Do skorašnjeg perioda, u Srbiji su postojale 2 do 3 privatne škole, koje su se retko upisivale. Uglavnom su takve škole bile locirane jedino u Beogradu, gde su tu privilegiju upisa imale samo deca koja potiču iz Beograda ili bliže okoline. Retko koji roditelj je svoje dete upisivao u privatnu školu iz daljeg mesta od Beograda. Danas, privatne srednje škole svoju ponudu šire i na manje gradove, te ih je jednostavnije upisati, bar kada je lokacija u pitanju.


Proverenost privatne škole

Ono o čemu se uvek polemiše kada su privatne srednje škole u pitanju jeste kvalitet obrazovanja, mogćnost upisa na fakultete i dalje školavanje ali i cena školske godine. Iako sveprisutnije, privatne srednje škole nisu još uvek pristupačne svakoj porodici u Srbiji kada su u pitanju finansijske mogućnosti. Iako bi možda mnogi želeli da imaju ovakvo obrazovanje, morali bi da uštede nešto više novca kako bi njihovo dete sedelo u klupi jedne ovakve škole.

Ono što je takođe prepreka jeste akreditacija ovakvih škola, kako ne postoji zvaničan spisak postojanja privatnih srednjih škola. Stoga, vrlo je potrebno razmotriti sve opcije, čin upisa, kao i pribaviti sve moguće informacije o budućoj školi, kako na našem području još uvek postoje nesigurni sistemi školstva. Stoga, ukoliko se odlučite da vi ili vaše dete pohađa privatnu srednju školu, raspitajte se kod prijatelja ii poznanika o istoj, ili ljudi koji već imaju iskustva u tome.

Ukoliko je škola akreditovana, trebalo bi da joj je dodeljeno. Rešenje o ispunjenosti propisanih uslova za rad. Isto tako, svaki školski smer sadrži posebno rešenje, pa je pre upisa određenog smera proveriti da li baš taj smer sadrži Rešenje. Jedan od primera akreditovane privatne srednje škole je ste Sportska gimnazija Sportium.

Najčešće privatne škole

Najšečće privatne otvarane srednje škole u Srbiji jesu gimnazije. Iza njih slede privatne ekoneomske škole, a zatim i medicinske. Nakon toga na tržištu se često pojavljuju biznis privatne srednje škole, srednje škole za računarstvo i informatiku, sredje škole za dizajn, frizerske i srednje kozmetičke škole.

Pored „domaćih“, postoje i internacionalne srednje škole, gde se časovi i obrazovanje odvijaju na nekoliko stranih jezika. Takve škole najčešće upisuju deca iz stranih porodica, deca ambasadora i diplomata, koja će se kasnije školovati na nekim od stranih univerziteta.

Kvalitet obrazovanja

Na kraju, najvažnije pitanje na koje bi trebalo odgovorite jeste kvalitet obrazovanja u srednjim privatnim školama.
Na žalost, na takvo pitanje nije moguće dati precizan dgovor. Iako znamo da mnoge škole poseduju Rešenje o akreditaciji i da su priznate od strane ministarstva prosvete i obrazovanja, podatak o kvalitetu kadrova, osoblja, časova i celokupnom obrazovanju nije moguće pronaći. Takav podatak dobija se jedino praćenjem učenika koji su naa završnim godinama ovih škola, te se pripremaju za upis na fakultet. Stoga, iako ste se odlučili da platite vaše obrazovanje, ne znači da ćete dobiti ono što očekujete. Isto tako, možete dobiti i mnogo više.

Međutim, s obzirom na to da se na tržištu sve više povećava broje privatnih srednjih škola, one nemaju izbora nego da svoj nastavni i obrazovni program podignu na što viši nivo, i tako dostignu visok rang, o kojem će se pričati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *