gangrena zuba

Iako postoje i opravdani razlozi za strah od zubara, to ipak ne može da bude razumljivo, a posebno ako se javi gangrena zuba ili ako dođe do otoka, odnosno neke druge neprijatnosti. Čak i ako kod pojedinca preovlađuje strah od zubara, jednostavno ne može da prenebregne neki ozbiljniji simptom, te je neophodno da se u što kraćem roku javi nadležnom lekaru.

A kako nažalost mnogi pokušavaju da izbegnu posetu zubaru, to se i relativno često događa da pacijenti odu na pregled kada već jeste kasno za bilo kakav vid lečenja, tako da stomatolog praktično i ne može ništa drugo da uradi, do da tom pacijentu izvadi zub i prepiše mu adekvatnu terapiju antibioticima.

Uopšteno rečeno, savetuje se da već prilikom pojave bola u zubu pojedinac kontaktira nadležnog stomatologa, a kako bi što je moguće pre on utvrdio o čemu se radi, te da bi eventualno izvršio neku intervenciju ili propisao adekvatnu terapiju.

Šta je gangrena zuba?

Reč je o bolesti samog korena određenog zuba, a usled koje dolazi do različitih neprijatnosti i to na prvom mestu do odumiranja takozvane pulpe.

A pulpa je, praktično govoreći, sadržina određenog zuba i ono što ga čini živim. U pitanju je, ustvari specifična vezivno – tkivna supstanca, koja u suštini jedan zub i čini živim.

Koji su uzroci za nastanak gangrene?

Najčešće se sa nepravilnom higijenom, ali i sa bakterijskom infekcijom dovodi u vezu gangrena zuba. Iako nije precizno utvrđeno kada dolazi do ove neprijatnosti, stomatolozi smatraju da ipak redovnom higijenom svako može i te kako da utiče na sprečavanje pojave infekcije u usnoj duplji, odnosno na određenim zubima.

No, da ne bi bilo zabune, moramo napomenuti da gangrena zuba ne nastaje preko noći. U pitanju je proces, koji je relativno dug, pa se u tom smislu preporučuje da svako vodi računa o higijeni zuba, te da redovno posećuje stomatologa.

A kada se kaže redovno, to u većini slučajeva podrazumeva stomatološke preglede na svakih šest meseci. Naravno da ako pojedinac ima zube, koji su nešto slabijeg kvaliteta i podložni infekcijama, treba češće da kontaktira nadležnog stomatologa i da ide na redovne preglede, a kako bi mogao blagovremenom reakcijom da spreči različite neprijatnosti.

Upravo zahvaljujući adekvatnom pregledu stručnjaka lako može biti utvrđeno da je došlo do infekcije, a ako se na vreme započne sa lečenjem, zub će vrlo verovatno da bude spašen.

Međutim, dodatni problem nastaje zbog toga što se mnogi plaše zubara, te odlažu odlazak na pregled što je moguće više. A onda gangrena uznapreduje, pa stomatolog biva prinuđen da taj zub izvadi, a klijentu uglavnom u tom slučaju propisuje terapiju antibioticima.

zdravi-zubi

Kao osnovni razlog za nastanak gangrene se svakako navodi neadekvatna oralna higijena, a koja prvenstveno vodi do nastanka karijesa. Zatim karijes koji se ne leči dovodi do oštećenja gleđi. A kada je gleđ oštećena, onda i bakterije vrlo lako mogu da prodru u unutrašnjost zuba, što će vremenom sasvim sigurno dovesti i do uništenja pulpe, a ako se ne leči adekvatno. Zapravo gangrena zuba će nastati nakon što pulpa bude odumrla, do čega će sasvim sigurno doći ukoliko se u usnoj duplji javi bakterijska infekcija i naravno, ako se ona na vreme ne bude lečila.

Ipak, gangrena zuba može nastati i u drugačijim situacijama, a prvenstveno kada dođe do određenog mehaničkog oštećenja. Dakle, ako prilikom povrede bude narušena ili prekinuta takozvana mikrocirkulacija, gotovo sigurno će se javiti i gangrena na tom zubu.

Koji su simptomi gangrene zuba?

Iako mnogi i ne primete početne simptome, kako se razvija infekcija, tako se kod pacijenta prvo i najčešće javlja neprijatan zadah.

Zatim se neretko događa da desni budu otečene, a usled upale, dok je još jedan od vrlo bitnih simptoma oštar bol. A taj bol se u većini slučajeva javlja prilikom žvakanja, s tim što se često kao jedan od simptoma gangrene zuba navodi i promena u boji samog zuba, pošto on tada počinje u većini slučajeva da tamni.

Da bi zub bio spašen potrebno je da prilikom pojave prvih simptoma pacijent kontaktira stomatologa i zakaže pregled.

Ni u kom slučaju nije poželjno da pacijent samostalno uzima antibiotsku terapiju, jer bi trebalo antibiotike da koristi pod nadzorom stomatologa i po njegovoj preporuci.

Zašto je važno reagovati na vreme?

Treba imati na umu da gangrena zuba jednostavno ne može da nastane preko noći, već da je to proces koji traje. Iz tog razloga se preporučuje svakom pacijentu da u što kraćem roku kontaktira svog stomatologa, a ako primeti bilo koji od pomenutih simptoma.

Što se tiče lečenja, ono je dugotrajno, a stomatolozi se trude da lečenje određenog zuba izvrše na najbolji mogući način.

Gangrena zuba – lečenje

Tradicionalni način lečenja podrazumeva da će stomatolog najpre na adekvatan način da leči kanal korena zuba i tako ga spase. Zapravo će on biti fokusiran na lečenje bakterijske infekcije, koja je i dovela do toga da se javi gangrena zuba.

Baš zato što je potrebno da stomatolog pristupi lečenju na propisani način, to je i vrlo važno da se pacijent obrati ovom stručnjaku već prilikom javljanja prvih simptoma. Ali kako to mnogi ne čine, pričično često se događa i da ostanu bez zuba, jer kada gangrena zuba bude bila u poodmakloj fazi, stomatolog neće moći ništa drugo da učini, do da taj zub jednostavno izvadi.

Kada je u pitanju lečenje gangrene zuba, vrlo je verovatno da ste čuli za postupak vađenja živca, a kada stomatolog u kanaliće stavlja određeni lek, kako bi živac bio umrtvljen, to jest kako bi taj kanal bio izlečen.

Ističemo još jednom da je gangrena zuba vrlo specifičan i prilično dugotrajan proces, jer je potrebno da pacijent posećuje stomatologa u tačno određenim vremenskim periodima, kako bi lek bio zamenjen. A u zavisnosti od toga kako praktikuje određeni stručnjak se definiše i koliko bi trebalo da traje lečenje. U većini slučajeva stomatolozi predviđaju zamenu leka na svakih tri do pet dana, a što sve zavisi od jačine upale, odnosno bakterijske infekcije koja je i dovela do toga da se gangrena zuba kod tog pacijenta javi. U tom slučaju je izuzetno važno i da svaki pacijent poštuje navode nadležnog stomatologa, te da redovno ide kod njega, kako bi mu bio zamenjen lek, to jest kako bi lečenje bilo na najbolji mogući način sprovedeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *