Gramatika i pravopis srpskog jezika često umeju da zbune ljude. Svima nam se dogodilo da se nađemo u nedoumici kako se piše određena reč. Rešenje, po navici, odmah tražimo na internetu. Mnogi portali nude zasebne odgovore, te smo rešili da na jednom mestu obuhvatimo najčešće greške u srpskom jeziku i odagnamo kako se pišu. 

Ne znam ili neznam

Mnogi pišu spojeno, ali pravilno je napisati odvojeno. Red je da konačno razrešimo ovu čestu dilemu, rečc ne piše se odvojeno od glagola. U nastavku je primer pravilne upotrebe u rečenici.

Ne znam hoću li stići na utakmicu.

Je l’ u ponedeljak ispit? Ne znam.

Dali ili da li

Veoma česta greška koja se viđa svakodnevno. Odgovor je prost, a gramatika srpskog jezika kaža da su pravilna oba oblika. Kako ćete napisat isključivo zavisi od same upotrebe u rečenici. 

Ako se koristi za upitnu rečenicu, onda pišete odvojeno da li.

Da li imaš vremena da popijemo kafu?

Da li možeš da mi dodaš makaze?

U drugoj opciji, piše se spojeno kada je reč o množini kao radni pridev glagola dati

Dali smo krv juče.

Dali smo mu odličan poklon za rođendan. 

Sumnjam ili sumljam

Još jedna česta greška koju neretko viđamo. Sumnjam dolazi od glagola sumnjati i imenice sumnjam. Iz toga jasno vidimo da se pravilno piše sumnjam. Drugi oblik sumljam nema značenje i ako primetiti da je tako napisano, znajte da je nepravilno. 

Nismo ni sumnjali da ćeš upisati fakultet.

Sumnjam da je rent a car najbolja opcija za putovanja.

Ne mogu ili nemogu

Često ćete videti da ljudi imaju dilemu kako se piše ne mogu ili nemogu. Važno je znati da se rečca ne uvek piše odvojeno od glagola u ličnom obliku. Postoje izuzeci kada se piše spojeno, to su: neću, nemoj i nemam. Znači, pravilno se piše ne mogu..

Želiš li još torte? Ne mogu.

Ne mogu da verujem da je to uradio.

Sve jedno ili svejedno

Upotrebom reči svejedno ističe se da suprotne mogućnosti mogu da imaju ili nemaju podjednako značenje. Pravilno je napisati spojeno. Postoje izuzeci kada se piše odvojeno, to je u vezi sa spojevima sve jedno te isto i sve mi je jedno. Pravopis srpskog jezika kaže da se svejedno piše spojeno. 

Turska baklava ili kolač s višnjama? Svejedno.

Hoćeš li da gledamo film ili seriju? Svejedno.

Nadam se da vam je tekst koristio kako biste odagnali sve nedoumice i konačno saznali kako se šta piše. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *