Kardiološki pregled je od suštinske važnosti za otkrivanje i lečenje srčanih problema. Otkrivanje simptoma koji mogu da ukažu na srčane bolesti je ključno za rano postavljanje dijagnoze i sprečavanje ozbiljnijih komplikacija. Simptomi zbog kojih bi trebalo da zakazete hitan kardiološki pregled su:

Bol u grudima

Jedan od najčešćih simptoma srčanih problema je bol u grudima. Ova bol može biti oštra i  javlja se kao nelagodnost u grudima. Ako osećate bol u grudima koji traje duže od nekoliko minuta ili se javlja tokom fizičke aktivnosti, odmah se obratite zdravstvenom centru i odradite kompletan kardiološki pregled.

Otežano disanje

Otežano disanje, posebno tokom napora ili čak u mirovanju, može da ukaže na određene probleme sa srcem.Ako osećate nedostatak vazduha ili se gušite, to može da ukaže na srčano opterećenje koje zahteva hitnu medicinsku pažnju.

Ubrzano lupanje srca

Ako osećate da vam srce preskače ili da lupa brže nego što je to uobičajeno, to može da ukaže na srčanu aritmiju. Ubrzano lupanje odnosno palpitacije srca mogu biti praćene vrtoglavicom, osećajem slabosti ili gubitkom svesti. U ovom slučaju, neophodno je da se hitno obratite lekaru.

Hronični umor

Osećanje konstantnog umora i iscrpljenosti, bez očiglednog razloga, može takođe da bude simptom srčanih problema. Srčane bolesti mogu da uzrokuju smanjen protok krvi i nedovoljnu snabdevenost organizma kiseonikom, što dovodi do hroničnog umora. Ako se umor ne prolazi čak ni nakon odmora, posetite kardiologa.

Otoci

Otoci u nogama, zglobovima, stopalima ili čak trbuhu mogu da budu znak srčane insuficijencije. Srčana insuficijencija se javlja kada srce ne može efikasno da pumpa krv, što dovodi do zadržavanja tečnosti u tkivima. Ako primetite oticanje, posebno u donjem delu tela, neophodan vam je hitan kardiološki pregled.

Vrtoglavica i nesvestica

Ako često osećate vrtoglavicu ili imate epizode nesvestice, to može biti povezano sa srčanim problemima. Nedovoljna cirkulacija krvi prema mozgu može da uzrokuje vrtoglavicu i gubitak svesti. Ovi simptomi zahtevaju hitnu posetu kardiologa kako bi se utvrdio uzrok i pružila odgovarajuća terapija.

Bol u vilici, rukama ili leđima:

Bol u vilici, rukama ili leđima može biti znak srčanog udara. Ponekad simptomi srčanog udara mogu da se jave na ovim područjima tela, a ne nužno u grudima. Ako osetite neuobičajenu bol ili nelagodnost u ovim delovima tela, odmah potražite medicinsku pomoć.

Promene u pulsu

Ako primetite promene u otkucajima srca, poput nepravilnog ili presporog pulsa, to može da ukaže na srčane aritmije ili druge srčane probleme. Otkucaji srca su važan pokazatelj srčane funkcije, stoga je bitno da zakažete hitan kardiološki pregled ukoliko primetite takve promene. Pregled možete zakazati na sledećem linku.

Nedostatak energije za fizičku aktivnost

Ako primetite da vam nedostaje energije za obavljanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti koje ste ranije bez problema izvodili, to može biti znak srčane slabosti ili smanjene funkcije srca. Ovo stanje zahteva stručnu procenu kardiologa kako bi se utvrdio uzrok i preduzele odgovarajuće mere.

Porodična istorija srčanih bolesti

Ako imate bliskog člana porodice koji je imao srčane bolesti, posebno u mladosti ili srednjim godinama, to može povećati vaš rizik od srčanih problema. Uzimajući u obzir porodičnu istoriju, važno je da se konsultujete sa kardiologom i da obavite pregled kako biste otkrili moguće nasledne faktore koji mogu da utiču na vaše srčano zdravlje.

Simptomi srčanih problema mogu da variraju, ali je važno da budete svesni i pažljivi prema svojem telu. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma ili imate bilo kakve sumnje u vezi sa zdravljem srca, ne oklevajte da zakažete hitan kardiološki pregled. Rano otkrivanje i lečenje srčanih problema mogu da igraju ključnu ulogu u očuvanju vašeg zdravlja i prevenciji od ozbiljnih komplikacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *