Dogovor za posao

Mesecima unazad primećujete kako vam je ponedeljak najomraženiji dan, kako tokom radnog vremena često gubite fokus i niste motivisani za nove poslovne izazove u vašoj kompaniji, i kako vam želja za promenom karijere i pronalaženjem posla iz snova ne izlazi iz glave.

Osećaj nezadovoljstva trenutnim angažmanom može biti faza izazvana različitim faktorima, kao što su stres zbog novog projekta, kratki rokovi, ali ukoliko vas ovaj osećaj ne napušta, vreme je da razmislite o promeni vašeg profesionalnog puta.

Spoznaja da ste svoj život posvetili određenom poslu i kompaniji, a da sada osećate kako više niste deo tog sveta, može izazvati razočaranje i osećaj praznine, te uneti dozu nesigurnosti nakon javljanja želje za prekvalifikacijom.

Često ćete se osvrnuti na vaše godine i pomisliti kako je rizično da napuštate siguran posao i upuštate se u izazov čiji ishod može imati negativne posledice po vas. Morate imati u vidu da nikada nije kasno za okretanje novog lista i promenu karijere, pogotovo sada u periodu modernih tehnologija i lako dostupnih edukacija i kurseva, kojima ćete steći nova znanja i veštine, te se bolje pozicionirati na tržištu rada.

U nastavku ćemo vam predstaviti nekoliko koraka koji vam mogu pomoći i osnažiti vas da započnete novu karijeru.

Istraživanje tržišta

Bilo da se radi o potpunoj promeni industrije ili pretvaranja sopstvenog hobija u karijeru, potrebno je da napravite selekciju vaših prioritetnih zanimanja i započnete istraživanje tržišta rada.

Morate imati u vidu vaše obrazovanje, veštine i interesovanja, te u skladu sa tim pogledati šta je ono što nude aktuelni oglasi za posao. Na osnovu trenutne ponude, doći ćete do jasnije slike o realnim potrebama u određenim industrijama i koje veštine i znanja su neophodna za izvršavanje zadataka na datim radnim mestima.

Ove informacije vas mogu usmeriti u kom pravcu je najbolje da razvijate vašu novu karijeru.

Pronalaženje odgovarajuće edukacije

Danas je dostupno mnoštvo različitih edukacija i kurseva koje vam mogu pružiti potrebna znanja i adekvatno vas pripremiti za vašu novu poslovnu oblast. Online nastava je u poslednje vreme izuzetno popularna i ima je skoro svaka akademija i organizacija koja se bavi edukacijom i prenošenjem znanja.

Pogodna je zbog svoje fleksibilnosti kada je u pitanju održavanje nastave, pa tako predavanja možete slušati kada vama najviše odgovara. Ova činjenica vam može biti olakšica ukoliko ste još uvek angažovani na starom poslu, a svakodnevne obaveze ćete bez problema moći da uskladite sa terminima nastave.

Pre odabira kursa, morate poznavati vaše finansijske mogućnosti i odrediti budžet koji će biti predviđen za usavršavanje, kao i potrebno vreme koje morate posvetiti učenju.

Devojka za računarom

Odgovarajuća radna biografija

Budući da je radna biografija vaše glavno oruđe i prvi korak ka novom radnom mestu, potrudite se da ostavite dobar utisak na potencijalnog poslodavca. Radna biografija treba da sadrži sve važne informacije u vezi sa vašim kvalifikacijama, kao i istoriju prethodnih angažmana i projekata.

U zavisnosti od radnog mesta za koje aplicirate, akcenat ćete staviti na potrebne veštine i znanja i na taj način prilagoditi biografiju poslodavcu. Sastavljanje motivacionog pisma u kome ćete objasniti zašto ste vi idealan kandidat i na koji način ćete doprineti kompaniji, može povećati šansu za zaposlenjem i ostaviti bolju sliku prilikom odabira kandidata.

Ukoliko niste sigurni kako treba da izgleda dobra i sadržajna radna biografija, potražite uputstva na internetu ili se posavetujte sa prijateljima koji rade u oblasti ljudskih resursa, sigurni smo da će imati koristan savet.

Umrežavanje i profesionalni kontakti

Poslovni i društveni kontakti mogu vam biti od velike pomoći tokom pronalaženja novog posla. Ne zaboravite da negujete kontakte sa bivšim kolegama, prijateljima sa fakulteta, novim poznanicima sa kojima ste se susreli tokom pohađanja aktuelnog kursa, jer nikada ne znate ko će od njih doprineti pronalasku novih potencijalnih poslodavaca i poslovnih partnera.

Znate i sami da dobre poslovne prilike često nisu uvek vidljive i funkcionišu po principu preporuke, zato je neophodno negovati sve kontakte koje imate.

Imate samo jedan život i zašto ga ne iskoristiti maksimalno i uživati u svakom njegovom segmentu. Ne plašite se da preduzmete ove važne korake i unesete značajne promene u vaš profesionalni svet, upustite se avanturu i uživajte u novim poslovnim prilikama. Srećno!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.