Jerusalim najvazniji Biblijski grad

Put u Svetu zemlju Izrael je sigurno jedno od putovanja koje će vam ostati u najlepšoj uspomeni za ceo život. Svetinje koje se obilaze tom prilikom kao i pejzaži stari par hiljada godina ostaviće vas bez daha. 

Videćete Jerihon, najstariji mrtvi grad na svetu. Pećinu gde je gavran hranio Svetog Iliju 6 meseci, mesto gde se rodila Bogomajka, gde se rodio i živeo naš Gospod Isus Hristos, kao i mesto gde je razapet i gde je vaskrsao, goru Tavor gde se Gospod čudesno preobrazio… Ovo su samo neka od mesta koja ćete videti.

 

Tri kralja Hristos se rodi

Obilaze se gradovi poput Vitlejema, Nazareta, Vitanije, Kapernaum, mesta kao što su Maslinska gora, Galilejsko jezero…

Za put u Svetu zemlju morate se spremiti kako duhovno tako i fizički. U ovom tekstu ćemo vam dati i bitne savete za zemlju Izrael i specifičnosti koji se tiču hrane, dokumenata, leta avionom, carine itd.

Izrael

Par reči o zemlji u koju idete. Izrael se nalazi na Bliskom Istoku, na istočnoj obali sredozemnog mora. Graniči se sa Libanom na sevreru, Sirijom na severoistoku, Jordanom na istoku, i Egiptom na jugozapadu.

Ima 8.635.123 stanovnika, većinu stanovnika čine Jevreji i Arapi. Glavni grad je Jerusalim. Zvanični jezici su Ivrit-novohebrejski, arapski, i Ruski jezik. Pozivni broj za Izrael je +972. Nacionalni domen je .il 

Izraelska zastava

Leto počinje u Martu i traje do Septembra. Zima traje od sredine novembra do sredine marta. Praktično ovde su samo dva godišnja doba.

Jerusalim kao glavni grad

Jerusalim je drevni biblijski grad. Zvanično je glavni grad Izraela. Stari Grad Jerusalim je podeljen na: jermensku, hrišćansku, jevrejsku i arapsku četvrt. 

Nadmorska visina je 762 m. Jerusalim je za jevreje sveti grad, Davidov grad i mesto Jerusalimskog hrama.

Jerusalim stari grad kapija

 

Jerusalim je grad gde je Isus Hristos mučen, razapet i vaskrsao. Možete prošetati ulicom kojom je Isus prošao kada je vođen na pogubljenje. Ulica se zove Via Doloroza ili „Ulica bola“, a u njoj su označena mesta na kojima je zastajao noseći krst. 

Sada su te ulice popunjene trgovačkim radnjama u kojima ima za kupovinu „za svakog po nešto“… 

Na mestu gde je Isus razapet, na brdu Golgota, danas se nalazi Saborna Crkva Hristovog Groba i ploča Miropomazanja sa centralnim svetim mestom a to je Hristov Grob. 

Dokumenta za odlazak u Svetu zemlju

Naše dve države imaju potpisan sporazum koji je na snazi o ukidanju viza iz 2009. godine koji omogućava da bez pribavljanja vize borave u drugoj državi do 90 dana, u periodu od 180 dana.

Medjutim, bez obzira na taj sporazum, vlasti te države imaju pravo, koje proističe iz navedenog sporazuma i unutrašnjih izraelskih propisa, da našim, kao i drugim stranim državljanima, uskrate ulazak ili skrate dužinu boravka u zemlji

U tom smislu, prilikom ulaska i izlaska iz Izraela, zbog visokih bezbednosnih standarda i sprečavanja ilegalne imigracije, izraelski pogranični organi vrše detaljnu kontrolu i ispitivanje putnika o razlozima boravka. 

Jaffa luka kod Tel Aviva

Ispitivaće vas o planu putovanja po Izraelu, prethodnim putovanjima i boravcima u drugim (posebno islamskim) državama, ličnom i poslovnom životu putnika, kao i moguću proveru elektronskih aparata (kompjutera, tableta, mobilnih telefona i druge opreme) i ličnog prtljaga.

Ako ste bili na letovanju, turistički ili poslovno u nekim od islamskih zemalja UAE, Jordan, Sirija, Maroko, Egipat, Saudijska Arabija, mogu vas izdvojiti na stranu i malo ispitivati. 

Pitanja su uglavnom koliko ostajete u Izraelu, koji je razlog vase posete, u kom hotelu ćete odsesti, da li putujete sami, koji je vaš posao itd. 

Sve ove ceremonije i ispitivanja na granici mogu da traju i do 2 – 3 sata, sve zavisi kolika je grupa sa kojom dolazite. 

Službenik vam daje umesto pečata u pasoš, mali svetloplavi papirić „Stay permit“ (samo sa barkodom i vašom sličicom), ovaj papirić ste dužni da čuvate dokle god ne izadjete iz Izraela.

Na poledjini dokumenta piše za strance “ovaj dokument služi kao dozvola za boravak”.

To je uvedeno da ne bi imali problem prilikom posete nekim zemaljama poput Malezije, koje nisu baš sretne što ste bili u Izraelu. Da ne bi vam pravila problem poseta Izraelu rešili su da ne udaraju pečat u pasoš.

Vodite računa da vam pasoš važi najmanje šest meseci od momenta ulaska u Izrael. 

Zbog navedenog, ukoliko postoje nedoumice oko uslova putovanja, boravka i zapošljavanja u Izraelu potrebno je obratiti se Ambasadi Države Izrael u Beogradu 

Savet vezan za dokumente

Fotokopirajte prve dve stranice pasoša, putničke čekove, avionske karte i detalje putnog osiguranja. Jedan primerak ostavite kod prijatelja kod kuće, a drugi ponesite sa sobom (odvojeno od originala) ili ga date prijatelju koji putuje s vama.

U slučaju da se dokumenta izgube ili ukradu ovo će vam olakšati muke.

Priprema pred let

Na vreme se spakujte kako biste se odmorili dan ili dva pre polaska.

Ponesite laganu letnju odeću, udobne cipele, jer ćete puno šetati, uglavnom sve grupe imaju obilaske od 8h pre podne pa sve do večernjih časova.

Kad ulazite u manastire i crkve u Svetoj zemlji, poželjno je devojke i žene da imaju marame na glavi i dugačke suknje i da nisu u minićima ili bretelama. Takvo oblačenje se inače ne toleriše ni i u našim crkvama.

Let Beograd Tel Aviv

 Letite avionom kompanije Air Serbia. Let Beograd Tel Aviv traje 2h i 50 minuta. Sleće se na medjunarodni aerodrom Ben Gurion. Na letu pijte puno vode, ali oprezno sa kafom ili alkoholom. Ne jedite više nego što treba da ne bi imali nadutost i probleme sa stomakom. 

Let Beograd Tel Aviv

Za letove u toku dana zanimljivo je gledati i kroz prozor, povratak ide uz Tursku i Grčku obalu, kroz Bugarsku.  

U avionu probajte malo da vežbate. Vežbajte mišiće donjih nogu, povremeno okrećući gležnjeve kako bi krv cirkulisala. 

Ko ima probleme sa venama nogu, preporučuju se kompresijske letnje čarape koje prodaju apoteke, preporučuje se za duge letove.

Tromboza dubokih vena može biti uzrokovana dugim periodom nepokretnosti kod skučenih sedišta u kombinaciji sa dehidracijom i smanjenim pritiskom kiseonika na velikim visinama.

Pokušajte da spavate na dugim letovima. Zatvorite roletne, nosite masku za oči i tražite jastuk.

Kad stignete na odredište, spavajte u skladu sa lokalnim vremenom.

Radno vreme preduzeća i radnji na Bliskom Istoku

Radno vreme i zatvaranje radnji tokom vikenda na Bliskom Istoku razlikuju se od onih u zapadnom svetu i kod nas.

U Izraelu i Palestini većina jevrejskih radnji zatvorena je u petak posle podne i u subotu na jevrejski praznik Šabat. Muslimanska preduzeća u petak, hrišćanske firme u nedelju. 

Subota počinje u zalazak sunca u petak, kada sav javni prevoz kojim upravljaju Jevreji prestaje do zalaska sunca u subotu.

Jerusalimski zapadni zid ostaje otvoren na Šabat, ali primenjuju se posebna pravila. 

U muslimanskim oblastima Bliskog Istoka, radno vreme je smanjeno tokom meseca ramazana.

Komunikacije, mobilni telefoni u Izraelu

Vodite računa da isključite prenos podataka kako ne bi imali dodatne troškove vezane za roming. Takodje možete da kupite njihovu SIM karticu sa internetom kako bi mogli da koristite Viber.

Mobilni u Izraelu

Ponašanje u Izraelu prilikom obilaska Svetih mesta

Neka socijalna pravila kojih treba biti svestan na Bliskom Istoku su:

  • Nemojte jesti, ne nudite i ne prihvatajte ništa levom rukom (što je među muslimanima rezervisano za telesnu higijenu i smatra se nečistim).
  • Izbegavajte javno ispoljavanje naklonosti između ljudi suprotnog pola.
  • Ne prikazujte đon stopala i ne dirajte nikoga cipelom.
  • Ako vam se ponudi gostoprimstvo, bilo da se radi o kafi ili čaju ili nečem više raskošnom, smatra se da bi bilo diskurzno odbiti.
  • Tokom ramazana, treba izbegavati mesec kada muslimani poste od zore do zalaska sunca, jesti ili piti u muslimanskim oblastima tokom posta.
  • Hodočasnici treba da se suzdrže od izražavanja političkog mišljenja u javnosti. Slobodno postavljajte pitanja ljudima koje sretnete, ali imajte na umu da će se odgovori koji se dobijaju znatno razlikovati, u zavisnosti od osobe sa kojom razgovarate.

Hrana u Izraelu 

Hranljivi doručci i obilne večere uobičajeni su u turističkim hotelima na Bliskom Istoku (bife sto), u hodočasničkim hostelima su dosta niže cene i lošiji uslovi boravka. 

Iskusni putnici obično pojedu obilan doručak, a ponesu sa sobom neko voće ili keks za vreme obilazaka kao užinu. Kad se dodje sa hodočašća onda se opet dobro večera. 

Temperature su oko 32 C, u Avgustu kada mi idemo, ali je vlažnost vazduha 16-22 procenata, tako da nećete ni biti gladni. Vodu imajte uvek sa sobom. Flaširana voda se prodaje svuda.

Od domaće hrane na svakom ćošku imate u ponudi: Falafel, pržena kugla od leblebija ili pasulja, đevrek ili giros. Takodje ima pica na parče. Što se tiče slatkiša to ga ima u izobilju i stvarno su ukusni kolači.

Hrana u Izraelu

U Izraelu je sva hrana organski gajena tako da ćete sigurno osetiti razliku u lakoći varenja i ukusima.

Restorani na otvorenom mogu biti primamljivi, ali izbegavajte nekuvanu hranu, sirovo voće i povrće (osim ako ih ne možete oguliti ili dobro operete. 

Sladoled nikako na točenje, jedino poznate Brendove Nestle itd. 

Redovan unos tečnosti neophodan je za izbegavanje dehidracije. Iako je voda iz slavine u hotelima obično sigurna ali preporučujemo da je ne pijete, flaširana voda se prodaje svuda (ali proverite da li je poklopac neoštećen). 

Falafel hrana u Izraelu

Konzervirana pića koka kola, pivo posebno Makabi preporučujemo, možete piti slobodno, ali u pićima izbegavajte led.

Kako izbeći zdravstvene probleme u Izraelu

Nije potrebna posebna vakcinacija da biste posetili većinu turističkih destinacija u Izraelu, Palestini, Egiptu ili Jordanu.

Ako svog stomatologa niste videli godinama, kontrola bi mogla da izbegne zubobolju na putu.

Ako redovno uzimate lekove, ponesite dovoljno za celo putovanje i nosite najmanje nedelju dana zaliha van predvidjenog vremena zadržavanja u Izraelu. Ponesite i kopiju recepata ili pismo lekara o lekovima koje trošite.

Lekovi za poneti na put u Izrael

Gde god da krenete, budite pažljivi sa ličnom higijenom. Operite ruke ili koristite higijenske ručnike pre jela.

Putno osiguranje je obavezno, uplatite ga kod nekog ozbiljnog osiguranja kako bi bili osigurani do najmanje sume od 30.000 eur. To će biti dovoljno za većinu zdravstvenih problema.

Novac i plaćanje u Izraelu

Novi izraelski šekel (ILS) podeljen je na 100 agorota. Od stranih valuta prihvata se podjednako američki dolari ili evri, mada prilikom vraćanja kusura uglavnom ćete dobiti šekele.

Bankomati su rasprostranjeni, a kreditne kartice su široko prihvaćene, ali hodočasnički domovi obično zahtevaju plaćanje u gotovini.

Gotovina ili Kartice placanje u Izraelu

Uglavnom ćete želeti da kupite svete predmete, suvenjire, baterije, flaširanu vodu i ponešto od hrane. Poželjno je da imate sitan novac kod sebe zbog ovih sitnih kupovina, najbolje američke dolare.

Savet je da ponesete dve platne kartice i da ih držite na odvojenim mestima u slučaju krađe.

Ne nosite sa sobom velike količine novca niti dragocenosti u vidu nakita.

Ne ostavljajte torbe bez nadzora i ne uzimajte nikakve pakete od nepoznatih lica.

Plate nisu velike pogotovo u palestinskom delu tako da konobari u restoranima očekuju bakšiš 10-12% od iznosa računa kako bi poboljšali primanja.

Fotografisanje svetih mesta i objekata u Izraelu

Fotografisanje na svetim mestima je uglavnom dozvoljeno.

Manastiri u Izraelu

Budite slobodni u onome što fotografišete. Fotografisanje vojnog osoblja ili objekata često je zabranjeno. Nemojte slikati izbliza fotografije muslimanki sa pokrivenim licima ili jevrejskih muškaraca ili žena, a da to prethodno niste pitali.

Bezbednost u Izraelu

U Jerusalimu i mestima koja ćete obići kao hodočasnici nema bezbednosnih rizika (mada nikad se ne zna). Izrael ima inače najjaču tajnu policiju u svetu tako da je malo verovatno da dodje do nekih problema.

Ponašajte se normalno, najbolje je da ne štrčite da se ne izdvajate ni po čemu. Izbegavajte da nosite nešto što vas identifikuje sa jednom ili drugom stranom u politici Bliskog Istoka. 

Možete tako kupiti čuvenu crno belu Palestinsku maramu al je ne morate nositi u Jevrejskoj četvrti u Jerusalimu. Najbolje je da je uopšte ne nosite.

Bezbednost u Izraelu

Ne izdvajajte se iz grupe, nije pametno sam istraživati, već je dobro da ste uvek sa nekim iz svoje grupe. Ne pridružujte se nikakvim demonstracijama ili tudjim grupama.

Vodite računa kad prelazite ulicu na prometnim mestima.

Šoping u Jerusalimu

Suštinski deo doživljaja bliskoistočne kulture jeste cenkanje sa tamošnjim trgovcima

Nikada ne prihvatajte prvu cenu. Često se predmet na pijaci može kupiti za manje od polovine tražene cene.

Budite oprezni u pogledu zahtevanog kvaliteta ili porekla predmeta.

Shoping Izrael
Photo: ekapija.com

Savet: Nemojte davati ponudu za sve što niste voljni da kupite. Jer nećete moći da se otrgnete od nasrtljivih kupaca koji će nastaviti da se cenjkaju sa vama.

Poštujte prodavce oni su pravi umetnici u trgovini već generacijama.

Budite ljubazni i zadržite smisao za humor.

Vreme u Izraelu

Kada sletite u Tel Aviv, časovnik ćete pomeriti za sat vremena unapred. U Izraelu je leto od Marta do Septembra i temperatura je uglavnom izmedju 28 i 35 stepeni u proseku, zna da bude i do 50 stepeni. Naša grupa se kupa na dva mesta po 2 sata.

Jaffa Beach

Organizacija pokloničkog putovanja u Svetu zemlju

Odlazak u Svetu zemlju može da bude u bilo kom periodu tokom letnjeg perioda od Marta do Septembra. Ali jedan period se pokazao kao poseban a to je Preobraženje Gospodnje na gori Tavor u Avgustu mesecu.

Gora Preobraženja Hristovog Tavor

 

To je poseban doživljaj zbog učešća u nesvakidašnjem čudu koji se dešava u vreme ponoćne liturgije na brdu Tavor noć 18 na 19 Avgust.

Poklonici mogu da vide i čak rukama opipaju mirišljavi svetli uljani oblak koji se spušta na sve prisutne u toku ponoćne liturgije.

Sergej Mirov, koji u ime radne grupe Saborne bogoslovske komisije učestvuje u istraživanju ruskih i izraelskih meteorologa, kaže da su naučnici zaključili da takva magla ne može da se formira na tako suvom vazduhu i temperaturi.

Ovo čudo je dokaz prisustva Božijeg i svedočanstva da se tog dana isti oblak spustio i na Apostole svedoke Hristovog preobraženja.

Hadži Dragan Popović je dipl. teolog SPC, veroučitelj i dugogodišnji vodič i pomoćnik sveštenicima koji u Svetu zemlju idu sa pokloničkim grupama blagoslovom Srpskog patrijarha od daleke 1993 godine.

Prijem kod Jerusalimskog Patrijarha Teofila III
Prijem kod Jerusalimskog Patrijarha Teofila III

U Svetu zemlju treba ići sa vodičem koji poznaje Sveto Pismo Starog i Novog Zaveta, jer je Sveta Zemlja izuzetan doživljaj istorije kao najsvetijeg biblijkog prostora u kome se susreću i dijalog vode Bog i čovek.

Kao i mnogi srpski poklonici od sada se i vi možete javiti radi pojašnjenja o odlasku u Jerusalim i najsvetija mesta Svete Zemlje možete informisati putem sajta poklonistvo.

Hadži Dragan Popović

Kontakt telefon + 381 66 800 59 60

ili na mejl hadzidraganp@gmail.com

website: poklonistvo.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *