Ukoliko situacija nije alarmantna i suženje krvnog suda nije za intervenciju ili operaciju, uz redovnu terapiju savetuje se promena žiotnih navika i načina ishrane. U tom slučaju potrebno je izbegavati hranu bogatu zasićenim mastima, kao što je svinjsko meso, a jesti više ribe, belog mesa, žitarice od punog zrna, orašaste plodove. Uključiti fizičku aktivnost, ne piti alkohol i ukoliko je osoba pušač, obavezno mora prestati da puši.

Ukoliko je lekarskim pregledom utvrđeno da je suženje krvnih sudova mnogo veće ili da je došlo do njihovog začepljenja ugrađuje se stent ili se radi bajpas. Koronarografija je invazivna metoda kojom se dobija detaljan pregled i tačna dijagnostika stanja pacijenta. Doktor tada procenjuje da li je došlo do suženja ili začepljenja, koliki je procenat suženja ili začepljenja, kao i gde je tačno problem nastao. Nakon koronarografije i precizne dijagnostike, pacijentu se dalje određuje način lečenja i da li mu se ugrađuje stent ili se radi bajpas.

Prirodni lekovi protiv holesterola

Prirodni lekovi protiv povišenog holesterola se preporučuju u situacijama kada neko treba da se pridržava terapije lekara i promeni način ishrane, kao i onima koji imaju ozbiljnije srčane probleme prouzrokovane viškom holesterola.

Briga o zdravlju i održavanje nivoa holesterola putem zdrave ishrane moguće je uz korišćenje namirnica kao što su: đumbir, cimet, karanfilić, jabukovo sirće , laneno seme, beli luk, limun, jabuke, grejpfut, maslinovo ulje, crni luk, beli luk, soja, šargarepa.

Crni i beli luk povoljno utiču na zdravlje čoveka, povećavaju nivo dobrog holesterola zbog sadržaja fitonutrijenata. Poznato je i to da konzumiranje belog luka smanjuje pritisak, dok i crni i beli luk poboljšavaju cirkulaciju i bolji rad jetre i bubrega. Soja je još jedna namirnica koja povećava nivo dobrog holesterola i bogata je proteinima. Šargarepa zbog sadržaja pektina isto utiče povoljno na same arterije i smanjenje holesterola u krvi.

Đumbir je lekovit jer snižava holesterol i ubrzava metabolizam. Jabuka i grejpfut imaju puno pektina – vlakno koje pomaže apsorpciju masti u organizmu. Maslinovo ulje ima zasićene masnoće umesto nezasićenih koje su štetne po organizam. Maslinovo ulje podiže nivo dobrog holesterola u krvi i dobro je za srce.

Promene životnog stila i povećanje HDL holesterola

Način života koji vodimo ima veliki uticaj na nivo HDL holesterola. Prvo je potrebno voditi računa o telenoj masi. Ako imate višak kilograma, potrudite se da smanjite kilažu kako biste uticali na povećanje dobrog holesterola, jer na svakih 2,7 izgubljenih kilograma možete da povećate nivo dobrog holesterola za 1mg/dcl ili 0,03 mmol/l.

Svakako da ako ste pušač obavezno prestanite da pušite jer se tako povećava dobar holesterol za čak 10%. Isto tako unos velike količine alkohola nije preporučljiv, a jedna časa vina je u umernim granicama dozvoljena.

Što se tiče ishrane potrebno je unositi masti i to zdrave masti. Našem organizmu je potrebno 25-30 % masti dnevno, sa tim da bi trebalo izbegavati zasićene mast i transmasti jer one povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi i oštećuju krvne sudove. Konzumiranje hrane koja sadrži omega 3 masne kiselina je dobar način da se holesterol dovede na preporučljiv nivo. Omega 3 mase kiseline se nalaze u ribi u orašastim plodovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *