Smanjivanje troškova održavanja vozila zahteva kombinaciju pravilne nege automobila i njegovih delova, pametnih izbora i, zlu ne trebalo, vrsnog mehaničara. Konstantna edukacija na ovom polju svakako nije naodmet, kao ni poznavanje automobila dovoljno da određene prostije zadatke održavanja možete sami da odradite. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da održavanje automobila učinite što jeftinijim.

Redovno održavanje

Pridržavajte se rasporeda održavanja koje preporučuje proizvođač koji je naveden u uputstvu za vaš automobil. Ovo uključuje zamenu ulja, zamenu filtera, rotacije guma i druge rutinske provere. Ako se držite ovog jednostavnog i nezahtevnog rasporeda, možete sprečiti skuplje popravke na putu.

Ovo se ne odnosi samo na održavanje delova, već i na spoljašnje i unutrašnje čišćenje automobila. Ovi prosti zadaci ukloniće sitne nečistoće koje mogu na duže staze izazvati veće kvarove. Redovno pranje i voskiranje, kao i usisavanje unutrašnjosti značajno će produžiti životni vek vašem vozilu.

Uradi sam kad god je to moguće

Naučite osnovne zadatke održavanja automobila kao što su zamena ulja, zamena vazdušnih filtera i provera pritiska u gumama. Postoji mnogo tutorijala i vodiča dostupnih na internetu koji vam mogu pomoći da sami obavite ove zadatke, svodeći troškove održavanja vozila na minimum.

Kupujte delove pametno

Kada je potrebno da kupite delove, uporedite cene u različitim prodavnicama, uživo i onlajn. Ponekad možete postići značajne uštede kupovinom od jeftinijeg dobavljača.

U ovom slučaju, internet pretraživač je vaš prijatelj. Jednostavno u polje za pretragu ukucajte „auto delovi beograd“ ili neki drugi grad i uporedite cene u izlistanim rezultatima. Ovo vam čak može uštedeti i vreme obilaska radnji jer većina prodavaca danas ima i onlajn prodavnice sa istaknutim cenama.

Razmotrite korišćene delove

Za komponente koje nisu ključne, razmislite o kupovini polovnih delova u skladištu za spasavanje ili na onlajn pijacama. Samo se uverite da su u dobrom stanju i kompatibilni sa vašim vozilom.

Ovo je naročito tačno kada su u pitanju delovi koji su relativno izdržljivi, poput npr. alternatora. Cena alternatora varira u odnosu na stanje, te kupovinom polovnog možete značajno uštedeti.

Investirajte u kvalitetne delove

Iako vam može izgledati kontraintuitivno trošiti više unapred, ulaganje u visokokvalitetne delove može vam uštedeti novac na duge staze. Često skuplji delovi od pouzdanih proizvođača traju duže i rade bolje od jeftinijih alternativa, smanjujući učestalost zamene.

Naučite da pregovarate

Kada imate posla sa mehaničarima ili serviserima, nemojte se plašiti da pregovarate o cenama, posebno za veće popravke. Ponekad mogu ponuditi popuste ili alternativna rešenja koja vam mogu uštedeti novac.

Obrazujte se

Što više znate o svom automobilu i kako on funkcioniše, bolje ćete biti opremljeni da rano identifikujete potencijalne probleme i sprečite da oni enormno povise troškove održavanja vozila na duže staze.

Vozite oprezno

Izbegavajte agresivne navike u vožnji koje mogu nepotrebno opteretiti komponente vašeg automobila i dovesti do prevremenog habanja. Glatko ubrzanje i kočenje mogu pomoći da se produži životni vek ključnih komponenti, pa i samog vozila.

Održavajte ga čistim

Redovno perite i voskirajte automobil, te čistite unutrašnjost – sedišta, gepek, patosnice za auto i kadice – da biste sprečili nakupljanje nečistoća, prljavštine i soli, što dugoročno može da izazove koroziju i oštećenja.

Proveravajte nivoe tečnosti

Redovno proveravajte nivoe tečnosti u vašem automobilu. To uključuje ulje, rashladnu tečnost, kočionu tečnost i tečnost za menjač. Dopunjujte ih po potrebi i budite sigurni da su bez nečistoća, što može sprečiti skupo oštećenje vašeg motora i drugih bitnih komponenti.

Načelno prateći ove savete, možete smanjiti troškove održavanja vozila i obezbedite da vaš auto ostane u dobrom stanju u godinama koje dolaze. Osim smanjenja troškova, ukoliko pratite uputstva proizvođača i redovno odžavate vozilo, kada dođe vreme da ga prodate, možete za njega dobiti bolju cenu i tako biti na dvostrukom dobitku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *