Otac nosi sina na ramenima dok gledaju jezero

Očuvanje životne sredine nije samo jedna od najvažnijih stvari naše generacije, već i jedna od stvari koja će odrediti i život generacija koje dolaze iza nas. U pitanju su naša deca i deca naše dece, i ako želimo da im ostavimo planetu u stanju u kakvom smo je i mi zatekli, krajnje je vreme da nešto uradimo tim povodom.

Zbog toga je zaštita životne sredine definitivno jedan od prioriteta kojima moramo da se posvetimo svakog dana, a jedan od načina da to uradimo jeste da edukujemo u vezi sa svim stvarima koje su presudne prilikom razmatranja zaštitne životne sredine. Dakle, ako i vi želite da naučite svoju decu nekoliko stvari koje će i pomoći da razumeju važnost ove teme, ali i kako i oni sami mogu da učestvuju u aktivnostima koje će im obezbediti zdraviju i srećniju budućnost, evo nekoliko ideja koje biste da razmotrite.

Edukacija kod kuće

Sve stvari vezane za razumevanje sveta oko nas i života kao nečega u čemu treba aktivno učestvovati potiču iz kuće. Zbog toga je od krucijalnog značaja da razgovarate sa svojim mališanima i da im objasnite sve šta treba da znaju o zaštiti život sredine i načinima kako i oni sami mogu da učestvuju u ovom globalnom zelenom pokretu. Njima možda neće svaka od tih stvari i aktivnosti prijati, stoga očekujte protivljenje i protest vaših mališana.

Međutim, ako znate do kakvih bi sve problema ovo nemanje želje da se uradi nešto korisno i ekološki aktivno moglo da dovede, nemojte se snebivati da počnete da se edukujete kod kuće odmah! Sreća u nesreći je to što se veći deo naših života protekle dve godine odigravao kod kuće i u virtuelnom svetu, pa neće biti previše komplikovano pronaći ideje za ovakve aktivnosti gde god da pogledate na Internetu.

Edukacija u školi

Ako niste u mogućnosti da pronađete adekvatan način kako da svojim mališanima kod kuće objasnite sve što treba da znaju o životnoj sredini, idite na alternativnu ideju – probajte da ih navedete da se edukuju u školskom okruženju.

Premda nemaju sve škole program za očuvanje životne sredine, mnoge već edukuju svoje đake o ovim temama. Zbog toga biste i vi, kao roditelj, mogli da zamolite nastavno osoblje da poduči decu o svemu što znaju o ovim temama i pokažu im zašto je zdrava životna sredina toliko važna, kako za njih, tako i za njihov drugare i drugarice.

Globus prelazi iz jedne ruke u drugu

Edukacija u praksi

Nakon što vaši mališani nauče sve što trebaju da znaju o životnoj sredini kod kuće i u školi, ako primetite da to nije dovoljno, vreme je da intervenišete. Umesto da gledate kako i oni, nesvesno, učestvuju u tome, preduzmite nešto i pokažite im kako zaštita životne sredine funkcioniše u praksi.

Navedite ih da istražuju zelene površine i parkove u blizini vaše kuće i objasnite im zašto je zdrava sredina važna za svaki od ovih prostora. Vremenom, i oni će se uključiti i primetićete kod njih potrebu i želju da pomognu ugroženoj prirodi.

Konkretne ideje

Nakon što svoje dete naučite sve šta je važno o životnoj sredini – od reciklaže papira do plastike koju možemo da iskoristimo na nov način. Sve ove stvari će vašoj deci delovati i zvučati zanimljivo i inovativno, i oni će i sami naučiti sve o važnosti čuvanja sveta oko nas i načina na koji to mogu da urade i sami.

Ovaj „plastični“ pristup nije ni lakše, naročito za ljude koji rade po ceo dan i jedva čekaju da dođu kući da se odmore, ali sve što ulažete u budućnost svoje dece će se vam i njima vratiti stostruko.

Podučavanje dece o životnoj sredini je jedan od najvažnijih zadataka roditelja danas, pa počnite i vi sa ovim idejama i pokažite svojim mališanima da je bolje napraviti bolji i zdraviji svet!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *