Fitnes sprave vežbanje, slika 2

Ko ne želi lepše i bolje oblikovano telo? Odgovor na ovo pitanje znamo svi, ali problem nastaje kada treba da odlučimo kojom fizičkom aktivnošću ćemo se baviti, koliko često i gde. Tip vežbanja često biramo i u odnosu na to da li želimo da gubimo kilograme, preoblikujemo telo, da se opustimo ili da jednostavno poboljšamo svoje fizičko stanje.

Za svaki tip vežbanja nam je potrebna i određena oprema, odnosno dodaci za vežbanje, čija cena može da bude previsoka. Ukoliko se odlučite da vežbate kod kuće, izuzetno je važno da proverite cene različitih prodavaca fitnes opreme i da izaberete ponudu koja će vam po razumnoj ceni obezbediti visok nivo kvaliteta. U tome vam mogu pomoći različite platforme za uporednu kupovinu kakva je, na primer, Idealno.rs.

Grupno vežbanje

Grupno vežbanje je termin koji se odnosi na svaku vrstu fizičke aktivnosti koja se odvija u grupnom okruženju. Zasniva se na grupnom podsticanju i motivaciji, što dovodi do bržeg napretka i intenzivnijeg izvođenja fizičke aktivnosti. Neki pojedinci su motivisaniji kada vežbaju samostalno. Spektar grupnih vežbi je veoma širok, a izbor zavisi od fizičke pripremljenosti pojedinca i dugoročnog cilja vežbanja. Prilikom svake od ovih fizičkih aktivnosti nam je potrebna određena vrsta opreme za vežbanje.

TNZ

To je vežba srednjeg intenziteta koja se fokusira na preoblikovanje tipičnih problematičnih delova tela. Izvodi se na steperu ili gimnastičkom klupama i malom jastuku, a za izvođenje ne zahteva nikakav dodatni rekvizit. Sastoji se od pokreta koji čine osnovu aerobika i posebno je popularano kod ženskog pola.

Body Pump

To je veoma intenzivno grupno vežbanje za koje često čujemo da predstavlja »najbrži put do kompletne figure«. Brzo povećava mišićnu masu, jer se zasniva na složenim vežbama s tegovima, kao što su na primer čučanj, potisak, mrtvo dizanje, iskorak itd. Za izvođenje nam treba malo veći broj dodataka za vežbanje, kao što su jastuci, šipke, ručke, tegovi i steperi. Tokom vežbanja lako možete da dodate ili oduzmete težinu sa šipke i tako prilagodite intenzitet svojim mogućnostima.

TRX

FitnesSprave, vežbanje, slika 1

TRX predstavlja vežbanje sopstvenom težinom, što omogućava da samostalno određivanje opterećenja prirodnim pokretima tela i promenom nagiba. To je od izuzetnog značaja za stabilnost tela i poboljšavanje ravnoteže. Vežbanje sa TRX trakama je izuzetno zabavno i efikasno, a često se izvodi i pomoću jastuka, klupa i drugih dodataka za vežbanje.

TRX trake su obično napravljene od poliamidnih vlakana i imaju izuzetno dug vek trajanja. Ručke su obično obložene i mogu se koristiti kao petlje za stopala. Podešavanje dužine TRX traka je jednostavno, a postavlja se u zavisnosti od visine pojedinca i na određenog tipa vežbi. Njihova montaža je jednostavna i omogućava treniranje uz pomoć izuzetno efikasnih vežbi koje možeš da pronađeš na Youtube kanalu:

Pilates

Pilates predstavlja vežbanje, koje je pogodno za sve, posebno za one koji žele da se tokom vežbanja smire, pobegnu od stresa i eliminišu ili spreče bol u telu. To je statična vrsta vežbe koja se zasniva na kontrolisanju disanja i pokreta koji doprinose boljem držanju i oblikovanju tela. Dodaci za vežbanje koji su potrebni za izvođenje pilatesa su podloge ili jastuci za pilates, lopte za vežbanje, valjci, lastiši i druga pilates oprema.

itnesSprave, Vježbanje, slika 2

 

Crossfit

Crossfit je intenzivan trening u intervalima koji se zasniva na primeni različitih definisanih kombinacija funkcionalnih vežbi. Obezbeđuje da celo telo dobije maksimalnu životnu energiju, uravnoteži snagu celog tela i obezbedi fizičku kondiciju. Obuhvata širok spektar vežbi koje se izvode s velikim brojem dodataka koji se koriste u gimnastici, dizanju tegova, atletici i drugim sportovima. Oprema za crossfit se sastoji od palica, tegova, Kettlebell tegova, prsluka sa tegovima, elastičnih traka, raznih prepreka za treniranje, balans lopti i medicinki.

Spinning

Spinning spada među kardio-vaskularne vežbe, a pojedincu nudi individualno određivanje opterećenja i brine se o psihofizičkom zdravlju. Zbog prilagođavanja intenziteta spinning je pogodan za pojedince sa slabijom kondicijom. Za spinning nam treba kvalitetan sobni bicikl, postavljen biciklistički šorc i biciklističke patike ili patike sa tvrdim đonom.

Fitnes

Fitnes predstavlja odličan način treniranja za osobe sa ograničenim mogućnostima kretanja u prirodi, pa je znojenje u sportskim salama u poslednje vreme postalo normalno zbog zagađene životne sredine i nedostatka vremena. Predstavlja individualni trening koji omogućava brzu izgradnju mišića celog tela, a istovremeno omogućava da se lako fokusiramo na željeni deo tela ili osebnu mišićnu grupu. Izvodi se uz pomoć opterećenja i zasniva se na anaerobnim aktivnostima, iako fitnes sale omogućavaju aerobne vežbe.

Aerobne vežbe se izvode na početku i/ili na kraju treninga sa tegovima uz pomoć sobnog bicikla, traka za trčanje, stepera i eliptika. Ovaj način vežbanja je posebno pogodan za one koji žele da se razgibaju, da potroše što više kalorija i da održe formu. Za trajno preoblikovanje tela se preporučuje sprovođenje različitih vežbi sa opterećenjem koje predstavljaju anaerobnu aktivnost. Za trening snage nam trebaju brojne klupe, šipke, tegovi i razni višenamenski uređaji, kombinujući nekoliko fitnes uređaja uz uštedu prostora i novca.

Više o pravilnom treningu snage i neke primere vežbi kod kuće možeš da vidiš ovde: http://www.activebeauty.rs/sr/deset-pravila-trening/.

Fitnes sprave vežbanje, slika 2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *