Hirurgija draskovic kolonoskopija

Kolonoskopija je jedan od onih pregleda koji gotovo svaki čovek želi da izbegne kako zna i ume! I čak, nisu problem rezultati pregleda, već sam pregled za koji mnogi smatraju da je jako neprijatan. Ipak, kolonoskopija je jako važna jer već u najranijoj fazi može otkriti rak debelog creva koji je, inače, drugi po smrtnosti, a treći po učestalosti. Dakle, eto zato kolonoskopija može da spasi vaš život, a malo neprijatnosti zarad toga verovatno možete da istrpite, zar ne?

Kako se izvodi kolonoskopija?

Kolonoskopija je procedura kojom se proverava unutrašnjost debelog creva kao i završetak tankog creva. Vrši se iz pomoć kolonoskopa, posebnog instrumenta koji je dug i fleksibilan, sa kamerom na vrhu, i koji se kroz rektum unosi u debelo crevo kako bi se unutrašnjost mogla videti na monitoru. Ne samo da se na vaj način mož otkriti rak debelog creva, već se ispituju i drugi problemi poput polipa, hronične dijareje, hroničnog zatvora, bola u stomaku, krvave stolice i slično.

Kolonoskopski pregled se može vršiti uz lokalnu ili opštu, kratkotrajnu ansteziju. Uglavnom, većina lekara svojim pacijentima preporučuje opštu anesteziju iz razloga što je pregled u lokalnoj ansteziji jako neprijatan, makar prema mišljenju samih pacijenata.
Da bi se kolonoskopija sprovela na adekvatan način, najpre je važno isprazniti debelo crevo u potpunosti, a zatim, neophodno je unošenje vazduha u debelo crevo što stvara osećaj neprijatnosti, nadutosti i gasova. Po završetku pregleda, ove „posledice“ nestaju posle nekoliko sati.

Kako izgleda priprema za kolonoskopiju?

U većini slučajeva, priprema počinje 24 sata pre pregleda, iako u nekim slučajevima ona traje duže i složenija je pa se obavlja u bolničkim uslovima. Dakle, 24 sata pre pregleda ne smete da unosite tešku, čvrstu hranu, već samo onu niskokaloričnu i tečnu kao što su bistre supe, bistri voćni sokovi, voda, čaj i slično, s tim što bi trebalo izbeći i crvene napitke. Osim posebnog načina ishrane, lekari obično preporučuju i određene medikamente kako bi se izazvalo pražnjenje creva. Imajte ovo na umu ukoliko planirate neke aktivnosti – toalet koji je blizu će vam biti jako potreban!

Ukoliko konzumirate bilo koje lekove, trebalo bi se posavetovati sa lekarom da li je u redu da natavite njihovu konzumaciju neposredno pred pregled.

Noć pre pregleda ništa ne smete ni da pijete. Ukoliko je potrebno da popijete neki lek, učinite to sa malo vode.

Kako teče oporavak?

Oporavak nakon kolonoskopije nije ni dug ni težak, ali ipak je potrebno malo povesti računa o sebi. Savetuje se da na pregled pođete sa nekim da bi ta osoba mogla da vas vrati kući jer se nakon pregleda preporučuje da 24 sata ne vozite, niti radite, već je potrebno da odmarate i mirujte.

Otprilike dva sata nakon pregleda možete da počnete da pijete vodu ili čaj, a nakon toga da imate i neki laganiji obrok.
Ukoliko vas brinu gasovi i nadutost, znajte da je to posledica pregleda i da će ove „posledice“ proći za nekoliko sati.
Neželjene reakcije nisu toliko česte. Može se desiti da imate alergijsku reakiju na anestetik, može se desiti da se instrumentom povredi zid debelog creva ili da se javi krvarenje na mestu gde je uklonjen polip ili uzeto tkivo za biopsiju. Ukoliko primetite nešto ozbiljnije, obavezno se javite svom lekaru. Pročitajte još saveta o zdravlju na našem blogu i ostanite u dobroj formi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *