Izbor odgovarajućeg modela automobila nije lak, bez obzira da li se radi o kupovini novog ili polovnog automobila. Ovo svakako nije kupovina koju treba obaviti ”na brzaka”. Lakše je ako kupujete novi automobil, jer ne morate da mislite ko ga je sve vozio, koliko je zaista kilometara prešlo vozilo, da li je bilo havarisano, da nije slučajno ukradeno i slično, ali za kupovinu novog četvorotočkaša morate imati, kako se kaže, dublji džep.

Kad na kraju kupite auto, uzmete ključ u ruke, to je samo početak jednog dugog puta na kom se prema svom automobilu morate ponašati savesno, redovno ga održavati, servisirati, menjati auto delove po potrebi, da bi vas što duže služio i da biste tokom vožnje bili sigurni i vi, ali i svi drugi učesnici u saobraćaju.

Šta vas čeka kada kupite polovan automobil

Ukoliko se odlučite za kupovinu polovnog automobila, pogotovo ako se nije radilo o kupovini od poznatog lica ili po preporuci, morate odraditi veliki servis, gde ćete tačno utvrditi stanje u kom se vozilo nalazi. Očekuje vas sigurno niz manjih popravki i ulaganja, a neretko se dešava i da morate zameniti neke auto delove, što će sigurno dodatno opteretiti vaš budžet. Više informacija o prodaji možete pronaći ovde.

Mali i veliki servis na automobilu

Redovnim servisiranjem produžavate vek vašeg vozila. Mali servis se radi na svakih 10-15 000 pređenih kilometara ili jednom godišnje ukoliko prelazite manje kilometara tokom godine, dok se veliki servis vrši posle pređenih 60-80 000 kilometara, odnosno nakon 5-6 godina vožnje. Ukoliko preksočite neki od ovih propisanih servisa, može vam se desiti veći kvar, koji će ugroziti vašu bezbednost na putu, a i za čiju ćete popravku morati da izdvojite pozamašnu svotu novca.

Bez obzira na stanje delova, servis morate odraditi na vreme, jer je preventiva put ka sigurnijoj vožnji i finansijskoj uštedi. Vodite se činjenicom da mala ulaganja neretko sprečavaju veoma skupe popravke.

Savesna vožnja

Prebrzom vožnjom rizikujete i ugrožavate bezbednost svih na putu, ali i mnogo više habate motor, pa zato i ulje morate menjati češće. Savetujemo vam da se pridržavate propisanih saobraćajnih propisa i ne prekoračujete brzinu. Usled brze vožnje može vam se desiti i da ne primetite neravnine, rupe ili radove na putu, pa tako dodatno oštetite vaš automobil i zato imajte na umu da će pažljiva i oprezna vožnja bez naglih kočenja i suviše ležernih prelazaka preko ležećih policajaca produžiti vek vašem vozilu.

Redovno čišćenje

Čišćenje vašeg četvorotočkaša ne podrazumeva samo spoljno pranje i usisavanje, bilo u sopstvenoj režiji ili u nekoj auto perionici. Potrebno je redovno čistiti i motor automobila, jer se tu nakupljaju razne masti i ulja. Na taj način utičete da se vaš motor manje zagreva.

Poliranje automobila povremeno je izuzetno važno, pošto i na taj način štitite svoj auto, jer ste tako u prilici da sredite sitne ogrebotine i nečistoće na vašem vozilu i učinite ga urednijim i lepšim.

Priuštite vašem četvorotočkašu s vremena na vreme i dubinsko pranje. Osim što će vozilo povratiti fabrički miris, automobil će se očistiti od prljavštine, nevidljivih bakterija i grinja koje se nakupljaju u sedištima, tapacirungu, odnosno u unutrašnjosti automobila. Dubinsko pranje je izuzetno značajno ukoliko se u automobilu voze deca. Preporuka je da se obavlja bar 2 puta godišnje.

Profesionalno dubinsko pranje automobila podrazumeva kompletan uslužni tretman, dubinskog usisavanja unutrašnjosti vozila, dubinskog pranja celokupnog enterijera, tapaciranih površina i plastičnih delova, čišenje svih površina pomoću finih četkica i mekih krpa, kao i čišćenje stakala, ogledala, ventilacionih otvora, prekidača…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *