Delikatna koža traži posebnu negu

Ponekad je lako naći proizvod za određeni tip kože, ali je teško odrediti u koju grupu spadate. Osim jednostavnog posmatranja kože, postoje i neki drugi načini određivanja tipa kože.

Na primer – test sa papirnom maramicom. Pre testiranja sa papirnom maramicom, prvo očistite lice blagim sredstvom za čišćenje. Ostavite lice da se osuši ili ga tapkajte suvim peškirom. Uzmite papirnu maramicu i stavite je na lice. Blago pritisnite maramicu na kožu i ostavite je na licu nekoliko sekundi. Nakon nekoliko sekundi, pažljivo uklonite maramicu i posmatrajte je.

Ako maramica upije mnogo ulja sa Vaše kože, verovatno imate masnu kožu. Ako maramica ne upije mnogo ulja, imate suvu kožu. Ako maramica upije ulje samo na određenim delovima lica, kao što su T-zona ili brada, verovatno imate kombinovanu kožu

Važno je napomenuti da ne bi trebalo da nanosite dodatno ulje na lice za potrebe testa sa papirnom maramicom. Maramica treba da upije prirodnu masnoću sa Vaše kože, kako bi se tačno utvrdio tip kože. Takođe, ako ste naneli kozmetiku ili druga sredstva na lice, pričekajte nekoliko sati pre testiranja, kako bi se Vaša koža vratila u prirodno stanje.

Šta sad – imam veoma masnu kožu?

Masna koža se karakteriše viškom sebuma i sjajem na koži. Ovaj tip kože često je sklon proširenim porama, aknama i drugim nepravilnostima kože. Masna koža zahteva proizvode koji mogu ukloniti višak nečistoća i višak masnoće, bez isušivanja kože. Preporučuju se proizvodi koji su blagi i neće dodatno iritirati kožu.

Proizvodi za masnu kožu obuhvataju niz neophodnih proizvoda. Od proizvoda za uklanjanje šminke i čišćenje lica, do same nege i matiranja. Vrlo je važno znati da proizvodi za negu masne kože ne smeju da zatvaraju pore. Njihovo dejstvo je usmereno na kontrolisanje masnoće, smanjenje sjaja i spriječavanje pojave akni. 

Važno je napomenuti da se masna koža može pojaviti zbog nepravilne ishrane, hormonskih promena i genetskih faktora. Stoga, uz upotrebu proizvoda za negu kože, preporučuje se zdrava ishrana i vežbanje. Zato je idealno rešenje koristiti organske proizvode za ovakvu kožu koji zasigurno ne sadrže ftalate ili bisfenol A.

Osetljivost kože i rešenja za iritacije

Masna koža može ujedno biti i osetljiva. Osetljiva koža je koža koja reaguje na spoljašne uticaje, kao što su razni proizvodi za negu kože, uslovi životne okoline i emocionalni stres. Ova reakcija može biti u obliku crvenila, osipa, svrabeža ili neke druge iritacije.

Osobe s osetljivom kožom imaju manje prirodnih masti u koži, što znači da koža nije u stanju zadržati vlagu i postaje suva i nadražena. Kako bi nadoknadili ovaj nedostatak, telo proizvodi više sebuma kako bi zaštitilo kožu i zadržalo vlagu.

Kombinacija osetljive i masne kože može biti izazovna jer proizvodi za negu kože namenjeni masnoj koži mogu biti previše agresivni za osetljivu kožu, a proizvodi za osetljivu kožu mogu biti previše teški za masnu kožu. U takvim slučajevima, preporučuju se posebno formulisani proizvodi za osetljivu kožu  koji su blagi. Tako će se izbeći iritacije i začepljenje pora.

Najbolje što možete uraditi za svoju kožu je odabrati organske proizvode za negu kože i to one koji su dermatološki testirani. Ovakvi proizvodi su mahom veganski, bez mirisa i zbog svoje neutralnosti prilagođeni su upotrebi cele porodice – od rođenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *