Kada očekujete prinovu odabri kolica za bebe je bitan deo organizacije. U zavisnosti da li su vam potrebna kolica za jednu bebu ili blizance, da li vam je potrebno i auto sedište, postoji više vrsta kolica i u narednom tekstu nastojaćemo da vam odgovirmo na najbitnija pitanja prilikom odabira kolica za bebe.

Točkovi na kolicima

Kolica mogu imati točkove koji su od plastike, gume ili koji su na naduvavanje. Platični točkovi  su nejneudobniji za bebu jer kolica odskaču prilkom nailaska na bilo koju neravninu. Nezgodno je koristiti ova kolica po kiši, snegu, kada je put mokar jer plastika ume da prokliza.  Ovakvi točkovi su najviše podobni za ravan put. Ukoliko su vam kolica potrebna za neke kraće, ravnije relacije možete se opredeliti za plastične točkove. Ovakva kolica su osetno lakša od ostalih modela i finansijski su isplativija.  

Guma kao materijal se ponaša upravo suprotno od plastike, tako treba i posmatrati razliku točkova koji su gumeni i plastični. Najveći komfor pružaju kolica sa točkovima na naduvavanje. Vožnja je preudobna. Ovakav model je prilagodjen za svaku neravninu ili rupu na koju bi kolica naišla. Moramo samo napomenuti da su ovakva kolica najteža. Na težinu utiče u veličina točkova. Udobnost je zagarantovana u kolicima sa većim točkovima.  Uzmite u obzir i broj točkova. Kolica sa tri točka su na prvi pogled nefunkcionalna jer deluje da sa njima ne možete napred nazad , medjutim ova kolica imaju iste funkcije kao i drugi modeli. Bitno je da se na kolicima prednji točkovi rotiraju.

Testirajte težinu kolica

Prosečna težina kolica je od 5kg pa do 20 kg ukoliko su u pitanju kolica za blizance. Uzmite u obzir da li živite na visokom spratu, teško je nositi kolica ukoliko nema lifta ili isti nije u funkciji. Ovo je bitan segment u odabiru. Testirajte više modela pre nego što se opredelite. Imajte na umu da su nešto teža kolica po pravilu kvalitetnija ali nemojte preterivati sa težinom, pogotovo ukoliko je porodjaj bio nedavno.

Prilagodljivo sedište

Neprocenjiv je odnos koji mama stekne sa svojoj bebom. Kolica mogu biti dodatno pomagalo jer postoje modeli koji omogućavaju da se sedište bebe okreće i tako beba može gledati u vas sve vreme. Beba se oseća zaštićenije dok mu je mama na vidiku.  Pored navedenog, sa sedištem koje nije fiksno , možete bebu okrenuti od sunca radi bolje zaštite bebine kože. 

Mehanizam sklapanja i rasklapanja kolica za bebe

Kada ste u radnji testirajte mehanizamn sklapanja i rasklapanja. Uzmite u obzir da će možda u početku delovati teže nego što jeste. Ipak, odredjeni modeli se zaista teže rasklapaju ybog svog mehanuzma stoga budite obazrivi prilikom izbora. Probajte više puta da raskplite i sklpite kolica u radnji pre nego što donesete konačnu odluku.  Obratite pažnju koja kolica, kada su sklopljena, mogu najkomotnije da stanu u vas automobil. Najčešći sklopivi modeli su oni za mehanizmom kišobran i sa kvadratnim oblikom.

Ručke kolica

Kada su ručke u pitanju ima više opcija. One mogu biti spojene ili odvojene. Kada su drške sastavljene možete lakše upravljati kolicima, možete da koristite samo jednu ruku ukoliko vam je druga zauzeta. Kada su razdvojene malo je nezgodnije jer onda roditelji uglavnom njih koriste da bi se okačila neka torba  (imajte u vidu da to može biti opasno po bebu ukoliko se kolica prevrnu. 

Kolica za blizance

Ukoliko su u pitanju dve bebe potrebna su kolica za blizance koja imaju više nivoa. Potrebno je da budete sigurni da je širina kolica odgovarajuća. Ukoliko nije standadna širina, kako bebe budu rasle brzo će prerasti ta sedišta i biće vreme da iznova kupujete kolica.  Ovo je slučaj sa kolicima za blizance gde su sedišta jedno pored drugog. Postoje nešto skuplji modeli gde su sedišta za bebe jedno iza drugog. Prednost je upravo u izbegavaju širih kolica za blizance jer su manje prilagodljiva raznim ulazima. Takože želimo da pomenemo modele gde se bebe nalaze jedna preko puta druge. Ovde se ostavlja interakcija medju mališanima i dobra je investicija. Kako su ovi modeli najskuplji, stavite na papir prednosti svakog modela kolica za blizance i napravite odluku. 

Sigurnosne mere u kolicima

Pojasevi koji se nalaze u kolicima su jako bitni za bezbednost vašeg deteta. Potrebni je  da je beba uvek sigurna, odnosno vezana sigurnosnim pojasevima. Razni su modeli kada je su i pojasevi u pitanju.  Najčešće se roditelji opredeljuju za kolica koja imaju klasičan pojas, u pitanju je jedan kaiš koji se prebaci preko bebe. Zlu ne trebalo, ipak se opredeljujte za kolica sa više tačaka vezivanja. Postoje kolica sa čak 5 načina zakopčavanja i ovo je mnogo sigurnije u situaciji ukoliko se kolica prevrnu jer beba neće moći tek tako da ispadne iz kolica. 

Cena kolica za bebe

Cenu diktira više faktora. Najbitnija je funkcionalnost i opremljenost kolica. neretko cenju određuje i dizajn. Mnogo je modela na tržištu, počev od klasičnih modela pa do nestandardnih moderno dizajniranih modela. Razmislite i o boji. Možda je najbolje uzeti neutralnu boju jer ukoliko ste sada dobili devojčicu, a planirate još dece, i kasnije dobijete dečaka, ekonomičnije je koristiti ista kolica. Najtraženije su siva, crvena i crna boja. Kvalitetnija kolica su mahom skuplja ali su dosta izdržljiva. Možete ih koristiti, kao što smo pomenuli, i za više dece , a neretko se polovna kvalitetna kolica mogu i prodati. 

Kišobran kolica

Kišobran kolica  su letnja kolica. Jako su lagana i uglavnom su modeli sa malim točkovima. Nisu prilagodjena tek rodjenim bebama i ako se opredelite za ovaj model , preporuka je koristiti ih tek kada beba napuni šest meseci. Doduše, ne bi bilo zgoreg da sačekate do bebinog osmog meseca kada se mogu ova kolica koristiti po rečima pedijatara. Tada beba počinje samostalno da sedi i stoga je najbolje bebu staviti u kišobran kolica tek tada. Savetujemo vam da ova kolica ne koristite zimi, lagana su kolica, točkovi su mali i virlo lako se kolica mogu prevrnuti. 

Kolica 3 u 1

Najpopularnija je opcija da se kupi model 3 u 1 . On sadrži komplet kolica, autosedište i korpu. Iako deluje da su ovi modeli najskuplji zapravo je nekih 20ak % povoljnije ovako kupiti kolica jer je u pitanju komplet. Ovakva kupovina uglavnom kod većine proizvođača podrazumeva da gratis dobijete i muf i torbu.  Model 3 u 1 možete prepoznati po tome što na taj model pored standadnog sedišta i nadzaštite može staviti i korpa ili autosedište. Pored standardne namene, autosedište se može koristiti u u kolicima ali nije preporučljivo, pogotovo posle par sati. Potrebna je pauya i da se beba ipak vrati u neki prirodniji i udobniji položaj nego što je slučaj kod autosedišta. Kako su modeli različiti pogledajte da li autosedište ima jastučić, to omogućava da beba leži pod manjim uglom. Ako ima podlogu autosedište je jednako udobno kao kada bi beba spavala u kolicima i to puno znači. Možete je ostaviti da spava bez potrebe da je budite i pomerate. Autosedište se čak može koristiti i u kući dok jer beba sasvim mala. Lako se prenosi,a bebi je udobno za spavanje.

Korpa

Prednost korpe je u tome što je beba sve vreme u pravilnom položaju. Dodatno je korpa zgodna jer  bebu štiti od kišnih i vetrovitih dana. Najčešća namena korpe jeste prilikom dovodjenja vase bebe kuci izlaskom iz bolnice. Posle je tu prva vakcina, poseta kod pedijatra. Nakon kopre, naredni stepenik za bebu je autosedište.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *