Kada tražite pristupačan, ali pouzdan automobil, teško je znati gde da započnete. Ovo je posebno tačno kada je budžet ograničen na recimo, 5.000 evra. Isto važi i za biranje pristupačnog automobila čak i u rent-a-car agenciji na aerodromu. Najverovatnije je ono što vam se nudi u okviru tog budžeta prešlo mnogo kilometara, a tehnologija sigurnosti je zastarela.

Ali postoje solidni, ekonomični automobili koji mogu da vas odvedu tamo gde treba da budete – na vreme i bezbedno. Svako vozilo ima svoju priču i istoriju, ali nekoliko ključnih parametara uvek treba da posmatrate prilikom kupovine ili iznajmljivanja.

Probali smo da na jednom mestu navedemo listu najboljih polovnih automobila ispod 5.000 evra. Pokazalo se da zapravo izbora itekako ima. Svi su mlađi od 10 godina (mada ne mnogo mlađi) i imaju visoke ocene od recenzenata iz auto magazina. Posebnu pažnju posvetili smo pouzdanosti, sigurnosti i visini troškova, jer je to ono što vas verovatno najviše zanima prilikom kupovine polovnog vozila.

Ovi automobili imaju neke nedostatke, poput nepostojanja driver assistance tehnologije. Ali oni često imaju i više opcija nego što očekujete, od USB i Bluetooth konekcije do kontrole stabilnosti i kamera za gledanje unazad.

Fiat Chrysler

Fiat Chrylser iz 2009. ima specifičan retro dizajn – ili ga volite ili ga mrzite. Ali ovaj automobil važi za jednog od najpouzdanijih na drumu, zbog čega mu možete oprostiti dizajn ukoliko vam se taj element ne dopada.

Takođe je prilično udoban, iako je unutrašnjost baznog modela najvećim delom sačinjena od plastike. Mlađi modeli nadograđeni su u tom smislu, pa imaju elemente od kože, kao i podesiva sedišta koja povećavaju udobnost.

Volkswagen Golf 2009

Ovaj automobil iz 2009. nudi kupcima standardnu elektronsku kontrolu stabilnosti i dobro proverenu sigurnost.

Ima puno prostora za putnike, čak i na zadnjim sedištima, ali potrošnja goriva nije baš najekonomičnija u odnosu na potrošnju konkurentskih vozila u istoj klasi.

Mitsubishi Galant

Mitsubishi Galant možda nema najprivlačniji enterijer, ali ima dobru ocenu pouzdanosti. Takođe, nutrašnjost ovog sedana je prostrana. Prilično je zabavan za vožnju i ovo je automobil koji možete koristiti za različite terene i vremenske uslove bez brige.

Pontiac Vibe

Vrlo pouzdan, sa standardno dobrom kontrolom elektronske stabilnosti i elektronske distribucije. Važna stavka je da Pontiac Vibe ima puno prostora za ljude i dodatni prtljag, pa može biti odličan izbor za višečlanu porodicu.

Toyota Yaris

Toyota Yaris je jedan od retkih modela sa ove liste koji se i dalje u proizvodi. Za njegov motor možemo samo da kažemo da je solidan, ali je njegova ekonomična potrošnja goriva iznad proseka. Postoje verzije sa iPod interfejsom, električnim prozorima i bravama, klimom, kao i radiom, što govori o njegovoj modernosti.

Chevrolet Malibu

Chevrolet Malibu je još jedan “survivor” sa ove liste, jer je model još uvek u proizvodnji. Ima dovoljno prostora za celu porodicu u ovom srednjem sedanu, bar dok su deca mala. Gepek ima dovoljno mesta za sve stvari, čak iako krenete sa njim na letovanje. Međutim, ocena stabilnosti niža je u odnosu na ostale automobile sa ove liste.

Hyundai Elantra

Proglašen je za najbolji kompaktni automobil u svom cenovnom rangu u SAD-u za 2009. godinu – jer ima prostranu unutrašnjost i nizak trošak vlasništva na duži rok. Standardne karakteristike su bile tipične za klasu i prilično su jednostavne. Svakako su plus sigurnosne funkcije poput kontrole stabilnosti i pomoći pri kočenju.

Ford Fusion

Ford Fusion 2009 je još jedan dugogodišnji “survivor” na ovoj listi, a mnogima je na vrhu liste najboljih srednjih automobila. Ima odlične rezultate u vezi sa sigurnošću i troškovima vlasništva.

Takođe, ima V6 motor. Njen prtljažnik je jedan od najvećih u klasi. Sigurnosne funkcije kao što su kontrola vuče i anti-lock kočnice su standardne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *