Kao laici vrlo malo znamo o našim zubima. Sve što znamo jeste da kada nas zaboli da to nije dobro i da moramo da se javimo stomatologu, jer je to vrlo često bol koji ne možemo da istrpimo. Tek kada dođe do nekih ozbiljnih problema, komplikacija ili kada se javi želja u nama da nešto menjamo na našem osmehu tek tada se interesujemo za sve pojmove i procese koji postoje u stomatologiji.

Tako dolazimo i do razlike između faseta i zubnih krunica. Mnogi ih poistovećuju, misleći da se zapravo radi o istoj stvari. Iako donekle slične – fasete i zubne krunice se i te kako razlikuju i to na mnogo načina i nivoa. Zato vam sada detaljno predstavljamo njihove razlike, kako biste i vi lakše i pre nego što odete kod stomatologa zaključili šta će vama više odgovarati.

Fasete su samo za prirodne zube 

Ključna razlika koju treba da imate u vidu kada su u pitanju fasete i krunice za zube, jeste ta da fasete mogu da se postave samo ukoliko imate prirodne zube. Sa druge strane zubne krunice mogu da se postave čak i ukoliko imate implante. Tako da oni koji imaju implante, treba da znaju da su za njih definitivno zubne krunice. Oni koji imaju prirodne zube mogu da biraju. 

Krunica se postavlja preko celog zuba, a krunica na prednji deo zuba 

Ukoliko niste znali evo još jednog zanimljivog podatka. Fasete se postavljaju samo na prednji deo zuba. To je onaj deo zuba koji se vidi i koji će ulepšati vaš osmeh. To nije slučaj kod krunica za zube. Ukoliko se odlučite da stavite krunice, to znači da će ceo vaš zub biti obavijen tom krunicom. 

Kod postavljanja faseta jako je važno da zub bude zdrav 

Ovde dolazimo do jedne jako važne stavke, a to je činjenica da ukoliko želite da stavite fasete to znači da vaš zub mora da bude ekstremno zdrav. Na primer, fasete se stavljaju kako bi ulepšale izgled zuba, ali ga ujedno i štite. Prilikom postavljanja faseta zub se minimalno oštećuje. Kada su u pitanju krunice za zube bitno je samo da koren bude zdrav ili samo deo zuba, ništa više nije važno. Zubne fasete se koriste onda kada sa sigurnošću možemo da kažemo da će taj zub biti zdrav bar narendih desetak godina. 

Fasete su najčešće skuplje 

Razlika između faseta i zubnih krunica jeste i u ceni. Fasete su skuplje. I to iz više razloga. Naime, kada se koriste zubne fasete zub se mnogo manje oštećuje nego u slučajevima kad ase koriste krunice. Sa druge strane fasete se mnogo lakše ugrađuju. I treća veoma bitna prednost, a ujedno  i razlika između faseta i krunica za zube jeste ta što je osećaj mnogo ugodiniji. Dakle, to znači da ćemo se mnogo brže navići na fasetu, nego na krunicu za zube i mnogo će nam biti lakše da funkcionišemo kada nosimo fasetu. To je donekle i više razumljivo zato što kao što smo rekli na samom početku krunica ide oko celog zuba, dok faseta ide samo na prednji deo. Cena fasete kreće se od oko 200 evra po zubu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *