Vrtić, zabavište odnosno školica, važna su mesta odrastanja, igre i sazrevanja dece, ne samo danas, već i pre nekoliko decenija. Često se privatni vrtići upoređuju sa državnim, sa aspekta svih karakteristika, prednosti i nedostataka, a danas se mogu izlistati njihove brojne dobre strane. 

Privatni vrtići predstavljaju uslugu novijeg doba, koja je danas izjednačena sa državnim, odnosno javnim predškolskim ustanovama i sve češći su izbor roditelja, uz njihovo i zadovoljstvo deteta. Pre prijave deteta u bilo koji vrtić, nije loše informisati se o prednostima i benefitima koje daju privatne ustanove ovog tipa, jer su danas zaista mnogobrojne i značajne za svakodnevni boravak.

Opremljenost – savremeni nameštaj, tehnika i bezbednost

Pre izbora predškolske ustanove za decu, važno je informisati se o tome kako su opremljeni državni i privatni vrtići. S tim u vezi, privatni su izuzetno moderni, gradnja je novije generacije, jer se uglavnom i osnivaju u poslednjoj deceniji. Bezbednost je na maksimalnom nivou zahvaljujući inovativnom sistemu brava i zaključavanja, a veliki broj vrtića ima i sopstveno obezbeđenje. 

Privatni vrtići su opremljeni savremenim i kvalitetnim nameštajem, prostorije su nove i dizajnirane tako da daju dovoljno slobode deci, koja borave uglavnom u manjim grupama, do 10. Postoji i video nadzor, muzički i televizijski uređaji, internet i sve što je potrebno u modernoj svakodnevnici. 

Sadržaji – kvalitetne igračke, sprave i korisne radionice

U ambijentu koji imaju privatni vrtići rad u manjim grupama omogućava realizaciju velikog broja korisnih aktivnosti – radionica, tematskih dana, muzičkih manifestacija i slično. Deca se igraju kvalitetnim igračkama uz koje uče da se dogovaraju, razvijaju motoričke veštine i rezonovanje, kao i sposobnosti aktivne komunikacije, a dele i predmete sa drugarima. 

Organizuju se radionice koje upotpunjuju njihova interesovanja, ispunjavajući individualne želje, jer su u pitanju male grupe dece. Privatni vrtići često imaju i muzičke, zatim školice sporta, stranih jezika i mnoge druge, koje pohađaju deca u skladu sa svojim interesovanjima. Sve to, prilike su da nauče nešto novo, pokažu kreativnost, maštovitost, umetnički izražaj i druge veštine.

Saradnja – visokokvalifikovano i ljubazno osoblje

Roditeljima je važno ko radi i provodi vreme sa njihovom decom, posebno kada je u pitanju svakodnevnica i mesto na kojem se nalaze nekada i više od 8 časova u kontinuitetu. Privatni vrtići imaju ljubazno osoblje koje je uvek spremno za saradnju, zaposleni su visokokvalifikovani, stručni, profesionalni i iskusni u radu sa decom. 

U svakom trenutku kada je to potrebno, izlaze u susret potrebama roditelja, raspoloženi su za razgovor i dogovor, a periodično se organizuju i roditeljski sastanci. Roditelji se aktivno uključuju u rad vrtića kroz različite organe donošenja odluka, ali i radionice u kojima učestvuju sa svojom decom. Mogu dati predloge za uređenje grupa i enterijera, organizaciju manifestacija i važna su interesna strana svakog vrtića. 

Pre upisa deteta u državni, nije loše informisati se o dobrim stranama koje imaju privatni vrtići u modernom dobu, kada su izuzetno razvijeni, savremeni i opremljeni. Za razliku od nekih javnih ustanova koje datiraju od vremena pre nekoliko decenija, privatne su novijeg datuma, tako da je potpuno realno uzeti ih u obzir kada dete treba da pođe u vrtić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *