji sve više ima dodatnih sadržaja koji su upotpuniti boravak posetilaca, pa tako i na Zlatiboru i Kopaoniku danas imate veliki izbor različitih sadržaja za decu i odrasle. Kopaonik i Zlatibor su pod organizacijom “Skijališta Srbije”, tako da na obe planine možete pronaći isti sadržaj.

Pored skijanja i staza koje su namanjene i za početnije ali i za profesionalne skijaše, postoje i drugi sadržaji kao što su: zip line, bob na šinama, džip ture, vožnja žičarama, kupanje u zatvorenim spa centrima, hale za sportove, itd.

Takođe, tu je i veliki izbor restorana i klubova za noćni provod po kojim su prepoznatljive sve turističke destinacije u Srbiji.

ZNAMENITOSTI OKOLINE

Ukoliko imate vremena, volite da upoznajete nova mesta i lokalitete, u okolini Kopaonika i Zlatibora nalazi se mnogo turističkih i kulturno-istorijskih znamenitosti koje dodatno upotpunjuju turističku ponudu.

Ukoliko ste izabrali Kopaonik, u okolini možete obići: vodopad Jelovarnik, Semeteško jezero, prelepe delove Nacionalnog parka, manastire i crkve (Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla, Manastir Studenica, Manastir Žiča, Manastir Sopoćani, Manastiri Stara i Nova Pavlica, Manastir Đurđevi Stupovi, Manastir Gradac), kao i drevne gradove (Maglič, Ras, Zvečan, Koznik, Brvenik).

Ako ste posetili Zlatibor, u blizini možete obići: etno selo Sirogojno, Mokru Goru, rezervat Uvac, vodopad u Gostilju, pećine (Stopića i Prerast), manastire i crkve (Manastir Uvac, Manastir Dubrava, Manastir Mileševa, Crkva Preobraženja Gospodnjeg, itd).

VELIKA PONUDA SMEŠTAJNIH OBJEKATA

Sve što smo do sada naveli u tekstu podstaklo je investitore da grade svake godine sve više smeštajnih objekata. Sa povećanjem smeštajnih kapaciteta, javila se potreba da se gradi nešto novo i drugačije, zato je danas ponuda tako različita.

Ove dve planine u ponudi imaju smeštajne kapacitete koji će zadovoljiti potrebe svih domaćih i stranih turista. Možete rezervisati luksuzne apartmane moderno opremljene, luksuzne apartmane opremljene u različitim stilovima, etno objekte, velike vikendice i vile, različite hotele sa dodatnim sadržajima, itd.

S obzirom da je ponuda toliko velika i da je teško snaći se i pronaći odgovarajući objekat, na sajtu apartmanivikendice.com možete pronaći ponudu smeštajnih objekata, a pomoću filtera možete lakše izabrati kategoriju smeštaja koja vas interesuje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *