Gastroenterološki problemi su nešto što se uglavnom ignoriše, a mogu da naprave ozbiljne probleme. Gastritis, čir i problemi uzrokovani helikobakterijom ometaju svakodnevi život i mogu da izazovu obziljne bolove. Najčešće se u ovim situacijama za lečenje koristi gastroprazol, ali bi trebalo bi i promeniti životne navike kako se ovaj problem ne bi ponovo javljao ili kako bi se simptomi ublažili i sprečile komplikacije.

Kada se javlja gastritis i koji su mu simptomi?

Gastritis je upala sluzokože želuca i jednjaka. On može da bude izazvan Heliko bakterijom ili drugim uzrocima kao što su autoimune bolesti, nelečeni dijabetes tip 2, stres, način života, prevelika konzumacija alkohola, kafe, masne hrane, pušenje… Do pojave gastritisa može da dovede i preterana upotreba lekova protiv bolova.

Simptomi počinju polako, prvo se javlja mučnina, zatim slabi bolovi u stomaku koji se kasnije pojačavaju, manifestuju se kao probadanje u stomaku i toliko su jaki da se od njih pacijent za nekoliko trenutaka gotovo parališe. Ako se ovo stanje ne leči, može da dovede do pojave čira na želucu koji dalje može da dovede do fatalnog ishoda, ukoliko se ne leči.

Ukoliko je u pitanju hronični gastritis, simptomi će se javljati sezonski, na jesen i u proleće, i nakon svake stresne situacije.

Lekari najčešće prepisuju gastroprazol

Za lečenje gastritisa gastroenterolozi nakon pregleda najčešće prepisuju pacijentima gastroprazol. Ovaj lek je inhibitor protonske pumpe. Deluje tako što smanjuje količinu hlorovodonične kiseline koju proizvodi želudac i na taj način ublažava, a kasnije potpuno otklanja simptome gastritisa.

On se prepisuje i u slučaju GERD – a, gastroezofagealne refluksne bolesti, koja se javlja kada se želudačna kiselina vraća u jednjak. U narodu je ovaj problem poznatiji kao gorušica.

Gastroprazol se u slučajevima gastritisa koji su izazvani Heliko bakterijom kombinuje sa antibioticima. Terapija traje od 4 do 8 nedelja i obično se pije po jedna tableta ujutru, oko pola sata pre doručka.

U slučajevima kada pacijent pati od hroničnog gastritisa koji se javlja sezonski, lekari ovaj lek prepisuju preventivno, odnosno, čim pacijent primeti prve simtome.

Iskustva korisnika na forumima  u vezi gastroprazola su u većini slučajeva pozitivna. Gotovo svi su naveli da su uspeli da reše problem gastritisa i da im je pomoglo da izleče Heliko bakteriju. Neki su prijavili da su u toku uzimanja lekova bili pospani i da im je krvni pritisak bio niži.

Treba promeniti životne navike

Pored uzimanja lekova da bi se izlečio gastritis treba promeniti životne navike. Pacijent bi trebalo da u potpunosti prestane da puši i pije alkohol i, ako je moguće, da izbaci kafu ili da je svede na minimum. Ono što se još preporučuje da se izbaci prerađena i pržena hrana koja izaziva inflamaciju, i da se konzumira kuvano i bareno.

Ono što doktori preporučuju jeste da, pored menjanja navika u vezi ishrane, konzumacije alkohola i cigareta, pacijent pokuša da smanji količinu stresa, ukoliko je to moguće. Osim toga, preporučuje se i redovan san koji terapijski deluje na skoro sve hronične bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *