Blizina Austrije je jedan od osnovnih, a ujedno i najčešće pominjanih razloga, zbog kojih se mnogi odlučuju da studiraju u toj zemlji.

A prednost je i to što, uopšteno govoreći, studiranje u Austriji nije tako naročito skupo, a inače po kvalitetu života prestonica zemlje, grad Beč, je na visokom nivou, kao uostalom i mnogi drugi gradovi. Sve to i te kako ima uticaja na mlade ljude, pa i ne bi trebalo da čudi što se mnogi od njih baš za studiranje u toj zemlji najpre i odlučuju.

Austrija kao odličan izbor za studiranje

Blizina ove zemlje i kvalitet života, ali i veliki izbor univerziteta svrstava studiranje u Austriji na visoko mesto među našim sugrađanima.

Prosečno je potrebno izdvojiti oko 1 500 evra za jednu godinu studija na nakeom od austrijskih fakulteta i to na nemačkom jeziku, pa se u tom smislu školarina ne smatra posebno visokom.

Ukoliko se odlučite za studije na nekom od državnih univerziteta, potrebno je da priložite i relevantan dokaz u vidu priznatog sertifikata o poznavanju nemačkog jezika na nivou C 1, a sve u skladu sa važećim jezičkim standardom na području Evrope.

Postoje i univerziteti u Austriji, koji su u prilici da studentima pruže mogućnost da studiraju na engleskom jeziku. A isto tako je u tom slučaju potrebno da svako od njih priloži i zahtevani sertifikat o nivou poznavanja ovog jezika na konkretnom nivou.

Svaki student je u obavezi da obezbedi i studentsku vizu, odnosno da u ambasadi Austrije u našoj zemlji priloži svu zahtevanu dokumentaciju i da aplicira za dobijanje te vize, jer bez toga neće moći da upiše željeni fakultet u toj zemlji.

Da li je moguće studiranje u Austriji na engleskom jeziku?

Kao što je pomenuto ranije, postoje univerziteti u Austriji koji nude i ovu opciju studentima.

Potrebno je da svako od njih odabere odgovarajući fakultet i da priloži validan dokaz o poznavanju engleskog jezika na propisanom nivou.

A izuzev IELTS, zatim CAE i TOEFL, priznaje se i FCE sertifikat o nivou poznavanja engleskog jezika.

Svaki će student da bude informisan na vreme o tome šta mu je sve potrebno od dokumenata prilikom upisa, odnosno prilikom pribavljanja studentske vize.

Studiranje u Austriji – dodatne informacije

Treba imati na umu da je život u ovoj zemlji prilično skup, a što se prvenstveno odnosi na smeštaj. Iako studiranje u Austriji ne može da se smatra skupim, troškovi života nisu zanemarljivi.

Bitno je da svaki student na vreme obezbedi studentsku vizu, a preko austrijske ambasade u Srbiji, kao i da izabere odgovarajući fakultet, te da prilikom upisa priloži i svu zahtevanu dokumentaciju.

Naravno da je dobro i da se prethodno pobrine da izabere jedan od brojnih fakulteta, te da pribavi sve neophodne informacije o dokumentima koja ima obavezu da priloži.

Mada se mnogi odlučuju za studiranje u Francuskoj, ali i za studiranje u Nemačkoj, mora se priznati da je sve više i onih kojima je studiranje u Austriji naročito interesantno. A sve to uopšte nije čudno, jer se radi o tri zemlje, koje su u fizičkom smislu relativno blizu Srbije, pa je i lakše svakom studentu da svoje školovanje nastavi u inostranstvu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *