mercedes-kljuc-iznajmljivanje-vozila

Poslednjih godina u Srbiji broj rent a car agencija je sve veći, što svakako pogoduje vozačima kojima su potrebne usluge neke kuće za rentiranje automobila, obzirom da su zbog konkurencije cene veoma povoljne a ponuda modela prilično dobra.

Usluge koje pruža većina agencija su visokokvalitetne i profesionalne. Agencije garantuju potpuno tehničku ispravnost vozila, a samim tim i visok nivo bezbednosti. U njihovoj ponudi nalaze se brojni modeli raznih proizvođača i svih klasa, tako da mogu zadovoljiti potrebe svih klijenata. Zavisno od konkretnih potreba, rentiranje vozila često može biti i značajno jeftinija opcija od vožnje taksijem, naročito ako je reč o prevozu van grada.

Rent a car kuće postoje u gotovo svakom većem gradu u Srbiji i bez obzira da li vam je potrebno iznajmljivanje vozila u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu ili nekom drugom gradu, sigurno ćete pronaći odgovarajuću opciju.

Međutim, pre nego što potražite usluge neke rent a car agencije, trebalo bi da uzmete u obzir nekoliko važnih detalja i da saznate kakva je procedura za rentiranje vozila. Zato pročitajte tekst koji sledi i saznajte nekoliko važnih informacija i saveta koji će Vam dati jasniju sliku o uslugama i o samoj proceduri iznajmljivanja automobila.

Neophodna Dokumentacija Za Rentiranje Vozila

Pre svega, potrebno je da svaki klijent pripremi dokumentaciju koja je neophodna kako bi mogao da iznajmi vozilo. Prema važećim propisima iz Zakona o bezbednosti u saobraćaju, lice koje ima probnu vozačku dozvolu nema pravo da upravlja vozilom iznajmljenim u nekoj rent a car kući. Takođe, da bi neko lice moglo da vozi rentirani auto potrebno je da, osim validne vozačke ima i najmanje tri godine vozačkog iskustva i da je starije od 22 godine.

Treba napomenuti da svaka rent a car agencija ima pravo da odredi i dodatne uslove koje klijent mora da ispunjava kako bi mogao da koristi rent a car usluge. Tako pojedine kuće koje pružaju rent a car usluge imaju povećanu starosnu granicu ili pak zahtevaju duži vozački staž (iskustvo) za konkretne kategorije vozila. U nekim agencijama na primer, najluksuznija klasa automobila može se iznajmiti isključivo ako potencijalni klijent ima 10 i više godina vozačkog iskustva. Vozačka dozvola ne mora biti izdata isključivo u Srbiji, već se može koristiti i vozačka dozvola većine drugih zemalja.

Depozit

Osim dozvole, prilikom rentiranja vozila potrebno je da pokažete na uvid i neki lični dokument, pasoš ili ličnu kartu, kako bi potvrdili svoj identiten. Pored toga, u većini rent a car agencija je neophodno da klijent poseduje kredintu ili debitnu karticu, jer se preko tih kartica obezbeđuju sredstva depozita. Da budemo precizniji – depozit se obezbeđuje sa vaše bankovne kartice i njegova rezervacija traje u periodu na koji je rentirano vozilo. Po isteku ugovora o najmu, ukoliko ne postoji potreba za nekom vrstom dodatnog naplaćivanja, rent a car agencija vrši deblokadu vaših sredstava i na taj način vam vraća sredstva koja su služila kao depozit.

gradska-voznja

U nekim rent a car agencijama novac za depozit se može položiti u gotovini, a na isti način, dakle u gotovini, novac se i vraća po završetku perioda rentiranja.

Sva ostala dodatna dokumentacija za vozilo koja je neophodna kako biste mogli da upravljate njime u Srbiji, ali i u drugim zemljama (npr. ovlašćenje, zeleni karton itd.) obezbeđuje se u samoj rent a car agenciji. Ako imate u planu da iznajmljeno vozilo koristite za prevoz van granica Srbije, nepohodno je da to prilikom preuzimanja vozila napomenete operaterima agencije, kako bi Vam oni izdali zeleni karton i ovlašćenje za upravljanje vozilom u Srbiji i u drugim zemljama.

Rentiranje Vozila: Prava i Obaveze Korisnika Usluga

Prilikom preuzimanja vozila, svaki klijent dobija potpuno čisto vozilo i sa rezervoarom koji je napunjen gorivom. Obaveza klijenta je da vozilo takvo i vrati. Savetuje se da pre nego što preuzmete vozilo, zajedno sa operaterima agencije izvršite celokupan pregled vozila. Ukoliko uočite neko eventualno oštećenje, potrebno je da obavezno ubeležite podatke o oštećenju ili da fotografišete samo mesto oštećenja. Na taj način ćete izbeći svaku neprijatnost prilikom povratka vozila u agenciju.

Ako se tokom trajanja najma dogodi neka nezgoda, Vi imate obavezu da o istoj obavestite rent a car agenciju i bezuslovno omogućite pristup policiji mestu nezogde. Službena lica će izvršiti uviđaj i napraviti zabelešku o nezgodi, a njihov izveštaj se kasnije prosleđuje kompaniji kod koje je vozilo osigurano.

Kada se u policijskom izveštaju konstatuje da lice koje je upravljalo vozilom ni na koji način nije odgovorno za oštećenje koje je vozilo pretrpelo, kao i da isto lice ni na koji način nije doprinelo nastanku štete, celokupan iznos depozita biće vraćen klijentu koji je iznajmio vozilo.

Međutim, ako se utvrdi da je vozilo oštećeno usled greške klijenta, onda on ima obavezu da plati učešće u kasko šteti, a na osnovu procene osiguravajuće kompanije. Taj iznos se najčešće kreće između 5 i 10% i upravo je to glavni razlog ostavljanja depozita u rent a car agenciji.

Ukoliko se desi da klijent u periodu najma vozila načini neki saobraćajni prekršaj za koji je kažnjen, klijent je u obavezi da svaku kaznu (bilo da je u pitanju kazna za parkiranje ili kazna za saobraćajni prekršaj) plati na licu mesta ili najkasnije do vraćanja vozila u agenciju.

Još jedno važno upozorenje za klijente jeste činjenica da kasko osiguranje vozila nema važnost ako je klijent prilikom nastale nezgode bio u alkoholisanom stanju, kao i u slučaju da je rentiranim vozilom upravljalo lice čije se ime ne nalazi u ugovoru o najmu vozila.

Ako se u periodu korišćenja iznajmljenog vozila desi neki kvar na vozilu, dužnost rent a car agencije je da vam u najbržem mogućem roku obezbedi zamenu za pokvareno vozilo, ili da, ako je to moguće, na licu mesta izvrši popravku pokvarenog vozila.

Ukoliko se desi da klijent usled nestručnog ili nepažljivog rukovanja vozilom prouzrokuje neko oštećenje, on je dužan da, prema važećem cenovniku koji određuje ovlašćeni servis, plati ceo iznos štete. Stoga vas savetujemo da rentirano vozilo koristite isto kao da je vaše i njime rukujete na ispravan način i da poštujete saobraćajne propise.

One Reply to “Saveti Za Rentiranje Automobila: Dokumentacija, Depozit, Prava i Obaveze”

  1. Najam rent a car vozila je najbolja opcija kada ste u drugoj državi ili u velikom gradu. Stginete gde želite i niste opterećeni tajmingom. Komfor se podrazumeva. Prilikom preuzimanja i vraćanja vozila, obavezno je potpisivanje obrasca o stanju vozila. Zato uvek dobro pregledajte vozilo pre nego ga iznajmite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *