Kragujevac broji oko 180 hiljada stanovnika. Nacionalna služba za zapošljavanje je dala najnovije podatke po kojima je u Kragujevcu 18 264 nezaposlenih ljudi. U Fiatu je, prema zvaničnim podacima, zapošljeno oko 2500 ljudi.

Početkom devedesetih je u Kragujevcu bilo preko 50 hiljada zaposlenih, u industiji je bilo oko 400 hiljada zaposlenih. Po najnovijim podacima je danas u Kragujevcu blizu 40 hiljada zaposlenih, svega 7 hiljada radnika je u industriji. Smatra se da je industrija i dalje nedovoljna za toliki broj stanovnika ali je dolazak Fiata nedvosmisleno ostavio trag počev od svog otvaranja u Kragujevcu 2008. godine.

 

Zastava – Ševrolet, Fića i Jugo

Kragujevac je početkom 40-ih godina prošlog veka započeo sa proizvodnjom vozila. Prvo je proizvedeno 400 kamiona za potrebe vojske. U pitanju su bili ševrolet kamioni.  Već 50-ih godina je u fabrici Zastava proizvedeno nešto više od 160 vozila. Najpopularniji modeli bili su: Tristać, Fića, Zastava 101, Florida i Jugo. Naša štampa je popularnog Fiću nazvala modnim hitom, smatralo se da je vrlo šarmantan i da je doneo revoluciju svojom pojavom na tržištu i preteča je Fiatu 500. 

  1. godina smatra se završnom godinom za ovu fabriku jer je to godina kada je Zastava stopirala proizvodnju.

 

Popularan Fiat 500l

Najpoznatiji model koji je izašao iz fabrike u Kragujevcu je popularni Fiat 500l. Da bi se jedan auto sastavio potrebno je oko 900 radnika jer automobil ima preko 40 hiljada delova. Da bi se napravio model Fiat 500l potrebno je puno radno vreme. Prvi Fiat 500l se u Srbiji prizveo 2012. godine. Početni plan čelnika fabrike je bio da se godišnje proizvede oko 150 hiljada automobila. Najviše se proizvelo 2014. godine. U pitanju je 115 hiljada automobila. 

 

Kako autoindustrija utiče na izdavanje stanova u Kragujevcu

Dolaskom Fiata u Kragujevac se takođe doselilo odredjen broj italijana koji su uglavnom došli kako bi radili u fabrici. Do tada je Kragujevac imao smeštajne kapacitete koji, u tom momentu, nisu mogli da odgovore situaciji. Pored rasta smeštajnih kapaciteta u hotelima i hostelima rastao je i broj stanova za izdavanje. Ukoliko u pretragu ukucate stanovi za izdavanje Kragujevac videćete da je za stan od 50-ak kvadrata, potpuno opremljen, potrebno odvojiti oko 250 eura i to u najpopularnijoj gradskoj oblasti,a za izdavanje garsonjere je potrebno izdvojiti okvirno 150 eura. Stan se može iznajmiti direktno od vlasnika, ali postoji mogućnost i angažovanja agencije za nekretnine koja može posredovati prilikom vašeg odabira stana za rentiranje.

 

Najava serije novih modela

Najavljeno je da će se u narednim mesecima u fabrici krenuti sa razvojem terenca po uzoru na Fiat Tipo. Plan je da se ovom modelu doda ponovljena proizvodnja Fiata 500l sa hibridnim motorom. Čekaju nas i sledeći modeli: električni Fiat, nova verzija mini modela Djarninjera, novija Panda, pomenuti Fait Tipo SUV. Sa poslednjim pomenutim bi se finalizirali modeli Tipo koji bi obuhvatili hedzbek, karavan i limuzinu.  Pomenuto je od strane prestavnika Fiata da će država Turska uložiti preko 220 miliona eura u novi dizajn pomenutog modela. Ovaj model je došao do skoro 100 hiljada proizvedenih automobila širom Evrope. U Turskoj je popularan kao Fiat Agea. Očekuje se da će se sa proizvodnjom novom modela krenuti u toku ove godine, najkasnije početkom 2021. godine. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *