Kada ste poslednji put posetili stomatologa? Mnogima će odgovor na ovo pitanje biti, pa što da idem kod zubara kada me ništa ne boli. Mada u Srbiji ne postoji izgrađena kultura redovnih kontrolnih pregleda na svakih 6 meseci kod stomatologa, treba imati na umu da su posete zubaru neophodne.  Zahvaljujući kontrolama dva puta godišnje, vaš doktor će na vreme prepoznati neki uzrok mogućeg oboljenja, pa će na vreme krenuti sa lečenjem. U suprotnom doći će do oboljenja, neko oboljenje usne duplje će se više proširiti, pa ćete morati duže da se lečite i češće da posećujete stomatološku ordinaciju, a to vam svakako nimalo ne ide u korist.

Da biste predupredili brojne bolesti, preventivni pregledi su ključni. Iako ste možda lenji, plašite se zubara ili nemate vremena da odete na pregled, jer od silnih obaveza nemate vremena da jedete, a kamoli da posetite zubara, imajte na umu da je bolje da dva puta u toku godine izdvojite malo vremena, nego da se duže lečite i tako budete primorani da odložite posao i private obaveze dok ne rešite zdravstvene problem. Valjda se kod nas za sve čeka poslednji momenat. Tako je najlakše, jer ste onda primorani da odete kod doktora, frizera, automehaničara, krojača i slično. A zapravo se stalno zaboravlja ona naša bolje sprečiti nego lečiti. Međutim, šta kada u nekim situacijama pomoći nema? Ako govorimo o oralnom zdravlju, kada vas zub zaboli najpre što se pomisli ma neka ga doktor izvadi i sve će muke proći. Na prvi pogled, to jeste tačno. Vađenje zuba nećete ni osetiti kada deluje anestezija, a ubrzo će i bolovi prestati. I tako redom, jedan po jedan zub i šta ćete onda kada va u vilici nedostaju dva, tri ili četiri uzastopna zuba? U tom slučaju, odlično rešenje za popunavanje praznina u vašoj usnoj duplji su zubni implanti.

Kako nadomestiti nedostatak?

Zubni implanti su zamena za nedostatak stalnih zuba u vilici, posebno ako nedostaje dva ili tri povezana zuba. Tada se ugrađuju zubni implanti koji ih efikasno nadoknađuju. Pošto su različite cene ovih veštačkih korena, posavetujte se sa stomatologom kojeg vam proizvođača preporučuje. Ako pak malo sumnjate u njegovu preporuku i smatrate da veliku ulogu igra cena, onda se raspitajte šta kažu drugi stručnjaci. Naravno, nemojte ići okolo i cenkati se, jer niste na pijaci na kojoj se utrkujete ko će da ponudi manju cenu. Ovde se ipak radi i ozbiljnim stvarima, a sa zdravljem se ne treba igrati. Ako u svog stomatologa imate potpuno poverenje i znate da je njgov savet za vas amin, onda nema razloga da sumnjate. Samo se prepustite, poslušajte šta ima da vam kaže i pridržavajte se njegovih sugestija.

Danas je moderna stomatologija uvela brojne novine, a zubni implanti su postali sasvim normalna pojava. Njihova ugradnja traje svega 20 minuta, a od integracije veštačkog korena i vilične kosti zavisi posle koliko vremena će vam biti nadograđena krunica. Sve u svemu, ne brinite zubni implanti više nisu bauk, već se odlično rešenje za nedostatak vaših stalnih zuba u vilici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *