Odabir knjiga koje ćete spakovati u torbu zajedno sa kremom za sunčanje (ili zimskim rukavicama) naravno da isključivo zavisi od vaših interesovanja. Ako su prethodni meseci bili napeti i stresni, želećete da ponesete lagane, pitke romane ili kratke priče. Ukoliko volite da knjiga ipak ostavi utisak na vas, onda ćete odabrati nešto složenije priče. Ipak, postoje knjige koje ne treba da propustite i koje vam mogu obogatiti odmor.

Knjižare nude mnoštvo knjiga za odmor

Ako vam treba opuštajuća i duhovita knjiga, koju možete lako da ostavite na ležaljci i lako da joj se vratite, onda pravac u neku veću knjižaru, koje su izdvojile posebnu ponudu baš za odmor. Kratki romani, koji najčešće opisuju crtice iz života glavnih junaka, mogu biti dobra razbibriga koja sa sobom ipak nose i neku poruku. „Urugvajka“ čiji je autor Pedro Mairal opisuje jedan dan glavnog junaka kroz koji je prožeto mnogo situacija i osećanja. Knjiga „Uznemireni ljudi“ pisca Fredrika Bakmana, na šaljiv način opisuje jedan događaj i učesnike, ali otkriva i slojevitost ljudske prirode. Zbirka kratkih priča Rumene Bužarovske pod nazivom „Nikuda ne idem“ jedan je od razloga zašto su neke knjižare baš posećene.

Klasika nikad nije promašaj

Ukoliko volite da svoje vreme na odmoru posvetite dobroj, kvalitetnoj klasičnoj literaturi, sve knjižare vam mogu ponuditi veliki izbor. Najbolje od književnosti je svakako i „Slika Dorijana Greja“ Oskara Vajlda, koja je i savršena za odmor. Priča je slojevita, ali i interesantna, brzo se čita, pa osim nje ponesite i još jednu klnjigu. To može biti roman „Male žene“ Lujze Mej Alkot, koji je uspešnu ekranizaciju u vidu dugometražnog filma doživeo i nekoliko puta. Akcenat je na ženama i njihovom položaju tokom građanskog rata u Americi. Roman pruža i odličan uvid tadašnjih prilika, običaja i načina života. Možda vam zvuči neverovatno, ali još jedan klasik vas može držati zalepljenim za peškir, pa možete ostati poslednji na plaži. Reč je o romanu „Majstor i Margarita“ Bulgakova. Zanimljivo je da se ovaj roman može oceniti i kao ironičan, satiričan, sa elementima psihologije i ljubavnog romana. Meši Selimoviću i njegovoj „Tvrđavi“ mnogi se periodično vraćaju. Ovo vanvremensko delo prepuno je poruka i mudrosti, a glavna je da je ljubav smisao svega.

Sve više biografija popunjava police knjižare

U poslednjoj deceniji naše knjižare su shvatile koliko su autobiografije i biografije popularne kod čitalaca, pa dolazi do sve većeg broja prevoda i izdanja. Tu postoje opisi života ličnosti iz gotovo svih sfera života, ne samo umetnosti. Memoari i biografija Tine Tarner pod nazivom „Moja ljubavna priča“ pruža uvid u interesantan i dinamičan život ove pevačice. Tina Tarner je učestvovala u pisanju ove biografije, zajedno sa još dva autora. Autobigrafija jugoslovenskog glumca Bekima Fehmiua upečatljivog naslova „Blistavo i strašno“ pokazuje koliko je Bekim bio ne samo neponovljiv glumac, već i odličan pisac. Knjiga je izdata u dva dela i odlično opisuje kulturne, društvene i političke prilike tadašnje Jugoslavije. Sem toga, pruža odličnu lekciju o besmislenosti podele naroda i nacionalnosti. Još jedna biografija, odnosno roman sa elementima biografije je „Tesla, portret među maskama“ Vladimira Pištala. Ovde nas kroz priče i elemente fikcije pisac vodi kroz život i rad ovog velikog naučnika. Ocenjena je kao najubedljivija biografija i najverniji opis jedne epohe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *